ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Εχθρός προ των πυλών...


Ανακοινώθηκαν σήμερα στοιχεία της λιανικής κατανάλωσης για τον Νοέμβριο 2010.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι Δείκτης Όγκου Λιανικών Πωλήσεων (συμπεριλαμβάνονται και τα καύσιμα), υποχώρησε τον Νοέμβριο 2010 κατά 12%, συγκρινόμενος με τον Νοέμβριο του 2009. Για το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2009-Νοέμβριος 2008, ο ίδιος δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 11,1%, ενώ για το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2010-Οκτώβριος 2009 είχε υποχωρήσει κατά 8,1%.
Το συμπέρασμα που εξάγεται αυτόματα, είναι ότι η λιανική κατανάλωση συνεχίζει να υποχωρεί.
Αυτό ήταν αναμενόμενο για τους ιεροκήρυκες του νεοφιλελευθερισμού, που με αυτό τον τρόπο (μείωση λιανικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των μισθωτών) προέβλεπαν ότι θα μειωθεί και ο πληθωρισμός.
Μιλούσαν και προέβλεπαν μάλιστα, οι πλέον φανατικοί από αυτούς, ότι η μείωση των τιμών θα ήταν μείζονος κλίμακας ώστε να προκαλέσει «εσωτερική υποτίμηση». Οικονομικό δεδομένο που θα έκανε την Ελληνική Οικονομία πιο ανταγωνιστική. Όμως όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αφού ως γνωστόν ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,9 %.
Δηλαδή, ενώ η λιανική κατανάλωση συνεχίζει να υποχωρεί, ταυτόχρονα ο πληθωρισμός καλπάζει, ενώ σύμφωνα πάντα με την λογική των νεοφιλελεύθερων έπρεπε να μειώνεται. Σημειολογικά αναφέρουμε ότι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός ήταν 4,9% και τον Δεκέμβριο σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στο 5,2%.
Έχουμε, λοιπόν, στο συνδυασμό λιανική κατανάλωση-πληθωρισμό, το πρώτο επίσημο και ηχηρό κραχ του μνημονίου.
Με απλά λόγια δεν επιτυγχάνονται οι επιδιωκόμενοι από το μνημόνιο στόχοι.
Τι άραγε να φταίει γι’ αυτό;
Μήπως οι κυβερνητικοί χειρισμοί, οι αρρυθμίες της κρατικής μηχανής, ή κάτι άλλο διοικητικής και οργανωτικής μορφής;
Ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων, είχε προβλέψει το φαινόμενο της αύξησης του πληθωρισμού παρ’ ότι οι λιανικές πωλήσεις θα μειώνονταν. Συγκεκριμένα στο άρθρο της 6ης Ιανουαρίου με τίτλο «Μ.Χρυσοχοίδης 14 Οκτωβρίου 2010 ”Οι τιμές θα μειωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα”», όπου αναλύονταν τα φαινόμενα του πληθωρισμού και του στασιμοπληθωρισμού, είχαν γίνει οι εξής αναφορές:
· Το ΔΝΤ δεν το ενδιαφέρει να συντηρηθούν οι μικρό-μεσαίοι επαγγελματίες και να ψωνίσουν φθηνά οι καταναλωτές, αλλά να μειωθεί οπωσδήποτε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο (και αυτό το έχει πετύχει με την μείωση της λιανικής κατανάλωσης), ώστε να περισσέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να πληρωθούν οι ξένοι δανειστές.
· Όταν ανακοινωθεί ο Πληθωρισμός του Δεκεμβρίου, θα δείτε όλοι ανοδικές τάσεις και θετικό πρόσημο. Οι γκαιμπελίσκοι του Μαξίμου και του ΔΝΤ θα το αποδώσουν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και θα έχουν καθαρίσει επικοινωνιακά.
Και συνέχιζε:
· Όταν όμως παρατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ταυτόχρονα ύφεση και πληθωρισμός, τότε έχουμε ένα φαινόμενο που κανένας πολιτικός και κοινωνία δεν θέλει να συναντήσει: Στασιμοπληθωρισμό.
Για όσο οι μαθητευόμενοι νεοφιλελεύθεροι μάγοι, της υπό τον Γιώργο Παπανδρέου ηγετικής ομάδας, συζητούν δημόσια για τις μεθόδους επαναδιαπραγμάτευσης του Δημόσιου Χρέους, ενώ στην ουσία υπονομεύουν αυτήν την μοναδική αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, ο Στασιμοπληθωρισμός θα συρρικνώνει και θα φαλκιδεύει τα εναπομείναντα οικονομικά θετικά στοιχεία που θα ήταν ικανά να τροφοδοτήσουν μία επανα-εκκίνηση της παραγωγικής μηχανής.
Θα φτάσουμε έτσι στα τέλη Μαρτίου, που αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία θα αναγκάσουν την φοβερή και τρομερή Τρόικα να ζητήσει και άλλα μέτρα (με την επικοινωνιακή πρόφαση πιθανόν της επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, ή κάτι άλλο παρόμοιο).
Ο λόγος όμως δεν θα είναι αυτός.
Τα νέα μέτρα θα επιδιώκουν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα και όσο γίνεται πιο γρήγορα, χρήματα για να εξοφληθούν οι ξένοι δανειστές. Να πάρουν δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερα και γρηγορότερα τα χρήματα που έχουν απομείνει ακόμα στις τσέπες των Ελλήνων.
Enemy at the Gates (Εχθρός προ των Πυλών), είναι ο τίτλος μίας κινηματογραφικής υπερπαραγωγής του Χόλυγουντ που περιγράφει την μάχη του Στάλινγκραντ.
Για το δράμα που ζουν σήμερα οι Έλληνες, ο Εχθρός έχει και όνομα και ταυτότητα: Ονομάζεται Στασιμοπληθωρισμός και η Ταυτότητά του γράφει Μνημόνιο!                                                               ΠΗΓΗ:kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: