Αναβρασμός επικρατεί σε όλα τα κόμματα της Βουλής.
του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Την ώρα που η οικονομική κατάσταση της χώρας οδηγείται σε τραγωδία εξαιτίας των μέτρων του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι κομματικές ηγεσίες νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία και την κατάλληλη στιγμή για να εξοντώσουν τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους.
Στο ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναισθάνεται ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί σε πολιτικά δύσκολη θέση εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει και έτσι επιχειρεί να εξουδετερώσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε εστία εσωκομματικής αμφισβήτησης.
Επιλέγοντας ως στόχους παρωχημένης χρήσης "πολιτικούς συνταξιούχους", που βαρύνονται με υποψίες ή κατηγορίες σκανδάλων, ο Γ. Παπανδρέου έχει στείλει ήδη μηνύματα τόσο προς τους πάλαι ποτέ "εκσυγχρονιστές" του Κ. Σημίτη όσο και προς τους αλήστου μνήμης "προεδρικούς" του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε η χθεσινή διαγραφή του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος συμβολίζει το ΠΑΣΟΚ σε προσωπικό επίπεδο πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του Κινήματος.
Η άρνηση των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν τα μέτρα του ΔΝΤ και η εξαιτίας αυτού διαγραφή τους, η ερώτηση - κεραυνός των 14 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο για το επαίσχυντο Ασφαλιστικό που προωθεί, η δυσφορία και η ντροπή για την κυβερνητική πολιτική που διακατέχουν αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι επιθέσεις ακόμη και υπουργών του ΠΑΣΟΚ εναντίον του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλα τέτοια περιστατικά, πιέζουν τον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο του ΠΑΣΟΚ.
Στον χώρο της Δεξιάς κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε ευθέως την Ντόρα Μπακογιάννη και το ΛΑΟΣ ως "εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ". Η Ντόρα του απάντησε χθες ότι κατάντησε τη ΝΔ "απόκομμα τύπου Πολιτικής Ανοιξης" και όλα πλέον δείχνουν ότι ετοιμάζεται να ιδρύσει ακραίο νεοφιλελεύθερο κόμμα με εξτρεμιστικά αντιλαϊκές θέσεις σε όλα τα θέματα, το οποίο όμως θα προσπαθήσει να πλασάρει ως "κεντροδεξιό" με τη στήριξη των ΜΜΕ.
Ο πολιτικός στόχος αυτού του κόμματος θα είναι να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό της ΝΔ του Αντ. Σαμαρά σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες δεν θεωρούνται καθόλου απίθανες.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, που δεν έχει συνέλθει από τις συνέπειες της υπερψήφισης των μέτρων του ΔΝΤ, έχει ως κύριο στόχο να κληθεί στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens ο... Κώστας Μητσοτάκης! Oχι φυσικά για να μαρτυρήσει γύρω από τα 356 (!) ραντεβού του Χριστοφοράκου με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, αλλά για να ισχυριστεί ότι η Siemens λάδωνε και την Πολιτική Ανοιξη, το κόμμα του Σαμαρά προ δεκαπενταετίας!
Εχει ήδη προηγηθεί η αποπομπή από τη ΝΔ των κατηγορούμενων για σκανδαλώδη συμπεριφορά "καραμανλικών" Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη, με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή να κάθονται στα καρφιά, με επικρεμάμενη την απειλή κλήσης τους στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής για τα σκάνδαλα.
Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, άρχισε και η τελευταία φάση της τριχοτόμησης του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να είναι βέβαιο πως δεν θα μπορεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Η πτέρυγα του Φώτη Κουβέλη αποχώρησε από το συνέδριο του ΣΥΝ όταν δεν πέρασε η πρότασή της να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή "ο αριστερισμός που αποπνέει δημιουργεί πλαίσιο πολιτικής ασφυξίας" στα μέλη αυτής της τάσης.
Πάνε κι αυτοί να φτιάξουν το δικό τους κόμμα, ενώ ήδη ο Αλέκος Αλαβάνος επικοινωνεί με τον ΣΥΝ μέσω... ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως εκπρόσωπος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής που για την ώρα είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αποτελεί επισήμως τάση του. Δεν φαίνεται πάντως πολύ πιθανό να διαρκέσει αυτή η συμβίωση.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, είναι άδηλο πάντως αν ο χώρος που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να μπει στη Βουλή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Δεν πείθει
"Κάθαρση" κατ' επιλογήν
Αναμφίβολα οι παράνομες πράξεις που αποδίδονται σε πρώην υπουργούς προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική τους εξόντωση (που πολλές φορές δεν έχει καν νόημα για τους ίδιους) βασίζονται σε υπαρκτά στοιχεία και ορθώς κατηγορούνται για σκάνδαλα. Βεβαίως και πρέπει οι ένοχοι να αποσύρονται εκόντες - άκοντες από τον δημόσιο βίο. Επειδή όμως οι πάντες γνωρίζουν ότι η "κάθαρση" γίνεται κατ' επιλογήν και υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες των ηγετών των κομμάτων, αυτή η διαδικασία απαξιώνει στα μάτια του κόσμου ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα, όσο τουλάχιστον ο λαός δεν βλέπει κανέναν καταχραστή του δημόσιου χρήματος να πηγαίνει στη φυλακή ή να του κατάσχεται η περιουσία που απέκτησε με τα κλοπιμαία. ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου