ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Οι Ιππείς της Πύλου :«Έλληνες, βγείτε στους δρόμους»+Video

Νίκος Καλογερόπουλος: «Έλληνες, βγείτε στους δρόμους»

«Οι Ιππείς της Πύλου» ή αλλιώς μια ταινία σύγχρονη ή ακόμη και μπροστά από την εποχή της; Τα γυρίσματα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια κι όμως η ταινία μιλά για τον κυνηγημένο από τις τράπεζες, για το κίνημα «Δεν πληρώνω» και για τους ενεργούς πολίτες. Το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας ανήκουν στον Νίκο Καλογερόπουλο, ο


οποίος μάλιστα πρωταγωνιστεί στην ταινία μαζί με τον Ηλία Λογοθέτη, τον Γιώργο Κιμούλη, τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, τη Βάνα Μπάρμπα αλλά και τον αείμνηστο Δημήτρη Καμπερίδη. «Οσα βλέπουμε στην ταινία τα ζούμε πλέον καθημερινά. Ο πρωταγωνιστής, προκειμένου να γλιτώσει την προσωποκράτηση, επειδή χρωστάει στις τράπεζες, φεύγει από την Αθήνα κρυφά. Από δω και πέρα, θα το βλέπουμε συχνά αυτό. Ανθρώπους φυγόδικους μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Ανθρώπους που θα γυρίσουν στην επαρχία», σημειώνει ο κ. Καλογερόπουλος.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2008 κι όμως περιγράφονται με ακρίβεια όλα όσα ζούμε σήμερα…

Αυτό οφείλει να κάνει κάθε δημιουργός. Να είναι διορατικός και να βλέπει μπροστά. Εχει συμβεί και στο παρελθόν, σε προηγούμενες δουλειές μου.
Θα λέγατε πως βρίσκεστε σε ένα συνεχή διάλογο με την Ιστορία;
Αλίμονό μου, αν δεν το κάνω αυτό. Δεν πρέπει κάποιος να μιλήσει γι’ αυτά τα πράγματα; Και η Αριστερά έχει το χρέος να το κάνει αυτό. Η ταινία είναι 100% πολιτική. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Δεν καταλαβαίνω την τέχνη που βρίσκεται έξω από την πολιτική. Δε με ενδιαφέρει. Αυτό που λέω μέσα από την ταινία είναι ξεκάθαρο. «Ελληνες, σηκωθείτε και βγείτε στους δρόμους. Διώξτε τους κλέφτες και τους λωποδύτες, απαιτήστε αυτά που σας ανήκουν. Να έρθουν τα κλεμμένα πίσω». Σκέφτομαι όσα σκέφτεται κάθε Ελληνας. Δεν παριστάνω το δάσκαλο.
Εχετε πει πως οι «Ιππείς της Πύλου» είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες, είναι εθελοντές…
Πρόκειται για μια ομάδα πολιτών. Θα μπορούσαν να είναι οι Ιππείς της Δράμας ή οι Ιππείς της Καστοριάς. Είναι πολίτες που νοιάζονται για όλα αυτά που συμβαίνουν στο χωριό τους, στα ποτάμια τους, στη γη τους. Ονομάστηκαν έτσι, επειδή κάθε χρόνο διοργανώνουν ιππικούς αγώνες.
Θα μπορούσαν να είναι οι άνθρωποι του «Δεν πληρώνω»;
Μα, αυτοί είναι! Πάντα τους ανθρώπους που είναι μπροστά από την εποχή τους τους χαρακτηρίζουν γραφικούς και «κουζουλούς». Οι «φρόνιμοι» τι κάνουν αυτήν τη στιγμή; Οι πνευματικοί άνθρωποι, οι επιστήμονες; Κάνουν «μόκο» και «τουμπέκα». Τους έχουν δώσει διάφορες θέσεις, ώστε να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Με αυτούς τα έχω και με την Αριστερά.
Σας έχει πληγώσει η Αριστερά;
Αν με έχει πληγώσει; Φυσικά. Με πληγώνει ο κατακερματισμός της και το γεγονός ότι θέλουν όλοι να γίνουν αρχηγοί. Κανείς δεν έχει το θάρρος και τη λεβεντιά να πάρει τα ηνία. Αν συνέβαινε αυτό, θα τον ακούγαμε όλοι από κάτω ευλαβικά.
«Κάποιοι ψάχνουν ακόμη τα φώτα και τα λαμπιόνια»
Η Βάνα Μπάρμπα υποδύεται ένα ρόλο εντελώς αντίθετο με εκείνη, όπως η ίδια εξηγεί. Πρόκειται για μια μυλωνού, η οποία ασχολείται μονάχα με τα ζώα. Μια γυναίκα αποκλεισμένη από τους ανθρώπους, ένα πλάσμα μοναχικό. «Η απόφασή μου να συμμετάσχω στην ταινία είχε να κάνει αποκλειστικά με τον Νίκο Καλογερόπουλο. Θεωρώ ότι ο Νίκος αδίκως έχει απομονωθεί από το σύστημα. Ξέρετε, το σύστημα δεν επιθυμεί να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προσωπικότητα και είναι κάπως δυνατοί. Θέλει να έχει πιόνια, ανθρώπους που να μπορεί να τους κάνει πιο εύκολα ό,τι θέλει», εξηγεί στον «ΑτΚ» η ηθοποιός και συνεχίζει: «Επίσης, είναι σημαντικό για μένα ότι συμμετέχουν οι τελευταίοι μεγάλοι ηθοποιοί που έχουμε, όπως είναι για παράδειγμα ο Γιώργος Κιμούλης. Δυστυχώς για μας, η γενιά αυτή τελειώνει και, από την άλλη, δε μας δίνονται ευκαιρίες να τους χαρούμε. Βλέπουμε συνέχεια ανθρώπους που είναι απλώς λαμπεροί, χωρίς όμως να έχουν να δώσουν κάτι περισσότερο από αυτό».
Η Βάνα Μπάρμπα παραλληλίζει την ιστορία του πρωταγωνιστή της ταινίας με την οδύσσεια του σημερινού Ελληνα. «Είναι προφητική η ταινία αυτή. Σήμερα ζούμε σε μια χώρα, έχοντας χάσει τα όνειρά μας. Δεν ξέρουμε καν τι συνέβη με αυτά τα όνειρα. Πρόκειται για την οδύσσεια του Ελληνα. Μου θυμίζει λίγο το κλίμα των ταινιών του Κουστουρίτσα. Ο Ελληνας που δεν αντέχει να βλέπει την ψυχή του να κομματιάζεται από μια πατρίδα που δεν τον έχει φροντίσει. Είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη συναίσθηση του τι συμβαίνει. Δεν ακούσατε τι είπαν διάφοροι για τη βραδιά της Γιουροβίζιον; Κάποιοι ψάχνουν ακόμη τα φώτα και τα λαμπιόνια».
ΑΠΟ   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΥΛΙΝΑ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ
πηγη    και το βίντεο
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: