ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Η Τουρκία απλώνει χέρι στα οθωμανικά κατάλοιπα της Ελλάδας

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Σε ιδρύματα μειονοτήτων στην Τουρκία, λέει, πως ανήκουν τα οθωμανικά κατάλοιπα σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου.
Με τίτλο «Αξιοθρήνητες Εικόνες-Ετοιμοθάνατα είναι τα οθωμανικά μνημεία στα ελληνικά νησιά» η τουρκική εφημερίδα ‘Βατάν’, στο σημερινό της φύλλο, κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραμελεί τα οθωμανικά έργα παρότι έχει λάβει πόρους από την Ε.Ε. για την προστασία τους.
«Σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου», γράφει η ‘Βατάν’, «Τζαμιά, τάφοι και άλλα ιερά είναι αφημένα και εγκαταλειμμένα. Περίπου τρία εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται ετησίως την Κω, την Κρήτη και τη Ρόδο και τα τζαμιά της Οθωμανικής Δημιουργίας είναι σχεδόν κατεστραμμένα».
Στο άρθρο της, η εφημερίδα, επισημαίνει πως είναι ντροπή να υπάρχουν σπασμένα παράθυρα σε παλαιά τζαμιά και να είναι κλεισμένα αυτά με φύλλα εφημερίδων ή ακόμη και με πανιά. Ιδιαίτερα αναφέρεται σε κατάλοιπα της οθωμανικής κυριαρχίας στην Κρήτη, όπου είναι, λέει, παρατημένα στην τύχη τους τα τζαμιά και τα ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία. Ο σχολιαστής αναφέρεται ιδιαίτερα, στα Χανιά, όπου δεν μπορεί να βρει κανείς από πού είναι η ...είσοδός σε ένα Τζαμί. Σε αυτό λέει φταίει η άναρχη δόμηση της πόλης που δημιούργησε μια ...παραγκούπολη γύρω από τα τζαμιά. Μάλιστα από τα 11 τζαμιά που υπήρχαν στα Χανιά τώρα υπάρχουν μόνον τέσσερα.

Η εφημερίδα κατηγορεί την Ελλάδα πως ενώ λαμβάνει χρήματα από την Ε.Ε. για την διατήρησή τους αυτά δεν φθάνουν στον προορισμό τους.
«Όλοι οι τάφοι και τα ιερά στο προαύλιο χώρο των Τζαμιών είναι κατεστραμμένα. Έχουν κάνει γκράφιτι στους τοίχους και ένα τζαμί έχει μετατραπεί σε κατάστημα πώλησης σουβενίρ»…

«Ενώ υπάρχουν πινακίδες πως έχουν ληφθεί χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία δεν έχει μπει ακόμη ούτε ένα καρφί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: