ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Πως την Σ.ΠΑ.ΜΕ στους μεσάζοντες! Στηρίξτε την προσπάθεια!!!

Μια παρέα νέων έχει βαλθεί να τα βάλει με το “σύστημα των μεσαζόντων” που λυμαίνονται, την ήδη τρυπημένη τσέπη μας. Δε φτάνει που οι μισθοί μειώνονται, έχουμε εν ψυχρώ κλοπή από τις αυξήσεις φωτιά σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Μια παρέα στη Θεσσαλονίκη όμως αποφάσισε να κάνει κάτι που στην αρχή φαινόταν ακατόρθωτο. Τι έκανε; Με λίγα λόγια "τα έβαλε με τους μεσάζοντες" και προωθεί ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς!

Σίγουρα η προσπάθεια αυτή όπως και παρόμοιες χρειάζονται την στήριξή μας για να πετύχουν. Οι τιμές των προϊόντων είναι πολύ καλύτερες από αυτές που βρίσκετε στα ράφια των σουπερμάρκετ και η ποιότητα εξασφαλισμένη. Τι έχετε να κάνετε οι Θεσσαλονικείς; Απλά να περάσετε μια βόλτα από τη Μελενίκου 29… το πρατήριο λειτουργεί :
Δε Σάββ : 11.00-3.00 πμ
Τρ Τε Πέ Παρ : 11.00-3.00 πμ & 5.00-8.30 μμ

Οποιοσδήποτε γνωρίζει τέτοιες προσπάθειες σε άλλες πόλεις, ας μας στείλει ένα mail στο
ypotheto09@gmail.com για να τις δημοσιεύσουμε.

Ακολουθεί τι ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙ Η Σ.ΠΑ.ΜΕ


Η Συνεταιριστική ΠΑράκαμψη ΜΕσαζόντων (Σ.ΠΑ.ΜΕ.) είναι μια προσπάθεια προώθησης της ιδέας και της πρακτικής του συνεταιρίζεσθαι μέσα από τη δημιουργία χώρων διάθεσης (συνεργατικών πρατηρίων) αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων, που η προμήθεια και η διάθεσή τους θα γίνεται παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, χωρίς τα ίδια τα πρατήρια να βγάζουν κάποιο κέρδος. Οι τιμές των αγαθών θα έχουν μία ελάχιστη προσαύξηση προκειμένου να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα των χώρων, στοχεύοντας να είναι δίκαιες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους χρήστες των προϊόντων. Η οργάνωση της εργασίας στα πρατήρια θα γίνεται στη βάση της συλλογικότητας, μοιράζοντας τον εργάσιμο χρόνο μεταξύ μας και καθορίζοντας βάρδιες ανάλογα με το χρόνο που μπορεί και θέλει να προσφέρει ο καθένας και η καθεμιά. Τα προς διακίνηση προϊόντα θα προέρχονται κυρίως από συνεταιρισμούς, αλλά και από μεμονωμένους παραγωγούς, ανάλογα με συγκεκριμένα κάθε φορά κριτήρια. Θέλουμε να στηρίξουμε ανθρώπους που μοχθούν και δημιουργούν αγαθά που ικανοποιούν βασικές και πραγματικές ανάγκες, αλλά και να παλέψουμε για το χτίσιμο νέων συνεταιρισμών.
Στις συνελεύσεις μας θα αποφασίζουμε ποια προϊόντα θα διαθέτουμε, με στόχο αυτά να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λογική ενός αλληλέγγυου εμπορίου. Εμπνεόμαστε από το παράδειγμα του «Συνεταιρισμού για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο εμπόριο: Ο Σπόρος», ο οποίος στηρίζει προϊόντα που παράγονται από πολιτικά κινήματα, όπως αυτό των Ζαπατίστας. Σκοπεύουμε επίσης να ενισχύσουμε εγχώριους παραγωγικούς συνεταιρισμούς (όσους έχουν απομεινει και λειτουργούν σαν τέτοιοι και όχι σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις). Όσον αφορά στους μεμονωμένους παραγωγούς, επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην οργάνωσή τους σε νέους συνεταιρισμούς. Τα επιδιωκόμενα χαρακτηριστικά αυτών των συνεταιρισμών είναι σε γενικές γραμμές: τα παραγόμενα προϊόντα να ανταποκρίνονται σε πραγματικές και όχι τεχνητές ανάγκες, οι μέθοδοι παραγωγής να είναι συμβατές προς το περιβάλλον, ο ουσιαστικός κοινωνικός έλεγχος και η διαρκής εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των μελών τους. Πιστεύουμε ότι αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν σε μια κλίμακα στα μέτρα των ανθρώπων και όχι στην τερατώδη βιομηχανική κλίμακα, έτσι ώστε όλα τα στάδια (από την παραγωγή μέχρι και τη διάθεση των προϊόντων) να ελέγχονται πραγματικά από το σύνολο των μελών τους.
Η κίνηση μας θα ζητήσει να φέρει σε επαφή παραγωγούς και χρήστες των προϊόντων και να καλλιεργήσει σχέσεις ουσιαστικής συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους. Θα συζητάμε από κοινού και θα προτείνουμε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, χωρίς να αναλωνόμαστε σε αδιέξοδες θεωρητικές αναλύσεις. Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία ενός αστικού-προμηθευτικού συνεταιρισμού λαι του πρώτου μας πρατηρίου. Όλα τα ζητήματα του συνεταιρισμού και του πρατηρίου καθορίζονται και ελέγχονται από τις τακτικές μας συνελεύσεις.
Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Όμως αξίζει τον κόπο να τον περπατήσουμε.

Θεσσαλονίκη, Μελενίκου 29, τηλ 2315115029
http://spame.tumblr.com/
ΠΗΓΗ:ypotheto.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: