ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΛΑ...ΟΧΙ -12% ΑΛΛΑ -20% ΘΑ ΠΑΤΕ

Ο ΛΑΟΣ στήνει μετωπική για την ψήφο των μεταναστών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ μετωπικής σύγκρουσης με τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ μπαίνει η κυβέρνηση για τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών. Οι αντιδράσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαφωνούν στη νέα μεταναστευτική πολιτική, παίρνουν ακραία μορφή, καθώς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ξεκινά εκστρατεία συλλογής υπογραφών σε όλη τη χώρα, με στόχο η τύχη των επίμαχων αλλαγών να κριθεί σε δημοψήφισμα.

Είναι προφανές ότι στον ΛΑΟΣ επενδύουν σε φοβικά σύνδρομα των πολιτών και προεξοφλούν ότι μέσα από ένα δημοψήφισμα θα απορριφθεί κάθε κίνηση για αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες. Το στίγμα αυτό εξέπεμψε χθες ο Γ. Καρατζαφέρης, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ μπορεί να απειλήσει την εθνική κυριαρχία. «Αυτό που κάνουμε έχει μεγάλους κινδύνους. Όταν εντάξουμε 500.000 μετανάστες και τους κάνουμε Έλληνες, αυτομάτως την επόμενη μέρα λόγω ανεργίας θα πληρώνουμε στον ΟΑΕΔ άλλους 500.000 ανθρώπους... Δεύτερον, έχουμε ευαίσθητα σύνορα... Να προσθέσω άλλες 400.000 μουσουλμάνους. Θα γίνει ένα μουσουλμανικό κόμμα στην Ελλάδα, όπως και στη Βουλγαρία. Δεν έχω την ηρεμία της καλής γειτονιάς για να προχωρήσω σε μια τέτοια αλλοίωση», ανέφερε με έμφαση (στον Real FΜ), προσθέτοντας ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει κρίνουν εάν θα χορηγηθεί ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου σε ξένους που διαμένουν μόνιμα στη χώρα.

Πιέζονται στη Ν.Δ.
Η σφήνα του ΛΑΟΣ συμπιέζει τη Ν.Δ. και την αναγκάζει να υιοθετήσει και από την πλευρά της σκληρή στάση για τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική. Το πρόβλημα για τη Ρηγίλλης, όπως αναγνωρίζουν και επιτελικά στελέχη του κόμματος, είναι ότι δεν θέλει να εμφανίζεται πως σύρεται από τον Γ. Καρατζαφέρη και ότι προχωρεί στη σύμπτυξη ενός κοινού μετώπου με τον ΛΑΟΣ. Και για αυτόν τον λόγο αναζητεί διαφορετική γραμμή πλεύσης για τον ίδιο προορισμό, την απόρριψη δηλαδή της κυβερνητικής πρότασης.

Η Ν.Δ. δεν απορρίπτει κάθε αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά επιδιώκει το επίμαχο νομοσχέδιο να μπει στην παρούσα φάση στο «ψυγείο», όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες. Κι αυτό γιατί το βασικό αίτημα που προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να προηγηθεί διάλογος εις βάθος για τις αλλαγές, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη με το ελάχιστο όριο των πέντε ετών που τίθεται για την απόκτηση ιθαγένειας (σ.σ. αφορά ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από γονέα που ζει νόμιμα και εργάζεται στη χώρα μας τουλάχιστον επί πέντε χρόνια). Εναντιώνεται επίσης και στην αναγνώριση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για νόμιμους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα τουλάχιστον επί πέντε χρόνια.

«Βασική ένσταση»
Την προσπάθεια της Ν.Δ. να διαχωρίσει τη θέση της από τον ΛΑΟΣ κατέστησε σαφή χθες και ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, Χρ. Ζώης. «Η Ν.Δ. δεν αισθάνεται να βρίσκεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Βρίσκεται απέναντι σε μια μεγάλη πρόκληση...», ανέφερε (στον Αθήνα 9,84) και πρόσθεσε: «Η βασική μας ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι για την απόκτηση ιθαγένειας υιοθετείται το ελάχιστο χρονικό όριο σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και αξία, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία προϊστορία αποικιοκρατικής δύναμης, αλλά είναι πύλη εισόδου των μεταναστών για όλη την Ε.Ε... Δεν μπορεί εμείς να διεκδικούμε τη δημοκρατική ευαισθησία που δεν έχουν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί ή οι Γάλλοι...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: