ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

H Σουηδία αρνήθηκε σε γονείς να ονομάσουν το γιό τους «Αλλάχ»

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος
Ως ζήτημα κατά των Μουσουλμάνων τίθεται από ορισμένες εφημερίδες της Τουρκίας η άρνηση των σουηδικών αρχών να επικυρώσουν μια ονομασία μεταναστών-μουσουλμάνων γονέων στο παιδί τους με το όνομα «Αλλάχ».
Το θέμα παρουσιάζεται, σήμερα, από την εφημερίδα «Sabah” ως συνέχεια του γεγονότος της άρνησης ανέγερσης μιναρέδων στην Ελβετία. Η τουρκική εφημερίδα τονίζει πως απαγορεύεται ακόμη και η αναγραφή της λέξης Αλλάχ στα σουηδικά, που γράφεται με το τρίγραμμα GUD και στις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα Γκέτεμποργκ-Posten η αρμόδια αρχή (Skatteverket) γνωμοδότησε αρνητικά, στην αίτηση των μουσουλμάνων γονέων από την πόλης Skåne, της νότιας Σουηδίας, να ονομάσουν ένα βρέφος δύο μηνών ως «Αλλάχ».

Η ‘Skatteverket’ αποφάσισε πως δεν μπορούν να εγκριθούν ονόματα τα οποία φέρουν κάποιο αδίκημα ή μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στον ονομαζόμενο. Στην περίπτωση της μουσουλμανικής οικογένειας, η αρμόδια αρχή, γενικεύοντας την απόφαση της δήλωσε πως «η ονομασία θεωρείται απαράδεκτη για θρησκευτικούς λόγους».
Η λογική ήταν να προφυλάξει το ίδιο το άτομο από ονόματα που έχουν μεγάλη θρησκευτική απήχηση.
«Ο Θεός ή ο Αλλάχ ή ακόμη και ο Διάβολος είναι ονόματα προσβλητικά για μια κοινωνία. Οι αντιλήψεις αυτές δεν απηχούν προσωπικές απόψεις αλλά απόψεις ανθρώπων που πιστεύουν»,
τόνισε ο νομικός εμπειρογνώμονας Λαρς Τεγκενφέλντ.
«Μερικά θρησκευτικά ονόματα όμως όπως το όνομα Ιησούς θεωρούνται φυσιολογικά», πρόσθεσε.
Αλλά και κατά το παρελθόν έχουν απορριφθεί και άλλα ονόματα όπως το 2007, γονείς ήθελαν να ονομάσουν την κόρη τους «Metallica “ ή ένα αγοράκι σε «Google”.

Πηγές:
Goteborgs-Posten -sabah-thelocal

Δεν υπάρχουν σχόλια: