Γράφει ο ΑΒ
Δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου αναφέρονται στην πρωτοβουλία του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν για πρόσληψη εταιρειών δημοσίων σχέσεων (PR) σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να βελτιωθεί η δημόσια εικόνα του Ισραήλ που δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η διαφημιστική εκστρατεία σκοπεύει να δείξει στους Ευρωπαίους ότι το Ισραήλ πέραν από τη σύγκρουση με τους Παλαιστινίους, (βλ. Δολοφονίες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας με χρήση βόμβες φωσφόρου) είναι μία σύγχρονη και ευημερούσα χώρα με πολλές πτυχές: Πολιτισμός, οικονομία, ιστορία, τουρισμός, υψηλή τεχνολογία, μουσική, χορός κ.λπ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να διεξάγει την εν λόγω εκστρατεία, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 24 εκατ. ευρώ ετησίως, στα πιο σημαντικά και σημαίνοντα (influential) κράτη της γηραιάς ηπείρου: Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Τσεχία.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιστρατεύει ιδιωτικές εταιρείες PR σε τέτοια κλίμακα στην Ευρώπη.
Στο παρελθόν, το Ισραήλ είχε προσλάβει τον Χάουαρντ Ρουμπενστάιν, Αμερικανό ειδικό σε θέματα PR, κατά την περίοδο της επιχείρησης Defensive Shield (2002), ενώ το 2004, πλήρωσε για τις υπηρεσίες μιας γαλλικής εταιρείας PR, ονόματι Publicis, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξαγόταν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον διαχωριστικό τείχος στη Δυτική Όχθη.
Εντωμεταξύ, ως άκρως προβληματικά χαρακτηρίζονται τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που λαμβάνουν οι ισραηλινές πρεσβείες στην Ευρώπη κατά τους τελευταίους μήνες.
Η πλειοψηφία της ευρωπαϊκής γνώμης υποστηρίζει τους Παλαιστινίους, οι οποίοι εκλαμβάνονται ως τα θύματα της σύγκρουσης, σε αντίθεση με τους ‘πολεμοχαρείς’ και ‘θρησκευτικά φανατισμένους’ Ισραηλινούς.
Παράλληλα, σε ορισμένες χώρες όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Νορβηγία, παρατηρείται ένα αυξανόμενο μποϊκοτάρισμα των ισραηλινών προϊόντων¨, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τους εποικισμούς.
Σημειώνεται ότι οι επιλεγείσες χώρες εντάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.
Η πρώτη περιλαμβάνει εκείνες στην οποία η δημόσια εικόνα του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα προβληματική, όπως η Βρετανία, η Ισπανία και οι Σκανδιναβικές χώρες, ενώ η δεύτερη αφορά σε κράτη όπου η κοινή γνώμη είναι πολύ πιο φιλικά διακείμενη προς το Ισραήλ, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Τσεχία και η Ιταλία.
Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία που ανέλαβε, ο Λίμπερμαν δήλωσε στην Yedioth Ahronoth ότι «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στις διπλωματικές αποστολές μας σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρόσθετα εργαλεία για να ανταπεξέλθουν στον σημαντικό πόλεμο που διεξάγεται στο πεδίο των δημοσίων σχέσεων. Με επαγγελματική και σωστή δουλειά σε αυτόν τον τομέα, μπορούμε να επιτύχουμε μία σημαντική βελτίωση στη δημόσια εικόνα του Ισραήλ».
Τέλος, το δημοσίευμα κάνει λόγο για την ικανοποίηση που εξέφρασαν υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί διπλωμάτες για την πρωτοβουλία του Λίμπερμαν, την οποία χαρακτήρισαν ‘ρηξικέλευθο’, ενώ ένας εξ αυτών δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι
«Η εικόνα του Ισραήλ στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι καταστροφική. Οι Παλαιστίνιοι κυριαρχούν στην κοινή γνώμη και προετοιμάζουν τους πάντες για την μονομερή ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Σημειώνουμε ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Κάρτερ στο βιβλίο του « Palestine : Peace not Apartheid » αναφέρει μ.α :
«αν συνεχιστεί η καταστολή στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, αν το Ισραήλ δεν δεχθεί να διαπραγματευτεί την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε κατάσταση παρόμοια με εκείνη του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ, « όπου δύο λαοί θα ζουν στην ίδια χώρα, αλλά τελείως αποκομμένοι μεταξύ τους, με τους Ισραηλινούς να βρίσκονται σε κυρίαρχη θέση και να στερούν, με κατασταλτικό και βίαιο τρόπο, τους Παλαιστινίους από τα πλέον θεμελιώδη δικαιώματά τους ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου