ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ο νέος εκλογικός νόμος θα μετατρέψει το πολιτικό σύστημα από ολιγαρχικό σε ολοκληρωτικό.



Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν «διαβουλεύσεις» για την κατάρτιση και ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.
Η κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για περιορισμό των βουλευτών από 300 σε 200. Επιπλέον δεν κάνει δεκτά δύο πάγια λαϊκά αιτήματα, δηλαδή την θέσπιση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ και κυρίως το σημερινό, δεν έχει καμία σχέση με....
προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα. Δηλαδή με ότι ανοίγει πιο πολύ τη Δημοκρατία στο λαό, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένα σκληρά ολιγαρχικό κόμμα. Μάλιστα σήμερα γίνεται πιο σκληροπυρηνικό φλερτάροντας με τον ολοκληρωτισμό. Παρότι το πολιτικό μας σύστημα είναι αντιπροσωπευτικό και η απλή αναλογική θα σήμαινε έστω μια γνήσια αντιπροσώπευση του λαϊκού μωσαϊκού, εντούτοις ούτε αυτό επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά συνεχίζει να επιδιώκει τη διατήρηση της εκπροσώπησης του λαού από μια κλειστή κάστα πολιτικών οικογενειών, από μια ιδιόμορφη πολιτική νομενκλατούρα. Μάλιστα βάζει σαν όριο αυτοδυναμίας περίπου το 40%, αφήνοντας το υπόλοιπο 60% του λαού εκτός εξουσίας.

Το ίδιο ισχύει και για το φασιστικό όριο του 3%. Το ΠΑΣΟΚ, ως σκληρά ολιγαρχικό κόμμα, απεχθάνεται τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών που θα ξεπηδούσαν μέσα από τις λαϊκές τάξεις, αλλά επιδιώκει τη συντήρηση της ίδιας κλειστής πολιτικής ελίτ.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες αλλαγές, το πολιτικό σύστημα γίνεται ακόμα πιο συγκεντρωτικό και αρχηγοκεντρικό, αφού προβλέπει ότι από τους 300 βουλευτές, οι 120 των 13 περιφερειών, θα εκλέγονται με λίστα, δηλαδή από τον ίδιο τον αρχηγό. Το τι σημαίνει αυτό είναι γνωστό. Μεγαλύτερη φίμωση των «εκπροσώπων του λαού». Αναρωτιόμαστε: Τελικά αυτοί οι 120 βουλευτές, στην ουσία βουλευτές Επικρατείας, θα αντιπροσωπεύουν το λαό στο Κοινοβούλιο ή τη βούληση του αρχηγού στο λαό;; Ως απόδειξη αυτού είναι ότι οι βουλευτές επικρατείας καταργούνται, αφού πλέον από 25 γίνονται 120.

Το μόνο θετικό που θα φέρει ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Όμως αυτό το σπάσιμο θα έπρεπε να γίνει σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες και όχι σε μονοεδρικές. Οι μονοεδρικές στην ουσία μετατρέπουν και αυτούς τους υποτίθεται εκλεγμένους με σταυρό βουλευτές σε διορισμένους από τον αρχηγό βουλευτές, αφού στην ουσία σε κάθε μονοεδρική ο πολίτης δεν θα έχει επιλογή. Η μόνη του επιλογή θα είναι το κόμμα, αφού ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος θα είναι καθορισμένος από τον αρχηγό και συγκεκριμένος. Ακόμα και ο σταυρός στο ψηφοδέλτιο δεν θα έχει κάποια αξία.

Για όσους δεν το έχουν ακόμα αντιληφθεί, με το νέο εκλογικό νόμο και με το πρόσχημα δήθεν του περιορισμού των εκλογικών δαπανών και της απαλλαγής των βουλευτών από εξαρτήσεις συμφερόντων, στην ουσία καταλύεται ακόμα και αυτό το αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα, μετατρεπόμενο σε ολοκληρωτικό.
Το θέλουμε άραγε αυτό;;

ΥΓ. Σας το λέμε και να το θυμηθείτε. Εκλογές με αυτό το εκλογικό σύστημα, ακόμα και αν ψηφιστεί, από το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά του (γιατί Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα), δεν πρόκειται να διεξαχθούν ποτέ.                                     ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: