ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Στο απόσπασμα η Ευρωδεξιά...


Του Γιώργου Δελαστίκ
Ψυχορραγούν οι τελευταίες σοσιαλδημο κρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης κάτω από το βάρος των εξοντωτικών προγραμμάτων λιτότητας που τις υποχρεώνει να εφαρμόσουν η συντηρητική πλειοψηφία των ηγετικών κύκλων της ΕΕ. Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι οι δεξιές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προχωρούν σε μέτρα λιτότητας εναντίον των λαϊκών στρωμάτων των χωρών τους βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα. Κάθε άλλο. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι....
δεξιές κυβερνήσεις του ηγεμονικού πυρήνα της ΕΕ - της Μέρκελ στη Γερμανία, του Σαρκοζί στη Γαλλία, του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία.

«Η λιτότητα σκοτώνει τις κυβερνή σεις». Αυτό θα μπορούσε να είναι το πανευρωπαϊκό σλόγκαν. Αδιάφορο αν είναι δεξιές ή κεντροαριστερές. Ανεξάρτητα από το πόσο πρόσφατα εξελέγησαν, από το πόσο θριαμβευτική ήταν η εκλογική νίκη τους, από το πόσες ελπίδες στους συντηρητικούς κύκλους και τις ανά χώρα ελίτ γέννησε η εκλογική επικράτησή τους. Στη Γερμανία άλλωστε η κυβέρνηση της Μέρκελ δεν έχει κλείσει χρόνο, στην Ιταλία ο Μπερλουσκόνι έκλεισε μία διετία, στη Γαλλία ο Σαρκοζί εξελέγη προ τριετίας.
Η Μέρκελ τελειώνει πολιτικά πριν καν γιορτάσει τα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησής της σε συνασπισμό με τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις. Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ο συνασπισμός της είχε πάρει το 48,4%. Μετά τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε, το δημοσκοπικό ποσοστό του κατρακύλησε κάτω από το 35%! Ιδίως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που είναι φανατικοί υπέρ της λιτότητας, καταποντίστηκαν από το 14,6% των εκλογών γύρω στο 5%!

Πολιτική νεκρανάσταση της γερμανικής Κεντροαριστεράς προοιωνίζεται η αποτυχία της Μέρκελ. Τον περσινό Σεπτέμβριο οι σοσιαλδημοκράτες του SPD σημείωσαν το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους. Η βελτίωσή τους στις δημοσκοπήσεις είναι σημαντική - από το 23% γύρω στο 30%. Ο καθοριστικός παράγοντας όμως επικείμενης ανατροπής του γερμανικού πολιτικού σκηνικού είναι η εκτόξευση του ποσοστού των Πράσινων από το 10,7% γύρω στο 19%, η οποία δίνει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε μια κυβέρνηση συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών - οικολόγων. Χώρια ένα ποσοστό γύρω στο 10% της Αριστεράς.
Εικόνα αποσύνθεσης εμφανίζει η γερμανική Δεξιά, καθώς η Μέρκελ βάλλεται από τα... δεξιά της Δεξιάς. Μέσα σε έναν χρόνο, όχι ένα ή δύο αλλά έξι κορυφαία στελέχη της Δεξιάς, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ μέχρι πέντε πρωθυπουργούς κρατιδίων, εγκατέλειψαν την πολιτική σκηνή. «Η καγκελάριος επιμένει ακούραστα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός "έχει κάνει καλή δουλειά". Ο πληθυσμός το βλέπει εμφανώς διαφορετικά. Στις δημοσκοπήσεις οι σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι πετυχαίνουν απόλυτη πλειοψηφία» ομολογεί σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η πολύ δεξιά εφημερίδα «Ντι Βελτ».

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Ενώ το 2007 κατατρόπωσε τους σοσιαλιστές στις προεδρικές εκλογές και τους έριξε σε κατάσταση πολιτικής διάλυσης, σήμερα η δημοφιλία του έχει καταβαραθρωθεί σε πρωτοφανή βαθμό για Γάλλο πρόεδρο. Ούτε καν το 35% των Γάλλων πολιτών δεν έχει καλή γνώμη γι’ αυτόν και τη διακυβέρνησή του, ενώ το 65% έχει αρνητική γνώμη. Κανείς πλέον δεν στοιχηματίζει υπέρ της επανεκλογής του, το 2012. Για να επιβιώσει πολιτικά στρέφεται προς την ακροδεξιά. Σάλο προκάλεσε η θέση του για αφαίρεση της γαλλικής ιθαγένειας από κάθε Γάλλο πολίτη που κατάγεται από το εξωτερικό και διαπράττει εγκλήματα εναντίον Γάλλων αστυνομικών ή δημόσιων αξιωματούχων.

Απορρίπτουν οι Ευρωπαίοι την πολιτική λιτότητας είτε την ασκούν κυβερνήσεις της Δεξιάς είτε της Κεντροαριστεράς. Η στάση αυτή των πολιτών θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την ανατροπή της συντηρητικής κυριαρχίας στη Γηραιά ήπειρο. Για να γίνει όμως αυτό, θα έπρεπε οι σοσιαλδημοκράτες να αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας, παραμένοντας πιστοί στις υποτιθέμενες αρχές τους. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει, όπως δείχνουν τα παραδείγματα του Γ. Παπανδρέου, του Θαπατέρο στην Ισπανία, του Σόκρατες στην Πορτογαλία. Ετσι, η απομάκρυνση της Ευρωδεξιάς είναι αμφίβολη.                                                                                   ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: