«Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ιρλανδίας το έβαλε η Αγκελα Μέρκελ μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί» γράφουν οι Financial Times ενώ ο Ιρλανδικός Τύπος μιλάει για εθνική ντροπή
«Οι Ιρλανδοί λένε ότι δεν είναι Έλληνες. Οι Πορτογάλοι λένε πως δεν είναι Ιρλανδοί. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ισπανία δεν είναι Πορτογαλία. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να μαντέψουμε τι δεν είναι η Ιταλία» αναφέρουν οι Financial times στην ανάλυσή τους με θέμα «Πώς θα σταματήσει η ιρλανδική επιμόλυνση» και επισημαίνουν ότι ακριβώς αυτό το παράδοξο βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης της ευρωζώνης.Πράγματι, παρότι η Ιρλανδία τελικώς «ζήτησε» την ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, το ευρώ ανέβηκε και οι αγορές για άλλη μια φορά έδειξαν να «ανακουφίζονται», τα σχόλια όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης και οι γνώμες των αναλυτών δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία: η Ιρλανδία ήταν το δεύτερο επεισόδιο (μετά την Ελλάδα) στο σήριαλ της κρίσης της Ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί, οι πάντες «κοιτάζουν» τώρα την Πορτογαλία και την Ισπανία. Μάλιστα, ο αμερικανός οικονομολόγος «σταρ» - όπως τον χαρακτηρίζει η γαλλική Le Monde- Νουριέλ Ρουμπινί, εμφανίζεται να υποστηρίζει πως «η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν είναι καλύτερη από αυτή της Ελλάδας και της Ιρλανδίας»...
«Όλα δείχνουν πως η Ευρωζώνη έχει χάσει την αξιοπιστία της και μαζί με αυτήν και την αυτοπεποίθησή της. Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ιρλανδίας το έβαλε η Αγκελα Μέρκελ μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί» γράφουν οι Financial Times, υποστηρίζοντας πως οι αντινομίες και οι τεράστιες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης, μαζί με την εμμονή των Γερμανών στην αναμόρφωσή της, βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης που ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα οδηγήσει.
Σε «ντροπιαστική θέση».
Ο Τύπος της Ιρλανδίας σχολιάζει ότι δεν υπάρχουν οι αναμενόμενες ίσως λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις που θα έκαναν σαφή και παραστατική την «οργή» για την οποία όλοι κάνουν λόγο στην χώρα η οποία βρίσκεται πια σε «ντροπιαστική θέση», όπως γράφει ο Irish Independent. Ο τίτλος της εφημερίδας είναι: «Διάσωση 80 δισ ευρώ: πώς θα πληρώσουμε το τίμημα;»
Με πικρόχολο τόνο, η εφημερίδα Irish Times αναφέρει πως πιθανόν οι περισσότεροι Ιρλανδοί να ήταν απασχολημένοι με το τελευταίο επεισόδιο του X-Factor και δεν προστέθηκαν στις λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Δουβλίνο... Η εφημερίδα επισημαίνει «την ταπεινωτική τριετή επιτήρηση» στην οποία θα αναγκαστεί να υποβληθεί η Ιρλανδία. Σε παρόμοιο πνεύμα η Belfast Telegraph σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της ότι «η κυβέρνηση της Ιρλανδίας χθες τη νύχτα απεμπόλησε τον ελάχιστο έλεγχο επί της οικονομικής πολιτικής».
Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των ξένων εντύπων που με αφορμή την Ιρλανδία, προβληματίζονται για το μέλλον της κρίσης στους κόλπους της ευρωζώνης. Εξάλλου, η δήλωση του επικεφαλής της eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «οι κερδοσκοπικές ενέργειες εναντίον της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι αδικαιολόγητες, ωστόσο δεν μπορούν να αποκλειστούν» στον ραδιοσταθμό του Λουξεμβούργου RTL, αρκεί για να επιβεβαιώσει τα σενάρια.
Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει και αυτός τους «φόβους για επιμόλυνση της Ευρωζώνης» από την κρίση Ελλάδας, Ιρλανδίας, τονίζοντας ότι οι δυο αυτές κρίσεις «συνδυάζονται για να εγείρουν θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με την επιβίωση του κοινού νομίσματος». Η εφημερίδα προσθέτει ότι η ΕΕ με την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης χθες βράδυ προσπάθησαν «να μειώσουν την άσκηση περαιτέρω πιέσεων στα επιτόκια δανεισμού που άνοιξαν σήμερα το πρωί εν μέσω φόβων ότι διασώζοντας δυο από τις 16 χώρες του κοινού νομίσματος πιθανόν να μην ανοσοποιήσει την ευρωζώνη απέναντι στην επιμόλυνση που απειλεί την Πορτογαλία και την Ισπανία».
Ενδεικτικός είναι και ο τίτλος του Independent: «Θα σταματήσει την μόλυνση η διάσωση της Ιρλανδίας;» και προσθέτει, «το Δουβλίνο τελικά ζητάει πακέτο σωτηρίας εν μέσω φόβων ότι η Πορτογαλία και Ισπανία θα ακολουθήσουν» και μάλιστα «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Οσο για τον γερμανικό Τύπο, αυτός επικεντρώνει στην ανάγκη διατήρησης της γερμανικής στάσης στην Ευρωζώνη αλλά και στην διαβεβαίωση των γερμανών φορολογουμένων ότι η κρίση δεν θα επηρεάσει την γερμανική ανάκαμψη.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της ZDF, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως η παροχή βοήθειας προς την Ιρλανδία μπορεί να προλάβει την επέκταση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες. «Δεν υπερασπιζόμαστε απλώς ένα μέλος της ευρωζώνης. Υπερασπιζόμαστε το κοινό μας νόμισμα».
Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ράινεργ Μπρίντερλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild τόνισε πως η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας δεν απειλείται από την ιρλανδική κρίση. «Εάν δοθεί βοήθεια στην Ιρλανδία, δεν θα κινδυνεύσει η ανάκαμψη στη Γερμανία».
Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τα καμπανάκια κινδύνου ή τις καμπάνες της χρεοκοπίας συνεχίζει με τα παλιά μυαλά και μέτρα να προελαύνει στα καμένα από την κρίση πεδία της μάχης, ελπίζοντας στον από μηχανής θεό της ιστορικής της πορείας? ΠΗΓΗ:www.e-go.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου