ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Εικόνες διάλυσης τώρα στην Κύπρο

«Η αίσθηση του θυμού και της προδοσίας είναι αυτή που κυριαρχεί παντού στην Κύπρο» σχολίαζε χθες ο «Guardian», σκιαγραφώντας ουσιαστικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πια σε κοινωνικό επίπεδο στη Μεγαλόνησο, έπειτα βέβαια από τις τελευταίες εξελίξεις. «Η Ευρώπη μαχαίρωσε πισώπλατα τους Κυπρίους» διαπίστωνε στη συνέχεια ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, ενώ θύμιζε -σε όποιους... Βρυξελλιώτες αρνούνται να το αντιληφθούν- ότι στη λογική που «κάποτε ο Ναπολέοντας είχε χαρακτηρίσει “έθνος καταστηματαρχών” τους Βρετανούς, η Κύπρος δεν είναι παρά η χώρα των μικροκαταθετών». Η οικονομία της νησιωτικής χώρας είναι δομημένη επάνω στις οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά και στον τεράστιο διεθνή οικονομικό τομέα, ο οποίος συχνά επέλεγε να βρει εκεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Και οι δυο αυτοί άξονες όμως, μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, επλήγησαν σοβαρά, εξηγούσε ο «Guardian».

Ως εκ τούτου, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα γεννά εικόνες και καταστάσεις εφιαλτικές, που μέχρι πρότινος ο περήφανος κυπριακός λαός «βίωνε» μόνο μέσω των τηλεοπτικών δεκτών του. Τα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς ακόμη και με βασικά προϊόντα, το «πάγωμα» των πωλήσεων στα εμπορικά καταστήματα, η έλλειψη μετρητών για την αγορά καυσίμων, τα λουκέτα που αρχίζουν να μπαίνουν το ένα μετά το άλλο στα πρατήρια βενζίνης, η μείωση της κατανάλωσης γενικά (υπολογίζεται ότι μειώνεται κατά 15 ευρώ κατ’ άτομο την ημέρα) είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις του κλεισίματος των τραπεζών έπειτα από τις αποφάσεις του «βαμπιρικού» Eurogroup της περασμένης Παρασκευής· επιπτώσεις που -λογικά- γεννούν «μνήμες ’74» στους πολίτες, με πολλούς εξ αυτών να περιγράφουν την κατάσταση που βιώνουν «εμπόλεμη». Φόβος, αγωνία, ανασφάλεια από τη μία, αλλά και οργή, θυμός και αποφασιστικότητα από την άλλη είναι τα συναισθήματα που εποικούν εδώ και μία εβδομάδα τη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Εκτενή ρεπορτάζ για το θέμα φιλοξενούσε τις τελευταίες ημέρες ο «Φιλελεύθερος», σημειώνοντας ότι προβλήματα υπάρχουν πια και με τις προμηθεύτριες εταιρίες που είχαν την ατυχία τα εμπορεύματά τους να παραμείνουν στο λιμάνι, δεδομένου ότι πλέον οι ναυτιλιακές εταιρίες, για να τα παραδώσουν, ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς.

Σάλος προκλήθηκε χθες στην Κύπρο και με το αποθεματικό των φαρμάκων. Η παρατεταμένη τραπεζική αργία οδήγησε σε παύση των παραγγελιών αλλά και σε πάγωμα των εκτελωνίσεων νέων προϊόντων, ενώ οι φαρμακευτικές ενημέρωναν τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι από χθες Πέμπτη δεν θα παραδίδουν σκευάσματα χωρίς να πληρώνονται σε μετρητά, δήλωση που έκανε το υπουργείο Υγείας της Μεγαλονήσου «έξω φρενών» εξωθώντας το με επιστολή του να προειδοποιήσει «με νομικά μέτρα» όσους σπεύσουν να δημιουργήσουν «τεχνητή έλλειψη φαρμάκων και πανικό», καθώς «τα φάρμακα αποτελούν είδος πρώτης ανάγκης και όχι πολυτέλεια». Ωστόσο, οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης φαρμάκων.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: