ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Wall Street Journal: "Πρέπει να παίρνουν ναρκωτικά οι Έλληνες αν νομίζουν ότι θα ξεχρεώσουν"...



Νέα αφορμή για την επιστροφή των καταστροφολογικών σεναρίων περί χρεοκοπίας της Ελλάδας στις σελίδες της Wall Street Journal οι ταραχές στην Αίγυπτο. Το σημερινό δημοσίευμα ξεκινά με την επισήμανση πως τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας (credit default swaps) είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με εκείνα της Αιγύπτου, για να καταλήξει στην δήλωση προέδρου μεγάλης τράπεζας για τη χώρα μας: «Πρέπει να παίρνουν ναρκωτικά αν νομίζουν ότι πρόκειται να ξεπληρώσουν το χρέος».
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα κάνοντας αναφορά στην χαμένη ελκυστικότητα της Δυτικής Ευρώπης, αναφέρει πως ακόμη και υπό το βάρος τεράστιων διαμαρτυριών που καθιστούν ορατή ακόμη και την αλλαγή καθεστώτος η Αίγυπτος είναι πιο ελκυστική για τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων από ότι η Ελλάδα.
«Οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι (η Αίγυπτος) είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από την Ελλάδα», αναφέρει η Wall Street Journal.
Κάνοντας αναφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας το άρθρο τονίζει πως η ασφάλιση 10 εκατ. δολαρίων ελληνικού χρέους κοστίζει σήμερα 835.000 δολάρια το χρόνο, ενώ για την Αίγυπτο η ασφάλιση 10 εκατ. δολαρίων χρέους κοστίζει μόνο 440.000 δολάρια. Για την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ το αντίστοιχο κόστος ασφάλισης ανέρχεται σε 120.000 και 106.000 δολάρια αντίστοιχα.
Όπως σχολιάζεται, αν και η διαφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου είναι φαινομενικά περίεργη, είναι λογική. Η κατάσταση στην Αίγυπτο μπορεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αλλά η χώρα βρίσκεται μακριά από τη χρεοκοπία.
«Η Ελλάδα δε είναι μια διαφορετική ιστορία. Ενώ οι φορείς χάραξης πολιτικής που μετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας παρουσιάσθηκαν καθησυχαστικοί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, οι παράγοντες της αγοράς δεν αμφιβάλλουν για το εάν αυτό θα συμβεί αλλά για το πότε θα γίνει», αναφέρεται στο άρθρο.
Μάλιστα η Wall Street Journal επικαλείται αναφορά προέδρου μεγάλης τράπεζας, ο οποίος δήλωσε σχετικά με την Ελλάδα τα εξής: «Πρέπει να παίρνουν ναρκωτικά αν νομίζουν ότι πρόκειται να ξεπληρώσουν το χρέος». (They must be smoking dope if they think they are going to pay back the debt).
Πηγή: News ΔΟΛ                                                                                                                                         ΠΗΓΗ:kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: