ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Το 2021 θα απελευθερωθούμε από τα δεσμά του Μνημονίου! - Τσαμπουκάς ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

ImageΤελικά η Ελλάδα το 2021 θα έχει διπλή γιορτή: Από την μια τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και από την άλλη την απελευθέρωση από τα δεσμά του Μνημονίου! Τότε η Ελλάδα θα έχει ξεπληρώσει και την τελευταία δόση από το επαχθές δάνειο που μας δένει στην τρόϊκα! Από τις 8.30 χθες το βράδυ οι ηγέτες της ευρωζώνης ξεκίνησαν να συζητούν για τη υιοθέτηση του συμφώνου ανταγωνιστικότητας και τη διευκόλυνση χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους. Στις 09.40 ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, έγραψε στο Τwitter «συμφωνία επί της αρχής για το ευρώ – πακέτο, αλλά ακόμη συζητάμε τα υπόλοιπα στοιχεία του πακέτου».
Η Ιρλανδία και ο νέος πρωθυπουργός της χώρα;ς κράτησαν την ιρλανδική σημαία ψηλά: Δεν δέχτηκαν καμία επιπλέον διευκόλυνση, δεν έδωσαν αυτά που ζητούσαν οι Γερμανοί! Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας κ. Έντα Κένι, μπήκε στη συνεδρίαση ως "ταύρος σε υαλοπωλείο".

Η Πορτογαλία που  επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο  δεδομένο ότι προεξοφλείται πως μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα είναι η τρίτη χώρα που θα αναγκαστεί να μπει στο μηχανισμό στήριξης, επιβεβαιώνοντας την προαναγγελθείσα προφητεία για τα PIGS.

Για την Ελλάδα, η απόφαση ήταν μάλλον απροσδόκητη. Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να δώσουν μιαν ανάσα στην ελληνική οικονομία με αντάλλαγμα την ανάληψη της υποχρέωσης από τη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου «να ολοκληρώσει πλήρως και ταχέως» το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, και να εισαγάγει ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο με την ισχυρότερη δυνατή βάση την οποία θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται αυτολεξεί στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Οι Ευρωπαίοι ικανοποίησαν το αίτημα του κ. Παπανδρέου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ύψους 80 δις (από τα συνολικά 110 που λαμβάνει η χώρα αν προστεθούν κατ τα 30 που διαθέτει το ΔΝΤ) από τα τρία χρόνια που είχε συμφωνηθεί αρχικώς σε μια περίοδο 7,5 ετών κατά μέσο όρο με πρόβλεψη να υπάρξει περίοδος χάριτος τριών ετών.

Συμφώνησαν επίσης να μειώσουν κατά μια ποσοστιαία μονάδα το επιτόκιο του δανείου επιτρέποντας στα μέλη της αποστολής που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να θριαμβολογήσουν ότι «σήμερα η Ελλάδα εξοικονόμησε 6 δις» από τα τοκοχρεολύσια.

Ποια είναι  τα ανταλλάγματα που συμφώνησε να παραχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση; Όπως ανέφεραν πηγές από την γερμανική  καγκελαρία, η ελληνική κυβέρνηση  δεσμεύτηκε ότι αν χρειαστεί είναι  έτοιμη να λάβει και παραπάνω μέτρα πέρα από την αυτονόητη δέσμευση της να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, το 2012 για  παράδειγμα η Ελλάδα έχει δανειοδοτικές ανάγκες 66 δισ.. Ευρώ. Και αν τα 25 θεωρούνται εξασφαλισμένα επειδή θα απορροφηθούν από το δάνειο των 110 δισ., ουδείς ξέρει τι θα συμβεί ένα η χώρα δεν έχει καταφέρει να βγει στις αγορές για να αντλήσει τα υπόλοιπα 41 δισ.

Στη περίπτωση  που τα spreads εξακολουθήσουν να τρέχουν με «χίλια» ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, EFSF, θα δώσει τα υπόλοιπα δάνεια που απαιτούνται στην Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την πρωτογενή αγορά.

Και βεβαίως ίσως είναι περιττό να αναφερθεί ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολυετούς περιόδου τουλάχιστον 10 ετών σκληρής λιτότητας. ΠΗΓΗ:www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: