ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ: ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 300 ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αρχίσανε οι σκέψεις για τον νέο εκλογικό νόμο και όπως λέει το ρεπορτάζ η κυβέρνηση προσπαθεί να δει τι αντιδράσεις προκαλεί ο νέος νόμος. Ας δούμε επιγραμματικά και ας σχολιάσουμε τις βασικές αλλαγές που τελούνται από τον νέο εκλογικό νόμο μιας και καλώς ή κακώς αυτός θα ψηφιστεί και θα αποφασίσει ποιοί θα αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας. Προς το παρόν φυσικά οι αλλαγές του νόμου βρίσκονται μόνο μέσω δημοσιευμάτων του τύπου, οπότε αναδημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη:
1) οι βουλευτικές έδρες παραμένουν 300 και δεν μειώνονται – Σχόλιο: Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.
2) Θα υπάρξει διαχωρισμός των εκλογικών περιφερειών σε μείζονες και μονοεδρικές. Στις μείζονες θα εκλέγονται 120 βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης.
Σχόλιο: Ωραία δημοκρατία… Κοινώς οι βουλευτές επικρατείας γίνονται 120. Κοινώς άμα θέλει ο Παπανδρέου γεμίζει με λαθρομετανάστες την Βουλή εν ριπή οφθαλμού και ας μην τους ψηφίζει κανείς. Κοινώς ο λαός παύει να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στην εκλογή των μισών περίπου βουλευτών.
3) Συστήνονται 180 μονοεδρικές περιφέρειες στους 52 νομούς της χώρας. Η κάθε μία από αυτές θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων και θα ισχύει ο σταυρός προτίμησης.
Σχόλιο: Σε ένα υποθετικό σενάριο, λοιπόν, όπου σε πολλές (πχ 10) μονοεδρικές ο κόσμος ψηφίζει το Α κόμμα κατά 30% και το Β κόμμα κατά 29% με τα ίδια ποσοστά σε όλες τις μονοεδρικές, το Α κόμμα θα βγάλει 10 βουλευτές και το Β κόμμα κανέναν!
4) Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Κόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί). Η αλλαγή αυτή είναι προφανές ότι ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη κάθοδο στον πολιτικό στίβο μειονοτικών κομμάτων.
Σχόλιο: Ασχολίαστο! Στοχεύει φανερά την Θράκη μας και την δίνει έρμαιο στις ορέξεις του Τουρκικού Προξενείου.

Κ.Α.                                                                                                                            ΠΗΓΗ:xryshaygh.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: