ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΔΑΝΙΑ: Ο αντιπρόεδρος συλλόγου υπέρ της πολυπολιτισμικότητας ξύπνησε άσχημα (από ΧΤΥΠΗΜΑ στο κεφάλι) και έκανε στροφή 180 μοιρών


Το Gellerupparken, είναι ένα πολυπολιτισμικό προάστιο του Aarhus της Δανίας, με ιστορικό αυξημένης βίας από μετανάστες. (Οι μετανάστες είναι κυρίως από το Μαρόκο, την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ιράκ και την Σομαλία). Θεωρείται το πιο επικίνδυνο μέρος στη Δανία. Παρακάτω θα διαβάσετε μία ιστορία για έναν πρώην υπερασπιστή της πολυπολιτισμικότητας και της «ανεκτικότητας», που ξύπνησε απότομα (κυριολεκτικά από χτύπημα στο κεφάλι!) και είδε τι γίνεται στο Gellerupparken. Τώρα έχει γυρίσει 180 μοίρες και έχει γίνει ένας σφοδρός επικριτής του Ισλάμ.
Η ιστορία δεν είναι νέα – είναι από τον Οκτώβριο του 2011. Μεταφρασμένη από τα δανέζικα από την ιστοσελίδα της δανέζικης εφημερίδας ‘B.T.’:
Ο Αντιπρόεδρος της ‘Πολυπολιτισμικής Ένωσης’ έχει κάνει στροφή 180 μοίρες - Λιθοβολήθηκε έξω από το Gellerupparken: «Τώρα ξέρω το Ισλάμ!»
Της Charlotte Nielsen (30 Οκτωβρίου 2011)
Έξι χρόνια πριν, ο Dan Ritto ήταν ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ‘Πολυπολιτισμική Ένωση’ (Multikulturel Forening). Σήμερα είναι ένας κυνικός κριτικός του Ισλάμ.
Κάτι πέταξε προς το πρόσωπό του και έπεσε στο έδαφος μερικά μέτρα μπροστά του. Με πιο γρήγορο ρυθμό συνέχισε κατευθυνόμενος προς το διαμέρισμά του. Ωστόσο, και άλλα αντικείμενα ήρθαν και προσγειώθηκαν κοντά στα πόδια του.
Τα παίρνει και τα μελετά στο σκοτάδι. Στη συνέχεια, μια πέτρα χτυπά το σακάκι του, και καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Κάποιος του πετάει πέτρες. Κάποιος προσπαθεί να τον λιθοβολήσει μέσα στο Gellerupparken.
"Ήμουν τόσο μπερδεμένος γι’ αυτό. Τότε άκουσα κάποιους ανθρώπους να αρχίζουν να μου φωνάζουν όταν μπήκα στην περιοχή τους, και δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα γι’ αυτό. Τότε σκέφτηκα ότι έπρεπε να μάθω περισσότερα για το Ισλάμ. Έτσι διάβασα το Κοράνι».
Είναι τέλη του 2007 και ο Dan Ritto ζει στο Gellerupparken.
Είχε διακόψει τις σπουδές του για να γίνει καθολικός ιερέας στο Λονδίνο και είχε αρχίσει μια «καριέρα» ως ερευνητής - σχολιαστής και blogger με διάφορα blogs για την κοινωνία, την πολιτική και τη θρησκεία.
Έχοντας ως βάση του το Gellerupparken άρχισε ενεργά να εργάζεται στον τομέα της ένταξης των μεταναστών. Ως Αντιπρόεδρος της Πολυπολιτισμικής Ένωσης, είχε πολλές επαφές στην περιβόητη περιοχή γκέτο του Aarhus.
Εκείνη την εποχή, όταν έτρωγε στο πολυεθνικό Bazar Vest, οι Μουσουλμάνοι συνήθιζαν να τον σταματάνε και να του μιλάνε. Τον θεωρούσαν ως ένα από τους «δικούς τους». Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, δε ζει πια στο Gellerupparken.
Είναι πολύς καιρός από τότε που παραιτήθηκε από την Πολυπολιτισμική Ένωση. Είναι ακόμα ένας ενεργός σχολιαστής και μπλόγκερ, αλλά σήμερα ο Dan Ritto έχει κάνει στροφή 180 μοίρες. Έχει γίνει ένας κριτικός του Ισλάμ. Γιατί; Επειδή τώρα ξέρει το Ισλάμ, όπως λέει.
Μαριονέτες για τους ιμάμηδες
«Όταν ήρθα στο Gellerup, η στάση που είχα απέναντι στη θρησκεία ήταν ότι όλα έχουν σχέση με το να είσαι ‘ένας καλός άνθρωπος’. Και εγώ επίσης, θεωρούσα ως δεδομένο ότι όταν ζει κάποιος στη Δανία, ζει σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Αποδέχεται το σύστημα».
«Δεν ήξερα τίποτα απολύτως για το Ισλάμ, αλλά ήμουν ένας από εκείνους τους τύπους που συνήθιζαν να πηγαίνουν στο Vest Bazar [πολυπολιτισμικό εμπορικό κέντρο]. Σταδιακά κατάλαβα μέσα από συζητήσεις ότι οι μουσουλμάνοι δεν θέλουν να είναι μέρος μιας κοινωνίας όπου ο νόμος είναι ίσος για όλους και όπου δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που είναι μουσουλμάνοι και σε αυτούς που δεν είναι μουσουλμάνοι. Στην αρχή νόμισα ότι ήταν ένα αστείο. Αλλά, σιγά-σιγά, κατάλαβα ότι το εννοούσαν», λέει ο Dan Ritto.
Λίγους μήνες αργότερα, κάποιος του πέταξε πέτρες, και ξέσπασαν ταραχές στο Gellerupparken.
Μια ομάδα νεαρών λεηλατούσαν την περιοχή, πυρπολούσαν αυτοκίνητα και κτίρια και συγκρούονταν με την αστυνομία. Εδώ, ο Dan Ritto ανακάλυψε κάτι που πραγματικά τον έκανε να δει το θέμα της «ένταξης» με μια άλλη προοπτική.
«Ανακάλυψα ότι οι γονείς των ταραχοποιών είχαν συναντήσεις με τους ιμάμηδες σε ένα κοινόχρηστο χώρο στο πάρκο του Gellerup. Όταν οι ιμάμηδες δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι οι νέοι πιθανώς, σύντομα θα ‘τρελαίνονταν’, τότε αυτό είναι που έκαναν οι νεαροί - παραδόξως.
"Όταν οι ιμάμηδες είπαν ότι οι νέοι σύντομα θα ηρεμήσουν και πάλι, αυτό ακριβώς έγινε και οι νεαροί ησύχασαν - και πάλι, αρκετά παραδόξως. Απλά κάθονταν εκεί και έλεγχαν το παιχνίδι. Με αυτού του είδος τη συμπεριφορά το έργο της αστυνομίας γίνεται αρκετά δύσκολο», λέει.
Η Θρησκεία πάνω από το Νόμο
Ένα βράδυ, δέχτηκε επίθεση. Επαναλαμβάνει το ίδιο μερικές φορές και τώρα έχει συνειδητοποιήσει ότι κάποιος τον θέλει έξω από το Gellerupparken. Και σιγά-σιγά και ο ίδιος καταλαβαίνει γιατί.
«Είχα γράψει ένα op-ed άρθρο όπου ανέφερα ότι η ισλαμοφοβία προκαλείται από τους ίδιους τους μουσουλμάνους [επειδή τα παιδιά πετούσαν πέτρες, κλπ.]. Δεν ήταν πρόθεσή μου να είμαι εχθρικός. Αντίθετα, έγραφα στην πραγματικότητα με τον πιο φιλικό τρόπο, επειδή τότε ήμουν πολύ θετικός. Πολλοί μουσουλμάνοι γνωρίζουν ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, αλλά δεν λένε τίποτα. Ήθελα να σηκωθώ και να πω: «Όχι στο όνομά μου». Και έτσι αυτό ήταν που έγραψα», λέει.
Αυτό που ο Dan Ritto δεν κατάλαβε ήταν ότι - γράφοντας αυτά τα πράγματα - είχε εκφράσει αμφιβολίες για το Ισλάμ. Και αυτό πραγματικά δεν θα έπρεπε να το κάνει.
«Ξαφνικά εξέφραζα ανοιχτά τις αμφιβολίες μου. Και τότε όλα μπορούν να συμβούν. Αλλά δεν κατάλαβα τίποτα από αυτά εκείνη τη στιγμή. Έτσι αποφάσισα να διαβάσω το Κοράνι. Μετά από αυτό ήταν εύκολο, και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε φυσικά δίκιο. Έκανε ακριβώς αυτό που ο Μωάμεθ είπε ότι πρέπει να κάνει. Εξαπέλυσε πόλεμο κατά των απίστων. Ή αλλάζεις (θρησκεία) ή πεθαίνεις».
Ο Dan Ritto κοιτάζει τον ορίζοντα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Στην αρχή πίστευα ότι αυτό δεν θα ερχόταν ποτέ στη Δανία. Ποτέ δεν θα συμβεί εδώ. Αλλά συμβαίνει. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στο Gellerupparken το υποστηρίζει. Πιστεύει ότι η θρησκεία πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. "
[Σχόλιο από το άρθρο της B.T :]
Σήμερα η B.T. ήρθε σε επαφή με πολλά πρόσωπα που αρνούνται τον ισχυρισμό του Dan Ritto, ότι το Κοράνι ευθέως κάνει έκκληση για πόλεμο και τρομοκρατία κατά των μη-μουσουλμάνων. Στο πλαίσιο αυτό η B.T. θα ήθελε να διευκρινίσει ότι η άποψη που διατύπωσε ο Dan Ritto είναι δική του και μόνο. Οι απόψεις αυτές δεν μπορεί συνεπώς να θεωρηθούν ότι εκφράζουν την γενική θέση της ΒΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: