Υπάρχει ένα ρητό για εκείνους που υποκρίνονται την δεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας με την έλευση του Αντώνη Σαμαρά στην Προεδρία: "Ο λύκος, πρόβατο δεν γίνεται!" Το συγκεκριμένο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι στην πλειοψηφία της, η Δαπ, στήριξε αναφανδόν Αντώνη Σαμαρά!
Η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εξέδωσε Δελτίο Τύπου προκειμένου να απαντήσει στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του ΛΑ.Ο.Σ. και της Νεολαίας του για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, ούτε λίγο ούτε πολύ συντάχθηκαν στο πλευρό της κυρίας Διαμαντοπούλου και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δηλαδή την προσήλωσή τους στην "ελεύθερη διακίνηση ιδεών" που εκφράζει το Πανεπιστημιακό Άσυλο! Εύγε Αντώνη Σαμαρά για τα φυντάνια σου...
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν για την επέτειο του ενός χρόνου από το θάνατο του 15χρονου αλλά και τον τραυματισμό του πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. κ. Κίττα έχει ανοίξει μια συζήτηση γύρω από το θέμα του ασύλου.
Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε διαπιστώσει τις δυσλειτουργίες ενός νόμου που καταλήγει να αποτρέπει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και να δίνει την δυνατότητα σε μικρές ομάδες να μετατρέπουν τους πανεπιστημιακούς χώρους σε ορμητήρια για αξιόποινες πράξεις. Για αυτό το λόγω το 2007 στο διάλογο για την παιδεία ήμασταν οι μόνη φοιτητική παράταξη που ζητήσαμε αλλαγή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου με ένα πιο ευέλικτο που να προστατεύει τον ίδιο το θεσμό.
Το νομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε το 2007, παρότι είναι αρκετά ευέλικτο σε ότι αφορά τον τρόπο και τις περιπτώσεις άρσης του ασύλου δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, παρόλο που έχουν διαπιστωθεί πολλές περιπτώσεις όπου όφειλε να αρθεί το άσυλο.
Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θεωρούμε οτι το άσυλο σαν θεσμός πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται, αλλά και να εφαρμόζεται το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Σε περιπτώσεις όπου οι αρμόδιες αρχές (Πρυτανικό Συμβούλιο, εισαγγελέας, αστυνομία κτλ) αδυνατούν να εφαρμόσουν το νόμο, ενώ υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση του ασύλου, πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπουν οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους. Αν οι αρμόδιες αρχές δηλώσουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι ανεφάρμοστος και χρειάζεται τροποποίηση, πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να βρεθεί ένα νέο λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο.
Σε οτι αφορά τις δηλώσεις του προέδρου της νομικής σχολής Αθηνών κ. Φορτσάκη η παράταξη μας θεωρεί πως η διατύπωση τέτοιου είδους προτάσεων όχι μόνο δεν βοηθούν την όλη κατάσταση, αλλά αντιθέτως δυναμιτίζουν το κλίμα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία.
Οι προτάσεις Φορτσάκη είναι εξαιρετικά ουτοπικές για τα ελληνικά δεδομένα. Καθώς όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα της εισόδου βανδάλων στους χώρους των πανεπιστημίων, αφού είναι αδύνατον δύο ή τρείς φύλακες να εμποδίσουν την είσοδο σε μια ομάδα εξωπανεπιστημιακών που έχουν ως προφανή στόχο να διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα όμως δημιουργούν και επιπλέον προβλήματα, καθώς δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε μεμονωμένα άτομα τα οποία ενδεχομένως να μην κατέχουν την απαραίτητη διαπίστευση (πχ φοιτητές ξένων πανεπιστημίων, απόφοιτοι, κτλ), αλλά να έχουν ακαδημαϊκούς λόγους να επισκεφθούν τα ιδρύματα (πχ επίσκεψη σε βιβλιοθήκες, ερευνητικά εργαστήρια, παρακολούθηση σεμιναρίων, κτλ) και σε καμία περίπτωση δεν θα είχαν ως απώτερο στόχο την διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου