ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΟΡΙΑ

Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας η λέξη «όριο». Μια λέξη που φέρνει ανά δίμηνο τρεις «σπουδαίες» προσωπικότητες, για να συναντήσουν άλλες «σπουδαίες» εγχώριες προσωπικότητες προκειμένου να μιλήσουν για «όρια».
Όρια παντού, σε μισθούς, συντάξεις, εφεδρείες, κατώτερα, ανώτερα, μεσαία. Η μαγική λέξη της εποχής των «ΓΚΑΓΚΣΤΕΡΣ»: ΟΡΙΑ. Πάνε κι έρχονται σ όλη τη Γη να βάλουν «όρια». Ξεκινούν με αριθμούς, πολλούς αριθμούς και πράξεις, πολλές πράξεις. Προσθέτουν, αφαιρούν, πολλαπλασιάζουν, διαιρούν και μόλις το αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλουν, βάζουν τα όρια. Όρια για το πού και πώς  θα μεγαλώνουμε, πού και πώς θα εκπαιδευόμαστε, πού και πώς θα διασκεδάζουμε, που και πώς και αν θα δουλεύουμε, που, πώς, πόσο και αν θα πληρωνόμαστε, που και πόσο θα πληρώνουμε, πότε και αν θα παίρνουμε τη σύνταξη. Μια ολόκληρη ζωή μ ένα εκκαθαριστικό στο χέρι είσαι. Με το εκκαθαριστικό πας στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, με το εκκαθαριστικό παντρεύεσαι, πληρώνεις, αγαπάς και σ αγαπούν, με το εκκαθαριστικό στην τράπεζα να πάρεις, να δώσεις, με εκκαθαριστικό να βγάλεις χαρτιά, να συμπληρώσεις αιτήσεις, να πεις ποιος είσαι και τι θέλεις. Ένας άνθρωπος χωρίς εκκαθαριστικό είναι παρείσακτος σ αυτόν τον κόσμο, που προορισμός του ανθρώπου είναι να «τηρεί τις δεσμεύσεις του έναντι των δανειστών»-άσχετα αν δε δανείστηκε ο ίδιος- και να τηρεί τα «όρια» που του βάζουν.
Συζητούν διεξοδικά οι υπεύθυνοι ποια θα είναι τελικά τα «όρια». Τα χίλια ευρώ; Τα επτακόσια; Τα εξακόσια; Τα 65 χρόνια; Τα 67 χρόνια; Τα 35 χρόνια εργασίας; Τα 37; Τα 40 μήπως; Τα 7000 ένσημα; Τα 8000 ή καλύτερα τα 10000; Ποιοι ανάπηροι και ποιοι πολύτεκνοι δικαιούνται επιδόματος; Ποιο είναι το όριο; Ποιοι θα πάρουν επίδομα θέρμανσης; Η ζωή μας κατάντησε το ορισθέν «όριο» του Τόμσεν, του Παπαδήμου και του Βρούτση. Αν τηρήσουμε τα όρια θα «σωθούμε» για πολλοστή φορά!!!
Κι όμως ακόμα και σ αυτές τις άθλιες «οριοθετήσεις» σας είστε δειλοί και «λίγοι».Όλα τα «όρια» που βάζετε είναι ψεύτικα, δεν είναι εκείνα που πραγματικά θέλετε να βάλετε. Έχετε βάλει τόσα, ενώ ένα και μόνο σας ενδιαφέρει. Κάποια στιγμή, ας βρείτε το θάρρος, ή μάλλον, τον επιπλέον κυνισμό να το θέσετε. Θεσπίστε «κύριοι» ΟΡΙΑ ΖΩΗΣ. Αυτό κατά βάθος σας ενδιαφέρει. Αλλά το κάνετε έμμεσα. Χωρίς βιβλία, χωρίς φάρμακα, χωρίς γιατρούς, χωρίς δουλειά, χωρίς ζέστη το χειμώνα, χωρίς προστασία του πολίτη, όλα όσα κάνετε ένα και μοναδικό «όριο» βάζουν: την ανθρώπινη ζωή. Πείτε πόσο νομίζετε ότι πρέπει να ζει ο Έλληνας, ο Ισπανός, ο Ιταλός κλπ. Είναι αλήθεια πως το τίμημα της προόδου στο Δυτικό Κόσμο είναι η ίδια η ζωή, που διαρκώς μεγαλώνουν τα όρια της. Αυτή πλέον φαίνεται να φθονείτε, αυτήν απειλείτε. Αλλά είστε δειλοί να το πείτε λεκτικά, απλά προσπαθείτε να το υλοποιήσετε μέσα από δεκάδες, εκατοντάδες-ίσως-άλλα όρια.
Θα μπορούσε να σας χαρακτηρίσει κάποιος ως «επιστήμονες των ΟΡΙΩΝ». Ξέρετε τον τρόπο, τα μέσα, το χρόνο και τον τόπο να θέτετε τα όρια σας. Έχετε μελετήσει τα πάντα, μέχρι να φτάσετε το τελευταίο όριο που θα απαιτήσετε. Το «ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», θα είναι η τελευταία απαίτηση, τιποτένιοι λογιστές των λεσχών και των τραπεζών. Ζητήστε το λοιπόν, είμαι σίγουρος πως θα τα δεχτούν τα ΟΡΙΑ ΖΩΗΣ, που θα απαιτήσετε, αφού είναι στο πλαίσιο των «δεσμεύσεων». Τίποτα δε σας αρνείται κανείς, επιτέλους. Μια «λεπτή κόκκινη γραμμή» ίσως βάλει ο Φώτης, έτσι για να καλοπιάσει τη …Ρεπούση, αλλά με λίγο ψηστήρι θα τα δεχτεί κι αυτός.  Κάντε γρήγορα μόνο, γιατί διαφαίνεται στον ορίζοντα κι ένα «ΟΡΙΟ», που αυτό όμως θα το βάλουμε εμείς, οι Έλληνες. Κι αυτό το ΟΡΙΟ δε θα μπει μέσω «διαπραγμάτευσης», μάλλον θα είναι «αδιαπραγμάτευτο». Γι αυτό συντομεύετε…
Είμαι πολύ περίεργος να δω τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών  στην επικείμενη ψήφιση των νέων ορίων. Πιστεύουν αλήθεια πως θα ψηφίσουν τα «όρια» για το καλό του «κυρίαρχου» λαού; Θα «εξυγιάνουν» τη δομή του κρατικού μηχανισμού; Βιάζονται να κάνουν τις «μεταρρυθμίσεις» που ο Ράιχενμπαχ έπλεξε το εγκώμιο του «ευρωπαϊστή» Χατζηδάκη; Μήπως θα τα ψηφίσουν και αμέσως την επόμενη μέρα, σε κάποια «βεγγέρα» δημοσιογραφική, θ αποφανθούν –και αυτοί-τις γελοίες διαπιστώσεις του τύπου «ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όρια του»;
Είμαι περίεργος να δω- φαντάζομαι όχι μόνο εγώ-πού ακριβώς οδηγούν το πράγμα οι κύριοι που δεν κάνουν άλλη δουλειά παρά να «οριοθετούν».
Οψόμεθα….                                                                                                                                               ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: