ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ο άθλιος εκβιασμός της «μη συστημικής» Κύπρου: ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΤΕ

Τον καθοριστικό διάλογο του κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν αποκαλύπτει η ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής Κύπρου.
Των Μιχάλη Περσιάνη – Γιάννη Σεϊτανίδη (Λευκωσία) και Νίκου Χρυσολωρά (Βρυξέλλες) από το «skai.gr»
Σύμφωνα με την kathimerini.com.cy, στις 03:00 έγινε ο εξής καθοριστικός διάλογος:
Σαρρής προς Εurogroup: Δεν αποδεχόμαστε το κούρεμα καταθέσεων και αποχωρούμε.
Άσμουσεν παίρνοντας το τηλέφωνο: Κύριε Πρόεδρε (της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι), παρακαλώ ετοιμάστε την τράπεζα (EKT) για κατάρρευση των δύο κυπριακών τραπεζών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, εκείνη την ώρα το προτεινόμενο κούρεμα ήταν 12.5% με επιμονή του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πράττοντας το ίδιο με τον Υπουργό του ανακοίνωσε στους δικούς του συνομιλητές την αποχώρηση και του ιδίου απο τις διαδικασίες μη αποδεχόμενος το κούρεμα 12.5%. Όταν ενημερώθηκε απο τον Μ. Σαρρή για την εντολή Άσμουσεν προς Ντράγκι για κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών και με την παρέμβαση τρίτων το ποσοστό έπεσε στο 9.9% με τη διαβεβαίωση απο φίλους της Κύπρου πως σε περίπτωση μη αποδοχής της τελευταίας αυτής ”υποχώρησης” απο τους ευρωπαίους, η χώρα θα αφηνόταν να καταρρεύσει αφού θεωρείται ως μη συστημική.
Μάλιστα, έμπειρες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωσαν στην «Κ» πως η απειλή ήταν αν και πρωτοφανής, πραγματική.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος, η κυπριακή κυβέρνηση βρέθηκε στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων και άτακτου κλεισίματος δύο τραπεζών με απώλεια όλων των καταθέσεων.
«Μας είχε λεχθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν», ανέφερε ο υπουργός.
Η απόφαση του Eurogroup
Σε αντάλλαγμα για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους του νησιού, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%. Στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αφορά το κεφάλαιο των καταθέσεων, όχι τους τόκους, γεγονός ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα της ευρωζώνης.
Επιπλέον, επιβάλλεται και φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στο 10 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Τρόικα στην Κύπρο και τα 17 δισεκατομμύρια, όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού.
Οι καταθέτες που θα πληγούν θα λάβουν σε αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών όπου διατηρούν τους λογαριασμούς τους, ισόποσης αξίας με το «κούρεμα» που υπέστησαν. Τονίζεται ότι οι καταθέσεις που διατηρούνται στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές των Κυπριακών τραπεζών της Ελλάδας δεν πλήττονται ούτε κινδυνεύουν, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: