ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

29 Μαίου 1453, "Εάλω η Πόλις". Μέρα μνήμης, προβληματισμού αλλά κι ελπίδας....‏



Γράφει ο Δρ. Νίκος Κρεμμύδας
http://www.youtube.com/watch?v=UI9n7gL7aHw&feature=related
«Γιατί πουλί μ΄ δεν κελαηδείς ως κελαηδούσες πρώτα
Για πως μπορώ να κελαηδώ ;
Με κόψαν τα φτερούδια μου, με πήραν τη λαλιά μου
Μας πήρανε μπρ’ αμάν την Πόλη μας και την Αγια Σοφιά μας
Κλαίγει πικράν η Παναγιά»
(θρήνος Θράκης για άλωση της Πόλης)

«.... Ένα μεγάλο πλήθος άνδρες και γυναίκες, που όλο και μεγάλωνε από τους κυνηγημένους, στράφηκε προς τον πιο μεγάλο ναό της Πόλης, που ονομάζεται Αγιά Σοφιά. Μαζεύτηκαν εδώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σε λίγο όμως πιάστηκαν από τους Τούρκους χωρίς αντίσταση. Πολλοί άνδρες σκοτώθηκαν μέσα στο ναό από τους Τούρκους. Άλλοι πάλι σ' άλλα μέρη της Πόλης πήραν τους δρόμους χωρίς να ξέρουν για που. Σε λίγο άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι πιάστηκαν και πολλοί όμως από τους Έλληνες φάνηκαν γενναίοι: αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν, για να μη δουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους σκλάβους.
Σε όλη την Πόλη τίποτε άλλο δεν έβλεπες παρά αυτούς που σκότωναν και αυτούς που σκοτώνονταν, αυτούς που κυνηγούσαν και κείνους που έφευγαν». [ "Εάλω η Πόλις..." Λαόνικος Χαλκοκονδύλης [ Αθήνα π.1430-Ιταλία 1490), "Απόδειξις ιστοριών"

Σήμερα, ημέρα μνήμης του μεγάλου πόνου για την πτώση της Βασιλευούσης. Μνήμης των θανατώσεων, των βασανισμών, των εξανδραποδισμών, των διωγ­μών, των ταπεινώσεων, των παιδομαζωμάτων, των εξισλαμισμών και...
 των λοιπών αμετρήτων ταλαιπωριών που υπέστη ο Ορθόδοξος λαός πριν από την Άλωση , κατά την Άλωση στην ίδια την Βασιλεύουσα, και με­τά από αυτήν σ' όλο τον υπόδουλο Ορθόδοξο χώρο.
Ημέρα μνήμης της Αλώσης σήμερα, και η σκέ­ψις μας φέρνει σε αντιστοιχία τα περί την Άλωση γεγονότα με την σύγχρονη πραγματικότητα που αφο­ρά το Έθνος μας και τον λαό μας.
Καιρός περισυλλο­γής και αυτοκριτικής αλλά κι ελπίδας για ένα νέο ξεκίνημα.
Τα γεγονότα του 1453 μαρτυρούν και βοούν. Τα σημερινά γεγονότα προβληματίζουν. Και σήμερα δια­γράφονται παρόμοιες τάσεις στις επιλογές του Έθνους. Σαν Λαός  βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες επιλογές και καλούμεθα να πάρουμε αποφά­σεις, καθοριστικές για τις τύχες του Έθνους...
Η ση­μερινή ημέρα  αφήνει τα μηνύματά της.. 
ΥΓ:   Ειδικά για την εξασθένησι της αμυντικής δυνάμε­ως της Βασιλευούσης και την άλωσή της καί εξ αιτίας της φιλοχρηματίας των πλουσίων κατοίκων της, γράφει ο Πατριάρχης και ιστορικός Γεννάδιος στην επιστολή του  :      
 «Οι πλούσιοι δεν συνεισφέρουν τον προσω­πικό τους πλούτο για την άμυνα της Πόλεως, με τον  λογισμό ότι ξεπουλώ­ντας την Πίστη θα έλθη η βοήθεια από την Δύση, θα σωθεί η Πόλις και αυτοί θα ζουν με ευτυχία και τρυφή. ....   προ­δίδουν την πατρίδα, την πίστι, την θρησκεία, τους προγονικούς τάφους και υποβάλλουν όλη την χώρα σε  τέτοια κακά».  
Εδώ τα σχόλια περιτεύουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: