ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ναι, και ο Χρήστος Κώνστας κράζει τον Παπακωνσταντίνου… Να ανησυχούμε;

Στην πλατεία της Γλυφάδας, στο κεντρικότερο σημείο μιας από τις ακριβότερες περιοχές της Αττικής, το Υπουργείο Οικονομικών πληρώνει ενοίκιο(!) 40.000 € το μήνα για να διατηρεί γραφείο μιας Εφορίας! Για το «στρατηγείο» της ελλληνικής οικονομίας που στεγάζεται στο κτίριο της οδού Καραγιώργη Σερβίας, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών είναι αναγκασμένος να πληρώνει νοίκι -κάθε μήνα- στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού πάνω από 98.000 € για ένα ομολογουμένως απαρχαιωμένο, δυσλειτουργικό κτήριο με πολλά προβλήματα….
Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στην Ελλάδα είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Διαθέτει 72.000 (αναξιοποίητα) ακίνητα. Κι όμως. Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει φέτος από ενοίκια μόνο 19 εκατ. €, αλλά υποχρεώθηκε να πληρώσει, το 2010, περισσότερα από 186 εκατ. € για να πληρώσει την στέγαση υπηρεσιών του. Πολλές από αυτές τις Υπηρεσίες δεν υπάρχουν πλέον, έχουν καταργηθεί ωστόσο πληρώνουν ανελλιπώς τα νοίκια κάθε μήνα.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011 τα έσοδα από την μίσθωση ακινήτων του δημοσίου θα φτάσουν τα 19 εκατ. ευρώ, από 17 εκατ. ευρώ το 2010 και 14,8 εκατ. ευρώ το 2009. Το πολύ μικρό αυτό ποσό προκύπτει από την ενοικίαση ακινήτων που σύμφωνα με το ΙΣΤΑΜΕ έχουν αξία 2,2 δισ. ευρώ και αποτελούν μόλις το 1% της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή της η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ)..
Μερικές κρατικές Υπηρεσίες, όπως τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, εκμεταλλεύτηκαν τις παλιές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και μεταστεγάστηκαν σε ιδιόκτητα ολυμπιακά ακίνητα.
Ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών όμως παραμένει νοικάρης στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού και λαμβάνει αποφάσεις σε αυτό το κτήριο για το πως θα βγάλει στο σφυρί άλλα ακίνητα του δημοσίου τα οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και να γλιτώσει τα μισθώματα…
Το μεγάλο κτίριο στην πλατεία Συντάγματος που στεγάζει τον εκάστοτε «τσάρο» της Οικονομίας και τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας ανήκει στο Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Χρησιμοποιεί επίσης για τις κεντρικές του υπηρεσίες άλλα 24 κτίρια, που βρίσκονται διάσπαρτα σε περιοχές του κέντρου. Όσο για τις εφορίες, ελάχιστες έχουν εξασφαλίσει κατάλληλα κτίρια και οι περισσότερες είναι στο νοίκι.
Ακόμα και οι σκέψεις για δημιουργία ενιαίου συγκροτήματος για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στο νομισματοκοπείο εγκαταλείφθηκαν παρά το γεγονός ότι είχε βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ενός νέους κτηρίου με την Σύμπραξης Δημοσίου Και Ιδιωτικού Τομέα…
ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΚΩΝΣΤΑΣ από άρθρο του στο SBC.                                                                                   ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: