ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΒΡΑΪΚΟ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΗΠΑ Ημερίδα με κλειστές πόρτες στην Αθήνα

Ασφάλεια, τουρισμός και άμυνα στο επίκεντρο των επαφών με τον Γ. Παπανδρέου και τους αρμόδιους υπουργούς

Ενταγμένη στο γενικότερο πλαίσιο οικοδόμησης της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κράτος του Ισραήλ είναι η παρουσία στην Ελλάδα εκπροσώπων του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, σε υψηλότατο μάλιστα επίπεδο, για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Χτες, έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ετήσια διάσκεψη των προέδρων των οργανισμών που απαρτίζουν το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ.



Με αφορμή μάλιστα την εδώ παρουσία τους, το υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε κλειστή για το κοινό και τους δημοσιογράφους ημερίδα, με θέμα, «Ελλάδα: Οι προκλήσεις του σήμερα, ευκαιρίες του αύριο». Στην ημερίδα μίλησε χτες ο Γ. Παπανδρέου και η ομιλία του ήταν το μόνο δημόσιο γεγονός της όλης εκδήλωσης.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, πέρα από τον απολογισμό της οικονομικής του πολιτικής, κατέθεσε τη διάθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή. Μιλώντας συγκεκριμένα για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι «θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή και η ομαλή αποκατάσταση στην χώρα», και υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ».

Στο πλαίσιο της κλειστής ημερίδας, το εβραϊκό λόμπι ενημερώθηκε από αρμόδιους υπουργούς για τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και του τουρισμού. Στον τομέα της άμυνας, ο υπουργός Ε. Βενιζέλος, διαβεβαίωσε το λόμπι ότι η Ελλάδα θα προσφέρει τον απαραίτητο εναέριο χώρο για την άσκηση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Ταυτόχρονα, παραμένουν ανοιχτές οι συζητήσεις για την εξαγορά ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών από ισραηλινές επιχειρήσεις.

Στον τομέα της ασφάλειας, ο Χρ. Παπουτσής, μετέφερε την διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για στενή συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών. Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, φρόντισε να «ανοίξει» τις πόρτες της ελληνικής αγοράς στις ισραηλινές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υψηλής τεχνολογίας συστημάτων ασφάλειας, για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του εγκλήματος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουριστικό τομέα, ο υπουργός Τουρισμού Π. Γερουλάνος, υπενθύμισε τις δυνατότητες για fast track επενδύσεις που δημιουργεί η κυβέρνηση με τη νομοθεσία που προωθεί.
Πλατφόρμα στο «Λεβιάθαν»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η πλατφόρμα διατρήσεων κοιτασμάτων, που εργαζόταν για λογαριασμό της BP στα ανοικτά της Αιγύπτου, έφτασε χτες στα ανοικτά της Λεμεσού και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ισραήλ, για εξόρυξη στο κοίτασμα «Λεβιάθαν». Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πλατφόρμα θα παραμείνει στα ανοικτά της Λεμεσού για δύο εβδομάδες, για αλλαγή προσωπικού και συντήρηση. Στη συνέχεια θα «πιάσει δουλειά» για λογαριασμό της Noble Energy.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Παπούλιας: Η Ελλάδα πιο κοντά σε ΗΠΑ - Ισραήλ

Το επόμενο βήμα στις σχέσεις Αθήνας - Τελ Αβίβ είναι το ζητούμενο της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χτες στην Ελλάδα (με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη) η Διάσκεψη των Προέδρων των Μειζόνων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι ενδεικτικές η θερμή υποδοχή και η προσφώνηση που επιφύλαξε στην ηγεσία της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος συνέδεσε ευθέως τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις με τις ελληνοαμερικανικές: «Η παρατηρούμενη σήμερα σύσφιξη των σχέσεων και διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ και Ελλάδας - Ισραήλ θέλω να πιστεύω ότι ωφελεί την ευρύτερη περιοχή. Είναι συνεργασία στη βάση αρχών και συνέπειας, και, μη στρεφόμενη εναντίον τρίτων, υπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή μας και πέρα από αυτή. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε και μια πιο συστηματική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς στις χώρες σας».

Στους εκπροσώπους του αμερικανοεβραϊκού λόμπι θα απευθυνθεί σήμερα, στο πλαίσιο ημερίδας, ο πρωθυπουργός καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Επικρατείας και Τουρισμού, ενώ προβλέπεται και ραντεβού με τον Αμερικανό πρέσβη.

Η Διάσκεψη έρχεται στην Αθήνα στον απόηχο της συμφωνίας για τη σύγκληση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας - Ισραήλ, που θα επισφραγίσει σειρά συμφωνιών. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε ευρεία συνεργασία του ελληνοαμερικανικού με το πανίσχυρο αμερικανοεβραϊκό λόμπι, το οποίο έχει ήδη αποστασιοποιηθεί από το αντίστοιχο τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ                                                                                                                                    ΠΗΓΗ:infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: