ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η Κομισιόν κλονίζει και τον δεύτερο πυλώνα της Ευρώπης – Έτοιμη να επαναφέρει τα διαβατήρια μέσα στην Ε.Ε. λόγω της μετανάστευσης

Aν υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν οι Έλληνες θα χρειάζονται και πάλι διαβατήριο για να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρώπης, καθώς οι Βρυξέλλες υπέκυψαν στις πιέσεις των Γάλλων.

Του Βασίλη Τσεκούρα
Από την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπειτα, οι κοινή πορεία των ευρωπαίων στηρίχθηκε σε δυο πυλώνες: τη συνθήκη του Σένγκεν, για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μέσα στις 25 χώρες – μέλη που περιλαμβάνει ο εν λόγω χώρος και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Πλέον και τα δυο αμφισβητούνται σημαντικά.
Το ευρώ προσπαθεί να ορθοποδήσει ανάμεσα στις κερδοσκοπικές κινήσεις, αλλά και τον νομισματικό πόλεμο που ζούμε μεταξύ δολαρίου και γουάν, ΗΠΑ και Κίνας.
Αυτός ο πόλεμος έχει δρομολογηθεί με το να χτυπηθούν οι λεγόμενοι «αδύναμοι κρίκοι» της Ευρωζώνης: Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία (προς το παρόν).
Από τη στιγμή που δεν λαμβάνεται κάποια επίσημη και ισχυρή απόφαση για την κρίση χρέους στην Ε.Ε., το ευρώ θα κλονίζεται, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, με ένα δολάριο να είναι μειωμένο έναντι του ευρώ, συνεπώς και πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Όλοι πλέον, περιμένουν τον Ιούνιο για την επόμενη κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., αλλά και την έκθεση που έχει παραγγείλει η Γερμανία για την κρίση χρέους και τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάζει συνεχώς νέες αυξήσεις στα επιτόκιο, φοβούμενοι πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργεί η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, λόγω της κατάστασης σε Μ. Ανατολή και Βόρειο Αφρική.
Την ώρα που ο ένας – βασικός – πυλώνας κλονίζεται, έρχεται η Ε.Ε. να ταράξει τα νερά και στον δεύτερο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, λοιπόν, να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά την αποκατάσταση των ελέγχων στα εθνικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, όπως ζητούσαν οι γαλλικές αρχές, οι οποίες ανησυχούν για την άφιξη στη Γαλλία τυνήσιων μεταναστών που περνούν από την Ιταλία.
Σύμφωνα με την επίτροπο αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Σεσίλια Μάλστρομ, η προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα θα μπορεί να επιτραπεί σε περίπτωση “αδυναμίας” ενός κράτους, τα σύνορα του οποίου αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Η καμπάνα φυσικά χτυπάει κυρίως για την Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται στα σύνορα της Ε.Ε., δίπλα από τις χώρες που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης.
Με άλλα λόγια, αν υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν οι Έλληνες θα χρειάζονται και πάλι διαβατήριο για να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρώπης, καθώς οι Βρυξέλλες υπέκυψαν στις πιέσεις των Γάλλων.
Οι δύο περιπτώσεις που αναφέρονται από την Επιτροπή επισημάνθηκαν από τη Γαλλία και βασίζονται στην αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει ένα τμήμα των συνόρων της με την Τουρκία και στην απόφαση των ιταλικών αρχών να ρυθμίσουν προσωρινά το καθεστώς περίπου 25.000 τυνήσιων μεταναστών που έφθασαν στο ιταλικό έδαφος δηλώνοντας πως προτίθενται να μεταβούν στη Γαλλία.
Αυτές οι προτάσεις θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων στην έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, πριν καταλήξουν, τον Ιούνιο, στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
Ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει 25 κράτη μέλη. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται και τρεις που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.: Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία και σύντομα το Λιχτενστάιν.
Με τη συνθήκη Σένγκεν επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλο το μήκος και το πλάτος της ευρωπαϊκής περιφέρειας, χωρίς να πρέπει να δείχνουν το διαβατήριό τους.
Η Ελλάδα εντάχθηκε στη συμφωνία του Σένγκεν το 1992, ενώ η Συνθήκη Σένγκεν και ορισμένα πρόσθετα Πρωτόκολλα κυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο με το Νόμο 2514/1997.
Με τους δυο πυλώνες να κλονίζονται, είναι σίγουρο ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο, θα συζητήσει ξανά τα βασικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.                                                               ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: