ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Το μοντέλο ισοπέδωσης για τράπεζες και καταθέσεις – Η Εθνική κρατικοποιείται, Alpha και Πειραιώς παραμένουν εν δυνάμει ιδιωτικές και οι μικρές σπάνε σε good και bad – To Plan Β περιλαμβάνει φόρο επί του κεφαλαίου των καταθέσεων έως 10%


Το βασικό στρατηγικό σχέδιο της Τρόικα για την Ελλάδα έχει καθοριστεί με επίκεντρο τις τράπεζες.
Η Εθνική θα κρατικοποιηθεί.
Οι Alpha και η Πειραιώς θα παραμείνουν εν δυνάμει ιδιωτικές.
Οι μικρές τράπεζες, δεν είναι σαφές αν θα είναι όλες ή σχεδόν όλες θα σπάσουν σε good και bad bank.
Στην περίπτωση αυτή ίσως επιχειρήσουν να ενσωματώσουν όλες τις good bank που θα προκύψουν με το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο.
Οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών θα ενσωματωθούν σε μια και θα πωληθούν αρκεί να βρεθεί η φόρμουλα ανακεφαλαιοποίησης καθώς χρειάζονται περίπου 2 με 2,2 δις ευρώ κεφάλαια.
Δυστυχώς το μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει και θα εφαρμόσει η Τρόικα είναι ισοπεδωτικό και όχι αναπτυξιακό.
Η κρατικοποίηση της Εθνικής δεν ισοδυναμεί με resolution καθώς δεν θα σπάσει σε good και bad bank αλλά η μη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων θα οδηγήσει την μετοχή στο ναδίρ περίπου στα 0,10 με 0,20 ευρώ.
Η Εθνική θα παραμείνει για 5 χρόνια στο κράτος υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ της Τρόικα δηλαδή.
Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει προφανώς ιστορικό πισωγύρισμα καθώς η κατεξοχήν ιδιωτική Eurobank θα περάσει στον έλεγχο του κράτους.
Αντί το σχήμα να ιδιωτικοποιείται, κρατικοποιείται και η εξέλιξη αυτή δεν είναι ο ορθός δρόμος για την ανάκαμψη του banking και την ανάταξη και επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οι Alpha bank και οι Πειραιώς θα παραμείνουν εν δυνάμει ιδιωτικές.
Θα κερδίσουν ουσιαστικά 3 χρόνια ιδιωτικής ζωής και αν έως τώρα δεν έχουν αλλάξει πολλά και ουσιώδη πράγματα στην Ελλάδα θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους και αυτές.
Δυστυχώς η έννοια εν δυνάμει ιδιωτικές αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα.
Οι μικρές τράπεζες, θα καταστραφούν αν όχι όλες οι περισσότερες.
Δυστυχώς η στρατηγική της Τρόικα για τις μικρές τράπεζες δεν είναι ισότιμη με τις μεγάλες συστημικές τράπεζες,  είναι καταστροφική καθώς δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία στον ιδιώτη μέτοχο των μικρών ιδιωτικών τραπεζών.
Για τις κυπριακές το σχέδιο είναι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα κοντά 23 με 24 δις ευρώ ενεργητικό να ομογενοποιηθούν να ανακεφαλαιοποιηθούν με 1 δις από το ΤΧΣ και 1 δις ευρώ από την Κύπρο και να πωληθούν.
Ωστόσο εύκολα αναφέρεται η λέξη ανακεφαλαιοποίηση και πώληση αλλά ουσιαστικά το μέλλον είναι άκρως αβέβαιο.

Το plan B στην περίπτωση που η Ελλάδα εκ νέου εκτροχιαστεί

Στην περίπτωση που η Ελλάδα εκτροχιαστεί, υπάρχει σχέδιο από την Τρόικα να επιβάλλει φόρο επί των κεφαλαίων των καταθέσεων έως 10%.
Δηλαδή στα 100 χιλιάδες ευρώ τα 10 χιλιάδες θα καταλήξουν στο κράτος.
Στα 162 δισ ευρώ καταθέσεων τα 16,2 δις ευρώ θα κατέληγαν στο κράτος.
Ωστόσο το σχέδιο αυτό θεωρείται plan B και θα ενεργοποιηθεί μόνο αν εκτροχιαστεί η Ελλάδα και επιδεινωθούν δραματικά οι οικονομικές συνθήκες.
Σε αυτή την φάση δεν διαφαίνεται αλλά σίγουρα και δεν αποκλείεται.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: