ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ:Όταν υποκλίθηκε ο Κούκοτς!

Όταν υποκλίθηκε ο Κούκοτς!
Αρκετές φορές έχω γράψει για τον μεγαλύτερο σύλλογο της Μακεδονίας και οι συμπολίτες έχουν παρεξηγηθεί. Πολλοί από αυτούς γιατί ένιωσαν στο πετσί τους τον Αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ.
Έβλεπαν στην στεναχωρημένη ΕΡΤ2 την Μαρινέλλα με τον Πάριο να τραγουδάνε «Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τα άλλα παιδιά…» στο ιστορικό… Ακρόαμα.
Κάθε Πέμπτη οι πίτσες, οι μπύρες και ο... καναπές είχαν την τιμητική τους, οι κινηματογράφοι μείωσαν το εισιτήριό τους, ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ έβλεπε ΑΡΗ από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο.
Στο Παλέ από το «Είσαι Θεός μοναδικός» μέχρι το «Τι την έκανε την μπάλα ο Θεός» και φυσικά το «Και συ Γιαννάκη πάρτους τα μυαλιά και συ Γκάλη πάρτους το κεφάλι», αλλά και το πιο… οπαδικό που εξιτάρει τους Αρειανούς, αλλά για ημέρες όπως η σημερινή που φίλοι και αντίπαλοι εντός γηπέδου ΤΙΜΟΥΝ με την παρουσία τους, πρέπει να μείνει μόνο στις αναμνήσεις και ας αποτελεί ελπίδα όλων των αρειανών να το φωνάξουν… πάλι σε ένα επίσημο παιχνίδι!
Όλες οι ομάδες έχουν βγάλει παικταράδες σε όλα τα αθλήματα. Και μία γιαγιά 90 χρονών να ρωτούσες όμως την χρυσή δεκαετία του 80 αν ήξερε τον Γκάλη θα σου μιλούσε για μπακ ντορ και τρίποντα από τα 6,25 και πόσους πόντους έβαλε το προηγούμενο βράδυ κόντρα στην Πρωταθλήτρια της Γιουγκοσλαβίας ή της Ισπανίας. Ακόμα και σήμερα 19 χρόνια μετά πάλι η αναγνώριση είναι μέγιστη για τον Τζόρνταν της Ελλάδας.
Το πρωί φιλοξένησα στο AllAboutARIS on AIR στο LIbero 107,4, τον "Γκάλη του μπασκετικού ρεπορτάζ", τον Βασίλη Σκουντή. Έχουν γραφτεί εδώ και λίγες μέρες πράγματα και θαύματα για τον γκάνγκστερ του ελληνικού μπάσκετ, αλλά το… Γκαλόσημο είναι μία τεράστια αλήθεια. Εγώ θα το επεκτείνω λίγο και μια που είναι και της μόδας η… φορολογία θα προτείνω προς όλους τους συναδέλφους που ασχολούνται με το μπάσκετ να πληρώνουν και ένα Αρειανόσημο!
Μεγάλες ομάδες τα τελευταία χρόνια ο ΟΣΦΠ και ο Παναθηναικός, αλλά ο ΑΡΗΣ του Γκάλη θα είναι ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ του ελληνικού μπάσκετ γιατί άλλαξε την ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και ακόμα και σήμερα δίνει… φαγάκι σε όλους μας, έστω κι αν η πορτοκαλί θεά, αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα πίσω από το ποδόσφαιρο.
Ότι και να γράψει κανείς για τον μεγάλο Νίκο Γκάλη θα είναι λίγο. Καλύτερα να μιλήσει η εικόνα, όταν ο Γκάλης με 38 πόντους οδηγούσε το 1990 τον ΑΡΗ σε νίκη επί της Γιουγκοπλάστικα με 85-89 έχοντας απέναντί του ως προσωπικό φρουρό τον τεράστιο Τόνι Κούκοτς. Ο Κροάτης σούπερ σταρ του ΝΒΑ στην εξέλιξη της καριέρας του υποκλίθηκε στον Γκάλη και μάλιστα αποβλήθηκε με 5 φάουλ.

 Επίσης αξέχαστο είναι το παιχνίδι στην Βαρκελώνη και τη νίκη με 88-89 όταν ο Γκάλης ανάγκασε την παρέα του Νόρις, του Έπι, του Σιμπίλιο να υποκλιθούν στους 45 πόντους του κερδίζοντας και τους ανεκδιήγητους σε εκείνο το παιχνίδι διαιτητές, τον Ζιχ από την Πολωνία και τον Φιλανδό Γιούγκεμπραντ! 
ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: