Για να είμαστε ακριβείς το ίδιο πρότυπο το βλέπουμε σήμερα και στη βόρεια Φολέγανδρο και έχει διαπιστωθεί οτι και στην Αρχαία Αττική σ’ αυτό το πρότυπο βασιζόταν η αγροτική οικονομία ( βλέπε τα αρχαιολογικά εκθέματα και πληροφοριακά φυλλάδια στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο που υπάρχει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ) .
Δεν αποκλείεται και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου να εφαρμοζόταν παλαιότερα αυτό το πρότυπο .
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ" :
Όπως λέει και ο τίτλος , σημαίνει οτι δεν πρέπει να υπάρχουν χωριά με τη σημερινή έννοια ( εδώ τα σπίτια , εκεί τα χωράφια ) . Το σπίτι του καθενός πρέπει να είναι μέσα στο χωράφι του . Το ιδανικό είναι το χωράφι να έχει έκταση πέντε στρεμμάτων ( ανα άτομο ) και όλοι να έχουν χωράφι ίδιας έκτασης .
Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του προτύπου «Σπίτι μέσα στο χωράφι» Αναφέρομαι σε μια κοινωνία όπου πάνω απο το 80% του πληθυσμού είναι αγρότες και κατοικούν μέσα στο χωράφι τους .
1) Εξοικονόμηση ενέργειας : Δεν υπάρχει μετακίνηση απο το σπίτι στο χωράφι . Εξοικονομούμε χρόνο και ενέργεια . Ακόμη και πέντε λεπτά ελεύθερα να έχει ο καλλιεργητής μπορεί να τα διαθέσει στην καλλιέργεια . Όσοι έχουν μεγαλώσει σε αγροτικές οικογένειες ασφαλώς θα έχουν ακούσει οτι πρίν το 1940 οι ταλαιπωρημένοι και υποσιτισμένοι αγρότες μπορεί να ξόδευαν μέχρι και τέσσερις ώρες καθημερινά για το δρομολόγιο σπίτι-χωράφι . Σε κάποιες περιπτώσεις το δρομολόγιο αυτό γινόταν με τα πόδια !
Στις μεσογειακές συνθήκες , οι καλύτερες ώρες για δουλειά στο χωράφι είναι νωρίς το πρωϊ και αργά το απόγευμα (όταν η θερμοκρασία δεν είναι ψηλή ) . Μόνο ένας καλλιεργτής που έχει σπίτι μέσα στο χωράφι μπορεί να εφαρμόσει αυτό το ωράριο εργασίας .
Εάν κατοικούσαμε μέσα στο χωράφι μας ( πέντε στρέμματα για κάθε άτομο ) δεν θα χρειαζόμασταν πετρέλαιο για να το καλλιεργούμε .
Τώρα καταλαβαίνετε γιατί οι πολυεθνικές του πετρελαίου δεν θέλουν να φύγουμε απο τις πολυκατοικίες !
2) Αξιοποίηση βιοδιασπώμενων απορριμμάτων : Αποφάγια , περιττώμματα και ούρα γίνονται δωρεάν λίπασμα για το χωράφι . Εάν υποθέσουμε οτι ο καλλιεργητής δεν πουλά τίποτα απ’ όσα παράγει ( τα καταναλώνει ο ίδιος ) τότε δεν χρειάζεται αγορά επιπλέον ποσοτήτων λιπάσματος .
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα INDEPENDENT αποκαλύπτει οτι στην Μ. Βρεττανία καταλήγει στα σκουπίδια το 30-40% της ετήσιας παραγωγής τροφίμων ! (Περιοδικό VITA , Ιούνιος 2007 ) . Όλη αυτή ποσότητα θα γινόταν θαυμάσιο λίπασμα για το χωράφι εάν ζούσαν μέσα σ' αυτό .
Διαβάζω σε εφημερίδες άρθρα που με θαυμασμό αναφέρονται στη Σουηδία που με αξιοποίηση βιοδιασπώμενων σκουπιδιών κινεί ακόμη και τραίνο ! Ξεχνούν όμως να αναφερθούν στο πόσο κόστισε ο εξοπλισμός για την παραγωγή του βιοαερίου που κινεί το τραίνο . Το «Σπίτι μέσα στο χωράφι» μπορεί να αξιοποιεί τέλεια τα βιοδιασπώμενα υλικά χωρίς να χρειάζεται κανένα μηχάνημα ή υποδομή .
Πρίν την εμφάνιση του ανθρώπου όλα τα ζώα ζούσαν μέσα στον τόπο που παρήγαγε την τροφή τους . Τα κόπρανά τους γινόταν λίπασμα για να ξαναπαράγει η γή φυτά .
Σήμερα μαζί με τα τρόφιμα που φεύγουν απο το χωράφι ( πληρώσαμε ακριβό πετρέλαιο για να φύγουν ) , φεύγει και φωσφόρος και κάλιο και ιχνοστοιχεία . Όταν τα τρόφιμα καταναλωθούν στις πόλεις , όλα αυτά τα συστατικά πηγαίνουν στις αποχετεύσεις και καταλήγουν στη θάλασσα . ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ! Τώρα θα πρέπει να βρούμε φωσφορούχα και καλιούχα ορυκτά , να τα επεξεργασθούμε ( ξοδεύοντας ενέργεια ) και να παράγουμε λιπάσματα που θα τα μεταφέρουμε ( ξοδεύοντας πάλι ενέργεια ) και θα τα ρίξουμε στο χωράφι . Δηλαδή ξοδεύουμε ενέργεια για να κάνουμε τα χωράφια άγονα και μετά ξοδεύουμε και άλλη ενέργεια για να τα ξανακάνουμε γόνιμα ! Ο τέλειος παραλογισμός της κοινωνίας μας !
(Στο διαδίκτυο βρήκαμε οτι ετησίως ο άνθρωπος εξορύσσει απο τη γή 14.500.000 τόνους φωσφόρου )
Εάν κατοικούσαμε μέσα στο χωράφι δεν θα είχαμε ανάγκη καμία βιομηχανία λιπασμάτων . Τώρα καταλαβαίνετε γιατί ο καπιταλισμός δεν θέλει να φύγουμε απο τις πολυκατοικίες !
Ο Κάρλ Μάρξ γράφει σχετικά : " Η κεφαλαιοκρατική παραγωγή μαζί με την διαρκώς αυξανόμενη υπεροχή του αστικού πληθυσμού , που τον ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΤΡΑ , απο τη μια μεριά συσσωρεύει την ιστορική κινητήρια δύναμη της κοινωνίας , ενώ απο την άλλη διαταράσσει την ανταλλαγή της ύλης ανάμεσα στον άνθρωπο και τη γή , δηλ. την επιστροφή στο έδαφος των συστατικών του εδάφους που καταναλώνει ο άνθρωπος με τη μορφή μέσων συντήρησης και ιματισμού , και επομένως τον αιώνιο φυσικό όρο ΑΕΝΑΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ του εδάφους . Έτσι καταστρέφει ταυτόχρονα τη σωματική υγεία των εργατών των πόλεων και την πνευματική ζωή των εργατών της υπαίθρου "
Λίγο παρακάτω :
" Και κάθε πρόοδος της κεφαλαιοκρατικής γεωργίας δεν είναι πρόοδος μόνο στην τέχνη καταλήστεψης του εργάτη , μα και στην τέχνη καταλήστεψης του εδάφους , κάθε πρόοδος στο ανέβασμα της γονιμότητάς του για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα είναι ταυτόχρονα και πρόοδος στην καταστροφή των μόνιμων πηγών αυτής της γονιμότητας . Και όσο μια χώρα , όπως λχ. οι Ενωμένες Πολιτείες της Βόρειας Αμερικής , ξεκινάει απο τη βιομηχανία σαν το φόντο της ανάπτυξής της , τόσο πιο γρήγορο είναι αυτό το προτσές της καταστροφής . Επομένως , η καφαλαιοκρατική παραγωγή αναπτύσσει μόνο την τεχνική και το συνδυασμό του κοινωνικού προτσές παραγωγής , υποσκάφτοντας ταυτόχρονα τις πηγές απ' όπου αναβρύζει κάθε πλούτος : τη γή και τον εργάτη "
"ΚΕΦΑΛΑΙΟ" του Κάρλ Μάρξ , τόμος πρώτος , κεφάλαιο "Η παραγωγή της σχετικής υπεραξίας" , σελ 522-523 στην έκδοση της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ( οι υπογραμμίσεις δικές μου )
Στις ίδιες σελίδες παραθέτει σε υποσημείωση τα λόγια του David Urquhart ( απο το βιβλίο του FAMILIAR WORDS" ) : " Χωρίζετε το λαό σε δύο εχθρικά στρατόπεδα , σε αγροίκους χωρικούς και σε εκθηλυσμένους νάνους . Θεέ μου ! Ένα έθνος διασπασμένο σε γεωργικά και εμπορικά συμφέροντα αυτοονομάζεται υγιές , και θεωρεί μάλιστα τον εαυτό του φωτισμένο και πολιτισμένο , όχι παρά τον τερατώδικο και αφύσικο αυτό χωρισμό , αλλά ίσα-ίσα εξαιτίας του"
4) Μείωση του καταναλωτισμού : Ένας άνθρωπος που εργάζεται αρκετές ώρες ημερησίως στο χωράφι του και αφιερώνει και κάποιες επιπλέον ώρες για την ανάπαυση , καμμία ανάγκη δεν αισθάνεται να καταναλώσει τηλεοπτικά προγράμματα , χρυσαφικά , πολυτελή ρούχα , αρώματα , αμάξια . Τώρα καταλαβαίνετε γιατί ο καπιταλισμός δεν θέλει να φύγουμε απο τις πολυκατοικίες !
5) Καλύτερη ψυχική υγεία : Ο άνθρωπος είναι πλάσμα κατασκευασμένο για να ζεί μέσα στο φυσικό περιβάλλον (όχι σε πολυκατοικίες ) και να εργάζεται για την παραγωγή της τροφής του ( όχι να πουλά ασφάλειες και με εκείνα τα χρήματα να αγοράζει τροφή ) . Οποιαδήποτε παρέκκλιση απο αυτά τα πλαίσια γεννά τις διαστροφές των μεγαλουπόλεων . Τώρα καταλαβαίνετε γιατί ο καπιταλισμός δεν θέλει να φύγουμε απο τις μεγαλουπόλεις !
6) Καλύτερη σωματική υγεία : Η σωματική άσκηση απο την καλλιέργεια του χωραφιού , η κατανάλωση τροφών χωρίς φυτοφάρμακα , η μεγάλη αναλογία φυτικών τροφών στο σιτηρέσιο και η έλλειψη συνωστισμού ( που διευκολύνει την διασπορά των μικροβίων ) θα μας είχαν απαλλάξει σχεδόν απο το σύνολο των γνωστών ασθενειών . Δεν θα είχαμε ανάγκη τις τεράστιες πολυεθνικές των φαρμάκων . Η ελάχιστη ζήτηση φαρμάκων θα καλυπτόταν με βότανα απο την αυλή μας .
Καταναλώνουμε πολλά και ακριβά κρέατα , έχουμε ακριβές μηχανές που μας απαλλάσουν απο οποιαδήποτε χειρωνακτική εργασία , ζούμε σε ακριβές πόλεις που δημιουργούν μοναξιά και κατάθλιψη . Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να ξοδεύουμε παγκοσμίως 79,4 δίς δολλάρια για
# Αντιλιπιδαιμικούς παράγοντες για χοληστερίνη
# Αντιελκωτικά (έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου )
# Αντικαταθλιπτικά
(αυτά είναι τα τρία πρώτα φάρμακα σε πωλήσεις παγκοσμίως - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11-11-2007 ) .
Δηλαδή ξοδεύουμε πολλά για να αρρωστήσουμε και έπειτα ξοδεύουμε πολλά για να ξαναγίνουμε υγιείς ! Άλλος ένας παραλογισμός της κοινωνίας μας !
Τώρα καταλαβαίνετε γιατί ο καπιταλισμός δεν θέλει να φύγουμε απο τις πολυκατοικίες !
7) Οικονομικές ωφέλειες
- Αγορά τροφής σε χαμηλότερες τιμές : Εάν σήμερα ζούσαμε σε σπίτια μέσα σε χωράφι θα είχαμε αρκετό χώρο για να αγοράσουμε και να αποθηκεύσουμε τρόφιμα για όλο τον χρόνο . Θα αγοράζαμε , στην εποχή της συγκομιδής , τρόφιμα ΚΑΤ’ ΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ σε τιμές πολύ καλές (και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή ) , θα τα αποθηκεύαμε και θα τα καταναλώναμε στους επόμενους δώδεκα μήνες . Η έλλειψη ικανού αποθηκευτικού χώρου στις πολυκατοικίες μας αναγκάζει να αγοράζουμε απο τις μεγάλες αλυσίδες super-market τρόφιμα για τις επόμενες 2-3 μέρες . Αυτό σημαίνει οτι οι επιχειρήσεις αυτές ξοδεύουν για να αποθηκεύσουν τα τρόφιμα ( σε αποθήκες που εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε ) και επιπλέον ξοδεύουν για να συντηρούν υπαλλήλους που θα κάθονται και θα μας περιμένουν πότε θα πάμε να αγοράσουμε τα τρόφιμα . Αυτές οι δαπάνες επιβαρύνουν την τιμή των τροφίμων κατά ένα πολύ σεβαστό ποσοστό . Συγχρόνως παραχωρούμε το δικαίωμα διατροφής μας σε εταιρείες που δεν ξέρουμε απο ποιόν ελέγχονται . Τώρα πλέον καταλαβαίνετε γιατί ο καπιταλισμός δεν θέλει να φύγουμε απο τις πολυκατοικίες !
Προσθήκη 30-7-2008 : Λύση των αγροτικών προβλημάτων . Όσο ο καταναλωτής απέχει πολύ απο τον παραγωγό τροφής , δεν πρόκειται οι αγρότες να δούν άσπρη μέρα . Ο μεσάζων έμπορος ( που κατέχει το ψυγείο και το φορτηγό για την μεταφορά των τροφίμων ) θα μπορεί να ρυθμίζει τις τιμές . Εάν ο καταναλωτής βρισκόταν κοντά στον παραγωγό , κανείς δεν θα είχε ανάγκη τους μεσάζοντες και οι αγρότες θα μπορούσαν να καθορίζουν τις τιμές . Όλη αυτή η φρενίτιδα αστικοποίησης αποσκοπεί σε ένα μόνο : Να αφαιρεθεί η δύναμη απο την αγροτική τάξη και να οδηγηθεί σε αριθμητική συρρίκνωση . Οι μάζες των πεινασμένων ανέργων στις πόλεις είναι πολύ εύκολο να ελεγχθούν απο την εξουσία .
- Δυνατότητα επενδύσεων χωρίς ρίσκο : Για τον απλό κοσμάκη η δυνατότητα επενδύσεων χωρίς κίνδυνο είναι μακρυνό όνειρο . Εάν του περισσεύουν χρήματα έχει μόνο την δυνατότητα να τα επενδύσει σε χρυσές λίρες . Δυστυχώς ο χρυσός χρησιμοποιείται και απο όλους τους άλλους σαν επένδυση με αποτέλεσμα οι τιμές του να ανεβοκατεβαίνουν απρόβλεπτα παρακολουθώντας τον πανικό ή την αισιοδοξία των επενδυτών . Σήμερα που υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και απαισιοδοξία για το μέλλον πολλοί επενδύουν σε χρυσό με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει εκτιναχθεί στα ύψη . Δεν συμφέρει πλέον να αγοράσει κανείς χρυσό γιατί το πιό πιθανό είναι να αρχίσει η κατηφόρα στην τιμή του . Επιπλέον , εάν καταρρεύσει ο καπιταλισμός ο χρυσός θα είναι ένα άχρηστο μέταλλο . Ας μήν ξεχνάμε ακόμη οτι ο χρυσός είναι «αδρανής επένδυση» : όσο καιρό τον έχουμε θαμένο σε κάποια τραπεζική θυρίδα δεν μας προσφέρει τίποτα . Αντίθετα , πληρώνουμε για τη φύλαξή του ! Εάν ζούσαμε σε σπίτι μέσα σε χωράφι θα μπορούσαμε να επενδύουμε τα χρήματα που μας περισσεύουν ως εξής : θα αγοράζαμε μολυβδόφυλλα ή οποιοδήποτε φύλλο απο ανοξείδωτο μέταλλο και θα κάναμε στέγες με άπειρη διάρκεια ζωής . Κάτω απο τις στέγες θα κάναμε ξηραντήρια όπου θα μπορούσαμε να αποξηράνουμε μεγάλες ποσότητες σταφίδας ή ελιάς . Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε λεκάνες απο γεώδες υλικό ( πορσελάνη , γυαλί , ασβεστόλιθο ) για εξάτμιση θαλασσινού νερού και παραγωγή αλατιού . Αυτά τα υλικά είναι «ενεργές» επενδύσεις : όσο τα κατέχουμε μας δίνουν ωφέλεια και κάνουμε απόσβεση του ποσού που πληρώσαμε για την απόκτησή τους . Επιπλέον , οι τιμές τους δεν κάνουν σκαμπανεβάσματα . Ακολουθούν μια σταθερή ανοδική πορεία επειδή το πετρέλαιο γίνεται όλο και πιό ακριβό και η ζήτηση των μετάλλων σταθερά αυξάνεται . Όσο υπάρχουν λογικά όντα φτιαγμένα απο κύτταρα , θα υπάρχει και η ανάγκη ξηραντηρίων και αλατιού . Σήμερα η καλύτερη επένδυση θα ήταν η κατοχή μερικών τόνων χαλκού ή μολύβδου ή χρωμίου ή νικελίου ή ανοξείδωτου χάλυβα . Αυτή η επένδυση όμως μπορεί να γίνει μόνο απο κάποιον που κατοικεί μόνιμα μέσα στο χωράφι του . Ο κάτοικος της πολυκατοικίας πού θα τα αποθηκεύσει ; Τώρα πλέον καταλαβαίνετε γιατί ο καπιταλισμός δεν θέλει να φύγουμε απο τις πολυκατοικίες !
8) Μηδενισμός της εγκληματικότητας
Σε ένα χωριό όπου όλοι είναι απησχολημένοι με την καλλιέργεια του χωραφιού τους , όπου δεν υπάρχουν άστεγοι και άκληροι , όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους δεν υπάρχει έδαφος για εγκληματικότητα. Αντίθετα , στις πόλεις η ανεργία και η ανωνυμία είναι άριστο υπόστρωμα για την εγκληματικότητα . Μέσα σ' αυτό το ανώνυμο πλήθος στρατολογούν οι κεφαλαιοκράτες τους μπράβους τους για να εξοντώνουν κάθε φωνή που τους ενοχλεί ( βλέπε περίπτωση Φίλιππου Συρίγου ) . Τώρα πλέον καταλαβαίνετε γιατί ο καπιταλισμός δεν θέλει να φύγουμε απο τις πόλεις !
9) Δυνατότητα αλλαγής κατοικίας
Ας υποθέσουμε οτι σε όλη την Ελλάδα εφαρμόζεται το μοντέλο "Σπίτι μέσα στο χωράφι" . Ας υποθέσουμε ακόμη οτι τα χωράφια είναι ισάξια μεταξύ τους ( πέντε στρέμματα ανά άτομο ) . Εάν κάποιος που κατοικεί στην Κέρκυρα έχει βαρεθεί τον τόπο και θέλει να ζήσει στην Κρήτη , βρίσκει κάποιον κρητικό που θέλει να ζήσει στην Κέρκυρα και ανταλλάσσουν τα χωράφια τους ( και τα σπίτια ) .
10 ) Εξοικονόμηση νερού . Εάν το σπίτι είναι μέσα στο χωράφι μπορούν τα νερά του πλυσίματος να χρησιμοποιηθούν για πότισμα . Υποτίθεται οτι το μόνο απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιείται θα είναι το πράσινο σαπούνι . Σήμερα , στην Ελλάδα , ξοδεύει ο καθένας μας ημερησίως 150-200 λίτρα νερού ημερησίως για πόσι , μαγείρεμα και (κυρίως ) για πλύσιμο ( ΤΑ ΝΕΑ 26-27/5/2007 σύμφωνα με στοιχεία της GREENPEACE )
ΤΙ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ; ( προσθήκη 9-4-2010 )
Συγκεντρώνουν ( οι κυβερνώντες ) υπουργεία , στρατόπεδα και πανεπιστήμια στην ίδια πόλη ( και την γιγαντώνουν ) . Ξοδεύουν τεράστια ποσά για να κάνουν μετρό για να διευκολύνουν τη ζωή στην πόλη .
Κανείς δεν θέτει το κρίσιμο ερώτημα : ΤΙ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ;
Κανείς ( απο τους κυβερνώντες ) δεν πρόκειται να απαντήσει σ' αυτό το ερώτημα . Είναι πολύ καυτό .
Αν υποθέσουμε όμως οτι κάποιος δούλος τους μας απαντούσε , νά τί θα μας έλεγε : "Δεν έχουμε τόσα χρήματα ώστε να χτίσουμε ένα νοσοκομείο και ένα καλό σχολείο σε κάθε χωριουδάκι . Χτίζουμε μόνο στις μεγάλες πόλεις . Έτσι στις πόλεις μπορείτε να έχετε καλύτερη περίθαλψη και εκπαίδευση " .
Μας θεωρούν αφελείς διότι δεν μας λένε πόσα έξοδα έχει μια πόλη ( που δεν τα έχει το χωριουδάκι ) :
# ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ξοδεύουμε πετρέλαιο για να μεταφέρουμε τρόφιμα απο μεγάλες αποστάσεις ενώ στα χωριό η τροφή βρίσκεται δίπλα στους καταναλωτές . Είναι οικολογικό έγκλημα να μεταφέρουμε φρούτα , λαχανικά , πατάτες , αυγά και κρέας διότι ξοδεύουμε πετρέλαιο για να μεταφέρουμε νερό , φλούδες και κόκκαλα σε αναλογία 80-90 % . Μόνο το 10 - 20 % είναι χρήσιμο υλικό . Τα λαχανικά στην Αθήνα μεταφέρονται ακόμη και απο την Κρήτη !
# ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ
Το νερό στην Αθήνα έρχεται απο 200 χιλιόμετρα μακρυά . Κόστος μεγάλο και ποιότητα μηδέν αφού ο ανοικτός αγωγός έχει καταντήσει νεκροταφείο κλεμμένων οχημάτων .
# ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ( ½ του συνολ.βαρους των σκουπιδιών )
Αν ο κόσμος ζούσε σε χωριά , τα οργανικά απορρίμματα ( αποφάγια , φλούδες ) θα γινόταν λίπασμα για τον κήπο . Μόνο τα μισά
σκουπίδια θα φορτωνόταν στο απορριμματοφόρο .
# ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΣΑΝΣΕΡ
Στο χωριό κανείς δεν χρειάζεται ασανσέρ .
# ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ
Σε ένα χωριό δεν υπάρχει ανωνυμία . Σε ένα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ θα είχε ο καθένας το γεωτεμάχιό του . Άρα δεν θα υπήρχαν άνθρωποι σε απελπιστική φτώχεια και όλοι θα γνωριζόταν μεταξύ τους . Μπορεί να γίνει ληστεία κάτω απο αυτές τις συνθήκες ;
# ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Η μοναξιά και ανεργία των μεγαλουπόλεων είναι το ιδεώδες περιβάλλον για να "βλαστήσει" η κατάθλιψη . Στην Ελλάδα ξοδεύονται ετησίως για αντικαταθλιπτικά φάρμακα 150 εκατομμύρια ευρώ ( ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 17-9-2005 ) .
# ΚΟΣΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ
Σε ένα οικολογικό χωριό τα περιτ τώμματα και τα ούρα γίνονται λίπασμα και δεν χρειάζονται συστήματα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων .
# ΚΟΣΤΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
Οι πόλεις στέλνουν τα περιτ τώμματα και τα ούρα στη θάλασσα και μας αναγκάζουν να αγοράζουμε λιπάσματα για τα χωράφια .
# ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Σε ένα οικολογικό χωριό η θέρμανση και το μαγείρεμα θα γίνεται με τη βιομάζα , όχι με εισαγόμενο πετρέλαιο .
360 - 380 κιλά πετρέλαιο ξοδεύουμε ετησίως ανά άτομο για θέρμανση ( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23-9-2007 ) . Ισοδυναμούν με 720 - 760 κιλά ξηρής βιομάζας . Στην Ελλάδα παράγουμε 260 κιλά σιτάρι ανά στρέμμα ( ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 23-24/9/2006 ) . Αν υποθέσουμε οτι παράγονται και 100 κιλά άχυρο ( και κάθε είδους καλαμιές ) ανά στρέμμα και ο κάθε καλλιεργητής έχει 5 στρέμματα τότε έχει 500 κιλά βιομάζα για καύση . Ας λάβουμε υπ' όψιν οτι οι ρυθμοί ζωής στο χωριό των χειμώνα είναι χαλαροί ( αντίθετα , οι πόλεις δουλεύουν "στο φούλ" τον χειμώνα και πέφτουν σε νάρκη το καλοκαίρι που παίρνουν άδεια οι εργαζόμενοι) . Αυτό μας δίνει λαβή για να υποθέσουμε οτι τα 500 κιλά βιομάζας είναι υπεραρκετά για θέρμανση . Η εστία θέρμανσης μπορεί να είναι και εστία μαγειρέματος . Στην πόλη αυτό δεν γίνεται .
Πόσα τέτοια περιτ τά έξοδα γίνονται στις πόλεις ; Ας υποθέσουμε οτι είναι ΜΟΝΟ ένα ( 1 ) δολλάριο ημερησίως ανά κάτοικο ! Ας υποθέσουμε οτι έχουμε ΜΟΝΟ 5.000.000 κατοίκους πόλεων .
Αυτό σημαίνει οτι ξοδεύουμε άνευ λόγου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5.000.000 δολλάρια ημερησίως .
Στο Wiki Answers μπορείτε να βρείτε οτι ένας πολύ καλός μαγνητικός τομογράφος κοστίζει 3.500.000 δολλάρια ( 3.000.000 το μηχάνημα και 500.000 η αίθουσα ) .
Αυτό σημαίνει ( αν κατοικούσαμε σε οικολογικά χωριά ) οτι στον πρώτο χρόνο θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 521 μαγνητικούς τομογράφους ( κορυφαίο όργανο της Προληπτικής Ιατρικής - και το πιο ακριβό ) . Αυτό σημαίνει οτι θα είχαμε περίπου 10 δημόσιους μαγνητικούς τομογράφους σε κάθε Νομό . Στον δεύτερο χρόνο θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τον υπόλοιπο εξοπλισμό ώστε να έχουμε 521 πλήρως εξοπλισμένα κέντρα υγείας . Στον τρίτο χρόνο θα μπορούσαμε να χτίσουμε 521 σχολεία εξοπλισμένα για μάθημα μέσω διαδικτύου .
Εκτός απο τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας , υπάρχουν και άλλα δυσάρεστα που προκαλούν οι πόλεις :
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΑΛΩΤΟΙ
Σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσε ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας να εξοντωθεί με λίγες χημικές ή μικροβιολογικές βόμβες ή με λίγα κιλά LSD μέσα στο πόσιμο νερό . Υποψιάζομαι οτι κάποιοι ΘΕΛΟΥΝ να είμαστε ευάλωτοι .
Σε περίπτωση σεισμού θα πάθουμε ό,τι έπαθε η Αϊτή . Υποψιάζομαι οτι κάποιοι περιμένουν με αγωνία τέτοιο συμβάν για να έρθουν ( δήθεν σαν διασώστες ) και να αποκομίσουν όργανα προς μεταμόσχευση ( απο ορφανά παιδιά ) και γυναίκες για εμπόριο λευκής σαρκός ( ό,τι είδαμε να συμβαίνει στην Αϊτή ) .
Τα οικολογικά χωριά θα διασκόρπιζαν τον πληθυσμό ώστε τα χημικά , τα μικροβιολογικά όπλα και οι σεισμοί να μην αποτελούν κίνδυνο .
ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Σαν βιομηχανική χώρα αποτύχαμε ( ευτυχώς , θα έλεγα ) και οι πόλεις έγιναν στρατόπεδα ανέργων . Κάποιοι χαίρονται γι' αυτές τις στρατιές ανέργων διότι ο άνεργος εύκολα χτυπά την πόρτα του βουλευτή για να παρακαλέσει για "μια θεσούλα" ! Τα οικολογικά χωριά θα έδιναν δουλειά σε εκατομμύρια κόσμο στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ και στον ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟ .
ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ
Εκτός απο το οικονομικό κόστος της εγκληματικότητας έχουμε και το ανθρώπινο κόστος . Ανθρωποκτονίες , εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων , εμπόριο γυναικών , εμπόριο βρεφών , εμπόριο ναρκωτικών ανθούν μέσα στην ανωνυμία της μεγαλούπολης .
Ο καπιταλισμός είναι ένα ζιζάνιο που φυτρώνει μόνο όταν το σπίτι είναι μακρυά απο το χωράφι . Δείτε το γιατί :
Ας υποθέσουμε οτι ο κόσμος κατοικεί σε σπίτια μέσα στο χωράφι αλλά οι καπιταλιστές κατέχουν τα μέσα παραγωγής (χωράφια και τα συστήματα διανομής νερού στα χωράφια ) . Τί εμποδίζει τους αγρότες να σφάξουν τους καπιταλιστές και να οικειοποιηθούν τα μέσα παραγωγής ; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ! Την επόμενη μέρα της σφαγής θα συνεχίσουν να καλλιεργούν το χωράφι τους , να πίνουν το νερό τους ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ . Είναι γνωστό το τί θα επικρατεί την επόμενη μέρα .
Ας υποθέσουμε οτι υπάρχει η σημερινή κατάσταση όπου άλλοι παράγουν την τροφή στα χωράφια και άλλοι ζούν στις πόλεις και περιμένουν κάποιον μισθό με τον οποίο θα αγοράσουν τροφή . Τί τους εμποδίζει να σφάξουν τους καπιταλιστές ;
ΠΡΩΤΟΝ : Δεν συμφωνούν όλοι πιά θα είναι η διάδοχη κατάσταση του καπταλισμού . Η πλύση εγκεφάλου απο την τηλεόραση έχει κάνει την συννενόηση πολύ δύσκολη .
ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Αυτός που ζεί στην πόλη σκέφτεται "Ωραία , θα ξεσηκωθούμε και θα σφάξουμε τους καπιταλιστές . Ποιοί θα είναι όμως οι αυριανοί κυβερνήτες ; Να πάω εγώ να κινδυνεύσω στις οδομαχίες για να πάρει την εξουσία κάποιος που δεν γνωρίζω ; Και άν οι καινούργιοι αποδειχτούν πιό μεγάλοι ληστές απο τους προηγούμενους ; Ο μισθός μου θα είναι ίδιος την επόμενη μέρα ; " . Είναι άγνωστο το τί θα επικρατεί την επόμενη μέρα .
Ο καπιταλισμός θέλει αυτή την πολύπλοκη σημερινή κατάσταση . Αυτός ( ο καπιταλισμός ) παίζει το ρόλο του συντονιστή . Στέλνει νταλίκες με τρόφιμα απο την ύπαιθρο στις πόλεις . Κανονίζει την υδροδότηση των πόλεων . Ρυθμίζει τα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων . Όταν δεν είναι γνωστό το τί θα επικρατεί την επόμενη μέρα , ο λαός προτιμά την ασφάλεια του σήμερα .
Γι' αυτό ο καπιταλισμός φοβάται τις απλές καταστάσεις του τύπου "Σπίτι μέσα στο χωράφι" . Ξέρει οτι σ' αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε να επιβιώσει !
Ο καπιταλισμός δεν φοβάται πλέον κομμουνιστικές αυτοκρατορίες σαν την Σοβιετική Ένωση ούτε ογκώδεις αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις . Αυτό που φοβάται είναι το πρότυπο «Σπίτι μέσα στο χωράφι» ! Προσέξτε όλα τα περισπούδαστα άρθρα των «σοβαρών» εφημερίδων που παριστάνουν οτι μάχονται τον καπιταλισμό ή οτι ανησυχούν για το περιβάλλον . Πουθενά δεν θα δείτε καμμία αναφορά στο πρότυπο «Σπίτι μέσα στο χωράφι» (*) . Είναι δυνατόν κανείς να μην σκέφθηκε κάτι τόσο απλό ; Η απάντηση είναι οτι αυτοί που το φοβούνται το σκέφθηκαν . Κάνουν όμως λυσσαλέο αγώνα για να μήν φυτρώσει αυτή η ιδέα στον εγκέφαλο των απλών ανθρώπων .
(*) Μην σας ξεγελάσει κανείς απο αυτούς και σας πεί «Μα εμείς ποτέ δεν αποκρύψαμε οτι στον Καναδά τα σπίτια είναι μέσα στα χωράφια !» . Εγώ μιλάω για ένα χωράφι πέντε στρεμμάτων ανά καλλιεργητή έτσι ώστε να μπορεί να το καλλιεργήσει με τα χέρια του ένας άνθρωπος . Στον Καναδά αναλογούν χιλιάδες στρέμματα σε κάθε αγρότη και η καλλιέργεια μπορεί να γίνει μόνο με μηχανήματα .
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 31-12-2009 : Ο Μάρξ αναφέρει ένα απόσπασμα απο ένα βιβλίο του γιατρού Hunter Henry Julian όπου λέει " Μερικά άκρ γής σαν συμπλήρωμα της κατοικίας του παραέκαναν τον εργάτη ανεξάρτητο" ΚΕΦΑΛΑΙΟ τόμος πρώτος κεφάλαιο 24 , σελ 745 στην έκδοση της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Οι καπιταλιστές δηλαδή πολύ νωρίς κατάλαβαν οτι ο εργάτης ΔΕΝ πρέπει να έχει γή . Αν έχει γή παράγει μόνος την τροφή του και δεν είναι πρόθυμος να δουλεύει για ψίχουλα στο εργοστάσιο .Μετά τη δημοσίευση του παραπάνω κειμένου κάποιος εξέφρασε τη διαφωνία του λέγοντας οτι το θεμέλιο του καπιταλισμού είναι η κατοχή των μέσων παραγωγής και δεν έχει καμιά σημασία η απόσταση της κατοικίας απο το χωράφι . Αυτό είναι τελείως εσφαλμένο και εξηγώ αμέσως το γιατί :
Ας υποθέσουμε οτι κατέχω όλο το πετρέλαιο και όλα τα διυλιστήρια του κόσμου . Είναι σίγουρο οτι θα είμαι ο πανίσχυρος καπιταλιστής που θα διαφθείρω κυβερνήσεις και θα κυβερνώ τον κόσμο ; Και βέβαια θα είμαι εάν ΟΛΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ! Εάν όμως δεν το χρειάζονται ;
Άρα λοιπόν ο σημερινός καπιταλισμός έχει ΤΡΙΑ θεμέλια και όχι ένα :
- Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πολλές ανάγκες .
- Οι ανάγκες αυτές να ικανοποιούνται με κάτι που υπάρχει σε λίγα μέρη και είναι δύσκολη η απόκτησή του .
- Αυτό το "κάτι" και τα μέσα απόκτησής του ανήκουν σε λίγους .
Το "Σπίτι μέσα στο χωράφι" καταργεί τις πολλές ανάγκες και καταστρέφει το σπουδαιότερο θεμέλιο του καπιταλισμού . - Οι ανάγκες αυτές να ικανοποιούνται με κάτι που υπάρχει σε λίγα μέρη και είναι δύσκολη η απόκτησή του .
- Αυτό το "κάτι" και τα μέσα απόκτησής του ανήκουν σε λίγους .
Το "Σπίτι μέσα στο χωράφι" είναι η Κερκόπορτα του καπιταλισμού . Μπορούμε να τον πολεμήσουμε με τους δικούς του όρους παιγνιδιού . Εάν 10.000 διαδηλωτές πάνε οπλισμένοι στη Σύνοδο G8 ή προσπαθήσουν να "απαλλοτριώσουν" τα διυλιστήρια και τις πετρελαιοπηγές θα επέμβει η αστυνομία γιατί ένας όρος παιγνιδιού που θέτει ο καπιταλισμός λέει "Είναι σεβαστή η ατομική ιδιοκτησία" . Εμείς λοιπόν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό τον όρο και να πούμε " Μαζευόμαστε 1000 άτομα , ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ και ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ απο 5 στρέμματα γής ο καθένας και δημιουργούμε ένα μικρό χωριό όπου τα σπίτια είναι μέσα στα χωράφια" . Τα αφεντικά του καπιταλισμού δεν θα χαρούν καθόλου με το πείραμα αυτό αλλά είναι στριμωγμένα : Ό,τι κίνηση και να κάνουν έχουν ηττηθεί . Εάν μας αφήσουν ήσυχους διασπείρουμε ένα πολύ επικίνδυνο ( για τα αφεντικά ) παράδειγμα . Εάν στείλουν τις μπουλντόζες στο χωριό αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού !
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 8-3-2008
Γιατί οι νέοι αποφεύγουν το επάγγελμα του γεωργού ;
Ακούω δημοσιογραφίσκους να λένε με ύφος χιλίων καρδιναλίων : "Οι Έλληνες δεν ξαναγυρίζουν στα χωράφια" .
Γιατί ; Αφού δεν μας το εξηγεί κανένας δημοσιογραφίσκος άς το ψάξουμε μόνοι μας .
Γιατί οι νέοι αποφεύγουν το επάγγελμα του γεωργού ;
Ακούω δημοσιογραφίσκους να λένε με ύφος χιλίων καρδιναλίων : "Οι Έλληνες δεν ξαναγυρίζουν στα χωράφια" .
Γιατί ; Αφού δεν μας το εξηγεί κανένας δημοσιογραφίσκος άς το ψάξουμε μόνοι μας .
1) Επειδή το σπίτι (και οι αποθήκες ) είναι μακρυά απο το χωράφι χρειάζονται μεταφορικό μέσον ( δηλαδή έξοδα )
2) Η διαβίωση σε συμβατικό χωριό συνεπάγεται "έξοδα παράστασης" . Πρέπει να ντύνεσαι όπως οι άλλοι , να χτίζεις το σπίτι σου όπως οι άλλοι και γενικά ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ όπως οι άλλοι , αλλιώς απομονώνεσαι κοινωνικά .
2) Η διαβίωση σε συμβατικό χωριό συνεπάγεται "έξοδα παράστασης" . Πρέπει να ντύνεσαι όπως οι άλλοι , να χτίζεις το σπίτι σου όπως οι άλλοι και γενικά ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ όπως οι άλλοι , αλλιώς απομονώνεσαι κοινωνικά .
3) Οι κλοπές στα αφύλακτα χωράφια είναι σοβαρότατο πρόβλημα . Στα φρούτα οι απώλειες μπορούν να φθάσουν μέχρι και το 100% !
4) Η σημερινή κατάσταση στην Ελληνική ύπαιθρο είναι τέτοια ώστε μια γυναίκα που εργάζεται μόνη στο χωράφι να είναι εκτεθειμένη σε σοβαρούς κινδύνους . Αυτός και μόνο ο λόγος διώχνει το 50% των νέων απο τα χωράφια .
5) Τα 3/4 των καλλιεργούμενων εκτάσεων περιμένουν το νερό απο τη βροχή . Η αστάθεια του κλίματος τα τελευταία χρόνια κάνει την γεωργία επάγγελμα υψηλού οικονομικού κινδύνου . Κατα τις ξηρές χρονιές υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στις περιοχές με αρδευτικό δίκτυο .
5) Τα 3/4 των καλλιεργούμενων εκτάσεων περιμένουν το νερό απο τη βροχή . Η αστάθεια του κλίματος τα τελευταία χρόνια κάνει την γεωργία επάγγελμα υψηλού οικονομικού κινδύνου . Κατα τις ξηρές χρονιές υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στις περιοχές με αρδευτικό δίκτυο .
6) Ο μύθος "το κρέας είναι απαραίτητο στη διατροφή του ανθρώπου" ωθεί πολλούς στην κτηνοτροφία . Έτσι όμως γίνονται όμηροι των γιγαντιαίων εταιρειών που είναι οι μόνες που διαθέτουν τον πανάκριβο εξοπλισμό για την επεξεργασία , μεταφορά και αποθήκευση των κτηνοτροφικών προϊόντων . Αφού ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να συντηρήσει και να επεξεργασθεί ο ίδιος τα προϊόντα , πουλά σε εξευτελιστικές τιμές .
Οι τέσσερις πρώτοι λόγοι μπορούν να εξαλειφθούν με το πρότυπο "Σπίτι μέσα στο χωράφι" . Ο 5ος μπορεί να εξαλειφθεί με την αφαλάτωση . Εάν γίνουν αυτά τα δύο , ο 6ος λόγος θα καταργηθεί απο μόνος του . Εάν ξαναγυρίσει ο κόσμος στην γεωργία θα καταλάβει οτι μπορεί να ζήσει και χωρίς καθημερινή κατανάλωση κρέατος . Οι φυτικές τροφές μπορούν εύκολα να συντηρηθούν επ' άπειρον απο τον αγρότη που έτσι δεν μπορεί να εκβιασθεί για να πουλήσει . Ο αγρότης γίνεται "κυρίαρχος του παιγνιδιού" ! Μάρτιος 2007 ΠΗΓΗ:sites.google.com/site/pitago99/hif
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου