ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ο ιρλανδικός Τύπος υπερασπίζεται την ανεξαρτησία



Στο στόχαστρο του ιρλανδικού Τύπου η «παράδοση της χώρας»

Από την Ελευθεροτυπία

Η Ιρλανδία υπέγραψε την παράδοσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δέχθηκαν σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα της χώρας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σχολιάζει ο σημερινός ιρλανδικός Τύπος, προβλέποντας την επικείμενη πτώση της «υπεύθυνης για τη χρεοκοπία» κυβέρνησης.

«Έπειτα από κατάφωρα ψεύδη δύο εβδομάδων η κυβέρνηση θα ζητιανέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από τη χρεοκοπία της χώρας που προκλήθηκε από την πολιτική της» γράφει η Irish Sun.

«Μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες θα διαχειρίζονται στο εξής τις υποθέσεις μας. Ωστόσο, μας μένει μία εξουσία: να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας μας. Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα σώσουν την οικονομία μας. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τη χώρα μας», γράφει το ιρλανδικό ταμπλόιντ.

Με τίτλο «Μία επονείδιστη παράδοση» η Irish Daily Mail καταγγέλλει «μία άνευ προηγουμένου παράδοση», με την οποία η κυβέρνηση «έθεσε τέλος στην 90ετή ανεξαρτησία» και «ύψωσε λευκή σημαία».

Εκ μέρους του συνόλου του Τύπου, οι Irish Times ζητούν την παραίτηση της «πολύ αντιδημοφιλούς» κυβέρνησης. «Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για να τεθεί τέλος στο όνειδος. Ο (κυβερνών) συνασπισμός δεν θα αντέξει σε καμία περίπτωση μέχρι την άνοιξη» γράφει η εφημερίδα.

Η Irish Independent χαιρετίζει το γεγονός ότι «επιτέλους, κάποιος έχει τον έλεγχο της χώρας». «Δυστυχώς, αυτό ο κάποιος εκπροσωπείται από ομάδες της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η παρουσία τους αποδεικνύει την αποτυχία στη διαχείριση των δικών μας υποθέσεων. Είναι σαφές, έχουμε χρεοκοπήσει» γράφει η εφημερίδα.



Του Μωυσή Λίτση

Υπέρ... μηχανισμού και Μνημονίου έπεσε τελικά και η Ιρλανδία, ανακοινώνοντας χθες την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν αργά χθες το βράδυ, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, το ιρλανδικό αίτημα για βοήθεια. Το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ιρλανδίας θα είναι τριετές και το τελικό ποσό θα αποφασιστεί στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, το οποίο επικαλείται πηγές της Ευρωζώνης, η βοήθεια θα κυμανθεί μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ.

Η Ιρλανδία είναι η δεύτερη μετά την Ελλάδα χώρα που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης των 750 δισ. ευρώ, τον οποίο έφτιαξε τον περασμένο Μάιο η Ε.Ε. μαζί με το ΔΝΤ, αφού προηγουμένως «μάτωσε» η χώρα μας και βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής μπροστά στα μάτια των αμήχανων Ευρωπαίων.

Η Ιρλανδία επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα αποφύγει το πικρό ποτήρι του... Μνημονίου, αλλά ήταν πλέον εμφανές ότι, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της η τρόικα στο Δουβλίνο, η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει...

Οι ιρλανδικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής κατάρρευσης, με το κόστος διάσωσής τους να έχει φτάσει στα 50 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας στο 32% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο ιρλανδικός τραπεζικός τομέας είναι το γεγονός ότι, μόνο από την τράπεζα Allied Irish, έφυγαν φέτος περί τα 13 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, κυρίως από επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, με χαρακτηριστικότερο το χθεσινό πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία και προσκείμενης στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Fianna Fail εφημερίδας Sunday Independent.


Χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα δημοσιεύει τα κεφάλια και των 15 υπουργών της κυβέρνησης, με τίτλο: «Μας είπατε ψέματα, μας καταστρέψατε. Για τη σωτηρία της Ιρλανδίας, φύγετε». Στο δε κύριο άρθρο που ακολουθεί, προτρέπει: «Σφάξτε τους όλους μετά τα Χριστούγεννα»!

Η γενική ομοσπονδία εργαζομένων της χώρας οργανώνει διαδήλωση με συμμετοχή συνταξιούχων στο Δουβλίνο, για το Σάββατο, διαμαρτυρόμενη για τις σχεδιαζόμενες περικοπές.

Πριν ακόμη από το Μνημόνιο και την τρόικα, η ιρλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τετραετές πρόγραμμα λιτότητας 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6 δισ. ευρώ αφορούν τον προϋπολογισμό του 2011.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα ανακοινωθούν ενδεχομένως αύριο και θα περιλαμβάνουν την επιβολή νέου φόρου επί της ακίνητης περιουσίας, μείωση στον βασικό μισθό καθώς και στα επιδομάτα για παιδιά και ανέργους.


600 πολυεθνικές με φορολογία 12,5%

Η κυβέρνηση επιμένει πάντως ότι δεν θα θυσιάσει τον φόρο 12,5% επί των επιχειρήσεων, όπως ζητούν Γερμανοί και Γάλλοι. Η Ιρλανδία θεωρεί παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας την επιβολή από την τρόικα αλλαγών στο φορολογικό της καθεστώς, χάρη στο οποίο έγινε «τίγρης» τη δεκαετία του '90, προσελκύοντας περί τις 600 αμερικανικές πολυεθνικές που επέλεξαν την Ιρλανδία ως βάση για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ευρωζώνη.

Γερμανία και Γαλλία, με υπερδιπλάσιο φόρο επί των επιχειρήσεων, θυμήθηκαν τώρα τον... αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί το ευνοϊκό ιρλανδικό φορολογικό καθεστώς, το οποίο κάποτε κάποιοι επαινούσαν και στην Ελλάδα ως παράδειγμα προς μίμηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: