ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Συμφωνία για τις τιμές των προϊόντων: Ποιά συμφωνία και ποιές τιμές; Μας "πυροβολούν" κατά βούληση!



Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μοιάζουν να καταρρέουν οι «συμφωνίες κυρίων» για τη μείωση των τιμών και τον αποπληθωρισμό.
Η κυβέρνηση , ως γνωστόν, δια του αρμόδιου υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ανέσυρε από το «χρονοντούλαπο» της ιστορίας την πρακτική της υπογραφής «συμφωνιών κυρίων» .
Όμως …. οι συμφωνίες ,που τόσο πολυδιαφημίστηκαν από τα πρόθυμα ΜΜΕ, αποδείχτηκαν … «κούφια λόγια».
Η μία βιομηχανία μετά την άλλη προχωρά σε ανατιμήσεις καταρρίπτοντας τη διαβεβαίωση του ίδιου του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί ανταπόκρισης των επιχειρήσεων στο κάλεσμα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης που τους απηύθυνε.
Ο χορός των ανατιμήσεων ξεκίνησε από τις εταιρείες γαλακτοκομικών ειδών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γαλακτοβιομηχανίας η οποία από τη μία μειώσε κατά 5,5% την τιμή σε ένα προϊόν της και από την άλλη αύξησε τις τιμές της στα…. υπόλοιπα είδη της!
Παράγοντες του λιανεμπορίου υποστηρίζουν ότι όλες σχεδόν οι εταιρείες του κλάδου των γαλακτοκομικών έχουν ενημερώσει για τις κυοφορούμενες ανατιμήσεις στα προϊόντα τους.
Την ίδια στιγμή αυξήσεις τιμών έχουν ξεκινήσει βιομηχανίες και άλλων κλάδων. Συγκεκριμένα από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ανατιμηθεί η ζάχαρη στη συσκευασία του ενός κιλού κατά 3,2%, οι μαργαρίνες κατά 7,5% περίπου και τα κρουασάν-σοκολάτες κατά 3%.
Μάλιστα σταδιακά παρατηρείται και το φαινόμενο να τσιμπάνε οι τιμές και στα πάλαι ποτέ φθηνά προϊόντα για τον καταναλωτή, αυτά της ιδιωτικής ετικέτας…
Επίδραση που ήδη αποτυπώνεται στις τιμές που έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στο ράφι, οι οποίες το τελευταίο πεντάμηνο έχουν αυξηθεί από 10% έως και 40%.
Για του λόγου το αληθές ανώνυμη μπίρα πριν από πέντε μήνες κόστιζε το τεμάχιο 28 λεπτά, ενώ σήμερα η τιμή του είναι 33 λεπτά (17,86%). Επίσης απορρυπαντικό noname που κόστιζε 58 λεπτά, σήμερα κοστίζει 65 λεπτά (12,07%).
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις πάντως, όπως σημειώνουν πηγές από τον κλάδο του λιανεμπορίου, έχουν καταγραφεί στα αλκοολούχα ποτά. Στο πλαίσιο αυτό σήμα (ουίσκι) που κόστιζε πριν από πέντε μήνες 7,20 ευρώ τα 750 mil, σήμερα πουλιέται προς 10,20 ευρώ (41,66%).
Κατά τα άλλα ο υπουργός κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη δήλωνε χθες ,σε συνέντευξή του στη Real news, ότι…. θα «βγούμε πιο γρήγορα από την ύφεση, από τις προβλέψεις διάφορων κακόβουλων και μη προφητών»
Αντίθετη όμως άποψη έχει το ράφι των S/M και η τσέπη των πολιτών…..
Επί πλέον επαληθεύεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος που σε συνέντευξή του δήλωσε ότι … «Υπάρχουν λαϊκιστές στο ΠΑΣΟΚ»!                                                                                                                         ΠΗΓΗ:www.politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: