ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Στέβια: «Γλυκιά» επένδυση με υψηλά κέρδη

Στέβια: «Γλυκιά» επένδυση με υψηλά κέρδη
Κάποιοι εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια η Στέβια θα αποσπάσει διεθνώς πάνω από το 30% του μεριδίου αγοράς της ζάχαρης και των γλυκαντικών. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει από το 2012 τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά, άλλαξε γνώμη και στους πλέον δύσπιστους .
Η στέβια, ένα θαμνοειδές βότανο ύψους έως ενός μέτρου με φύλλα χρώματος ανοιχτού πράσινου, ανακαλύφθηκε στην Παραγουάη και αρχικά καλλιεργούνταν για να καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών φυλών των Ινδιάνων. Είναι η στεβιοσίδη, η φυσική γλυκαντική ουσία που βγαίνει από τη στέβια, «η ζάχαρη του μέλλοντος» και θα μπορέσει να διεισδύσει ουσιαστικά στις συνήθειες των Ελλήνων αγροτών και (κυρίως) καταναλωτών;

Στέβια αντί… καπνών
Η στέβια αποτελεί, κατά τους ειδικούς, μια πρώτης τάξης εναλλακτική καλλιέργεια έναντι κυρίως του καπνού, αν και προς το παρόν δεν επιδοτείται, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα με τα καπνά.
Πώς καλλιεργείται
Ο σπόρος της στέβιας όπως και στον καπνό, δεν τοποθετείται απευθείας στο χωράφι, επειδή οι πιθανότητες φυτρώματος του σπόρου είναι πολύ μικρές. Γι’ αυτό, η στέβια μεταφυτεύεται, ώστε να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σπορόφυτα. Η σπορά της γίνεται την άνοιξη και η συγκομιδή το φθινόπωρο. Θα χρειαστεί να υπάρχει ένα ποτιστικό χωράφι, καλά στραγγιζόμενο και σίγουρα μια κάποια περίφραξη.
Το καλύτερο θα ήταν μετά τη συγκομιδή να ακολουθήσει άμεσα η επεξεργασία, η οποία όμως στην Ελλάδα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Πόσο κοστίζει
Με τις τρέχουσες τιμές, το αρχικό κόστος ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 400 ευρώ τον πρώτο χρόνο, με τα κόστη να περιορίζονται σημαντικά στη διάρκεια των επόμενων ετών, αφού το φυτό στις περισσότερες γεωργικές περιοχές (οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο) αναβλαστάνει τον επόμενο χρόνο (πολυετής καλλιέργεια).

Πόσο αποδίδει
Η απόδοση ενός χωραφιού που αποτελείται από στέβια μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως.Η τιμή ανά κιλό αποξηραμένων φύλλων κυμαίνεται από 1 έως και 2,5 ευρώ, με την παραγωγή ανά στρέμμα να αρχίζει από 100-150 κιλά και να καταλήγει σε 400-450 κιλά, εφόσον ο καλλιεργητής είναι απόλυτα συνεπής με όλες τις απαιτήσει της καλιέργειας.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η στέβια έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται σε μικρές εταιρίες αναψυκτικών αλλά και σε μεγαλύτερες που την «δοκιμάζουν» αρχικά στο παγωμένο τσάι και αργότερα εκτιμάται και σε πιο γνωστά αναψυκτικά. Μπορεί να γίνει 300 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη, χωρίς να ανεβάζει το ζάχαρο και με μηδενικές θερμίδες.
Τι λέει ο ειδικός
«Θα πρέπει να κινηθούμε αντίστροφα» λέει στο fpress o γεωπόνος Λευτέρης Συνιολάκης και εξηγεί «Βρίσκουμε εταιρίες που αγοράζουν την πρώτη ύλη (π.χ. εταιρίες μπαχαρικών), κάνουμε την επαφή και προχωράμε σε κάποια προφορική συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το προϊόν μας θα έχει ζήτηση για να μη βρεθούμε για παράδειγμα με έναν τόνο στέβια και να μην ξέρουμε τι θα την κάνουμε…»

tips για το σπίτι
Η… σπιτική στέβια μοιάζει και είναι εύκολη. Ένα φυτό θα μας κοστίσει 3 ευρώ. Χρειαζόμαστε μια γλάστρα τριών λίτρων. Τοποθετούμε το φυτό στο μπαλκόνι και το φροντίζουμε όπως τον βασιλικό. Όταν το φυτό μας δείχνει ότι είναι έτοιμο για την ανθοφορία , το κόβουμε δέκα εκατοστά από τη βαση του. Το γυρίζουμε ανάποδα και το αποξηραίνουμε όπως κάνουμε με τη ρίγανη ή το θυμάρι.
Αφού αποξηρανθεί, αφαιρούμε τα τρυφερά μέρη – που έχουν αποξηρανθεί – τα βάζουμε στο multi και γίνονται σκόνη, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ροφήματα και φαγητά.                         ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: