ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

«Φόβος, απελπισία και θυμός»


Δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία –κλειστά καταστήματα, διογκούμενη ανεργία, πτώση των φορολογικών εσόδων– έχουν τα μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του χρέους, διαπιστώνει ρεπορτάζ στην αγγλική έκδοση του Der Spiegel.
Η συντάκτρια αναγνωρίζει μεν ότι κάποια από τα μέτρα, όπως για τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού, έχουν αποδώσει θεαματικά, περισσότερο από τις συστάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ωστόσο, προσθέτει ότι «τα μέτρα λιτότητας έχουν εντωμεταξύ επηρεάσει κάθε πτυχή της οικονομίας της χώρας». Η κατανάλωση πέφτει όπως και τα φορολογικά έσοδα και «ένα μείγμα φόβου, απελπισίας και θυμού καλλιεργείται στην ελληνική κοινωνία».
Το Spiegel επικαλείται στη συνέχεια έρευνα του Πανεπιστημίου του Πειραιά για το ότι η ανεργία στο Πέραμα έχει φτάσει στο 60-70%. Οι εργάτες, πολλοί από τους οποίους είναι πάνω από 50 ετών, αδυνατούν να συμπληρώσουν τα ημερομίσθια για το ισχνό επίδομα ανεργίας.
Με αφορμή την «ασυνήθιστα ακραία περίπτωση» του Περάματος το δημοσίευμα σχολιάζει «την αυξανόμενη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ανταγωνιστεί» ενώ επισημαίνει ότι η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης φέρνει πολλά καταστήματα στην Αθήνα κοντά στη χρεοκοπία.
Εντωμεταξύ, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ανεργία αυξάνεται και είναι πολύ μεγαλύτερη από τις επίσημες ανακοινώσεις και προβλέψεις. Άνεργοι στο Πέραμα δηλώνουν στο περιοδικό απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και τα συνδικάτα και προσθέτουν ότι τα πράγματα «έχουν αρχίσει να σιγοβράζουν και κάποια στιγμή θα εκραγούν».
«Όλη η χώρα πιέζεται από την ύφεση· όλα φαίνεται να πήραν τη κατηφόρα (…) χωρίς σαφή διέξοδο», σχολιάζει τέλος το δημοσίευμα και συνεχίζει λέγοντας ότι «σχεδόν κανένας δεν ελπίζει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν μία μέρα».
Newsroom ΔΟΛ                                                                                                                          ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: