ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Χ :Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ



ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εισέρχονται στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941. Ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου έχει υπογράψει την παράδοση των ελληνικών στρατευμάτων. Η Γερμανική σημαία κυματίζει στην Ακρόπολη. Ο Γολγοθάς της Γερμανικής κατοχής για τον λαό της Αθήνας μόλις έχει ξεκινήσει….

ΙΔΡΥΣΗ- ΗΓΕΣΙΑ- ΣΚΟΠΟΙ

Η ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης «Χ» έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1941 υπό  άκρα μυστικότητα  όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα της. Ιδρυτής και αδιαφιλονίκητος ηγέτης της υπήρξε ο αντισυνταγματάρχης πεζικού Γεώργιος Γρίβας. Ο Γρίβας ήταν ένας έμπειρος αξιωματικός με μάχιμη υπηρεσία στην Μικρασιατική εκστρατεία όσο και στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940. Είχε φήμη άριστου επιτελικού αξιωματικού με γνώσεις και αδάμαστη θέληση. Στο παρουσιαστικό βέβαια, ομολογουμένως έχανε. Ήταν κοντός, μικρόσωμος και γενικά το παρουσιαστικό του κάθε άλλο παρά επιβλητικό ήταν.
Η έλλειψη φυσικών χαρισμάτων αντισταθμιζόταν με μια αποφασιστικότητα, μια άκρατη ζωτικότητα και δραστηριότητα, υπερκαλυπτόταν από την απόλυτη πίστη του Γρίβα στην Ελλάδα και στα πεπρωμένα της. Είχε συγκροτημένη ιδεολογία τόσο κοινωνική όσο και εθνική, την οποία δεν απέβαλλε καθ’όλη την διάρκεια του πολυκύμαντου βίου του.
Ο Γρίβας ήταν αποφασισμένος να αντισταθεί στον κατακτητή βοηθώντας την Βασιλική κυβέρνηση που ήταν εξόριστη στην Μ. Ανατολή. Άρχισε με άκρα μυστικότητα να μυεί κατώτερους εν ενεργεία έλληνες αξιωματικούς εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του και την θέση του στα αρχεία του Ελληνικού στρατού. ΤΟ 1942 ήρθε σε επαφή με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις (ΡΑΝ, «στρατιωτική ιεραρχία», «Τρίαινα», «ΣΕΟΜ») καθώς και με τον Παπάγο. Παράλληλα είχε σημαντικές επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, τον πρώτο αντιστασιακό, ο οποίος είχε εκθρονιστεί γιατί αρνήθηκε να ορκίσει την πρώτη κατοχική κυβέρνηση. Ο αρχιεπίσκοπος είχε συνεχή επαφή με την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση και ήταν αυτός ήταν που καθοδήγησε και όρκισε τον Γρίβα στους εθνικούς σκοπούς της οργάνωσης.
Οι σκοποί της οργάνωσης ήταν
1.      Απελευθέρωση της Ελλάδος
2.      Αποκατάσταση επαφής με τους Συμμάχους και πίστη στην Βασιλική κυβέρνηση της Μ. Ανατολής
3.      Παροχή πολύτιμων πληροφοριών και άλλων υπηρεσιών στους συμμάχους.
4.      Οργάνωση αγωνιστικών ένοπλων πυρήνων σε όλη την Αθήνα με σκοπό την εκπλήρωση των στόχων αυτών.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

Η ιδεολογία των «Χιτών» μπορεί να καθοριστεί αδρά με το τρίπτυχο «Απελευθέρωση της Ελλάδος – Βασιλεία – Αντικομουνισμός».
Αν και ο καθαρά αθηναϊκός χαρακτήρας της οργάνωσης δυσκόλευε την ένοπλη αντίσταση και δολιοφθορά κατά των Γερμανών η αντι-κατοχική δραστηριότητα που ανέπτυξε δεν ήταν ευκαταφρόνητη όπως θα δούμε. Ο φιλο-συμμαχικός και φιλο-Αγγλικός χαρακτήρας της οργάνωσης ήταν φανερός από τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ηγετών της να προσφέρουν υπηρεσίες, να έρθουν σε επαφή και τελικά να νομιμοποιηθούν ως αναγνωρισμένη αντιστασιακή οργάνωση από το στρατηγείο της Μ. Ανατολής.
Άλλο βασικό γνώρισμα των «Χιτών» ήταν η απόλυτη πίστη τους στον θεσμό της βασιλείας και στο πρόσωπο του Γεωργίου Β που συνοδευόταν με μια διάχυτη καχυποψία για τα αστικά κόμματα που οι «Χίτες» τα χαρακτήριζαν ως «πλουτοκρατικά» και τα κατηγορούσαν ως αδύναμα να αντισταθούν στον επαπειλούμενο κομμουνιστικό κίνδυνο.
Για τους «Χίτες» την νομιμότητα την συμβόλιζε το στέμμα, ενώ ήταν όλοι θαυμαστές του Ιωάννη Μεταξά και του καθεστώτος του της 4ης Αυγούστου που είχε καταλύσει τον διχαστικό κοινοβουλευτισμό και είχε προετοιμάσει την χώρα για το έπος του 1940.
Η τελευταία ιδεολογική συνιστώσα της «Χ», και κατά την γνώμη μου καθοριστικότερη για την φυσιογνωμία της οργάνωσης, ήταν ο φανατικός αντι-κομμουνισμός. Η ηγεσία της οργάνωσης θεωρούσε τον κομμουνισμό ύπουλο εχθρό της εθνικής ιδέας, θωρούσε ότι σταθερά υπέσκαπτε την ελληνική κυριαρχία στις βόρειες επαρχίες της χώρας συνεργαζόμενος με Βούλγαρους και Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές που ήθελαν την απόσχιση τμήματος της Μακεδονίας από την Ελλάδα. Ο Γεώργιος Γρίβας σε αναρίθμητες αναφορές του στην κυβέρνηση του Καΐρου προειδοποιούσε για τον κομμουνιστικό κίνδυνο, τονίζοντας ότι η ένοπλη αναμέτρηση είναι αναπόφευκτη, ζητώντας επίμονα την παύση συμμαχικών ρίψεων πολεμοφοδίων και πυρομαχικών στον ΕΛΑΣ.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ

Η οργάνωση «Χ» αριθμούσε γύρω στους 250 μόνιμούς αξιωματικούς και 3000 ενόπλους διασκορπισμένους σε όλη την Αθήνα. Ο οπλισμός τους ήταν κακός και όχι ενιαίος. Η οργάνωση τους ήταν ικανοποιητική και τα στελέχη της μαχητικά.
Η πρώτη εμφάνιση των «Χιτών» έλαβε χώρα το πρωινό της  6ης Απριλίου 1942, πρώτης επετείου της γερμανικής κατάκτησης. Έκπληκτοι οι Αθηναίοι αντίκρισαν συνθήματα κατά του κατακτητή γραμμένα στους τοίχους. «Όλα για την Ελλάδα», «Κάτω οι Γερμανο-ιταλοί», «θάνατος στους Βούλγαρους» όλα γραμμένα την προηγούμενη νύχτα από τα παλικαριά της «Χ».
Την ίδια χρονιά η οργάνωση φυγάδευσε 100 έλληνες αξιωματικούς στην Αίγυπτο, από τους οποίους πολλοί ήταν μέλη της (Τσίχλης, Παπαδάτος, Κουβαράκης, Τσάκωνας, Μαχαίρας κτλ) . Οι αξιωματικοί αυτοί στελέχωσαν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μ. Ανατολής, πολέμησαν γενναία και στο Ελ-Αλαμέιν και στο Ρίμινι, μένοντας πιστοί στην νόμιμη κυβέρνηση κατά τα θλιβερά γεγονότα της κομμουνιστικής στάσης το 1942.
Αρχές του 1943 οργανώνεται γραφείο πληροφοριών στην οδό Πατησίων 9 υπό τον Παντελή Πολύζο. Το γραφείο αυτό συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες που μετά από διασταύρωση και έλεγχο προωθούνταν στους Συμμάχους μέσω της υπηρεσίας «force 133» της οργανώσεως «ΚΟΔΡΟΣ»  του Αριστείδη Πηλαβάκη, απεσταλμένου της κυβέρνησης.
Την 25η Μαρτίου του 1943 η οργάνωση ετοιμάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο. Την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη κυριολεκτικά κάτω από την μύτη του κατακτητή. Το σχέδιο προέβλεπε αιφνιδιαστική προσέλευση πολλών «χιτών» από διαφορετικές κατευθύνσεις για να πλαισιώσουν τον καταθέτοντα μονόχειρα (ανάπηρο του ελληνο-ιταλικού πολέμου) Χρήστο Ευθυμάκη.
Πράγματι την συμφωνημένη στιγμή προσήλθε αιφνιδιαστικά στον Άγνωστο στρατιώτη ο νέος άνδρας κρατώντας το στεφάνι με τα διακριτικά της «Χ» ενώ εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης έψαλλαν σε στάση προσοχής τον εθνικό ύμνο με δάκρυα στα μάτια. Η βίαιη επέμβαση των αρχών θα ήταν καίρια για την σύλληψη πολλών μελών της οργάνωσης αν τα μέλη της ελληνικής χωροφυλακής δεν τους φυγάδευαν.
Τον Αύγουστο του 1944 η «Χ» υπό της διαταγές του στρατιωτικού απεσταλμένου της κυβέρνησης εθνικής ενότητος Π. Σπηλιοτόπουλο ανέλαβε την μεταφορά οπλισμού από το Πόρτο-Ράφτη στην Αθήνα.


Διώξεις των μελών της Χ απο τους Γερμανούς και τις κατοχικές αρχές 

1)  Τήν 22-10-42 εϊς τίνα διαδήλωσιν μελών της οργανώσεως έπί τις ευκαιρία της κηρύξεως τον Έλληνοΐταλικοϋ πολέμου συνελήφθη ό Κουρουπός Σπυρ. Ούτος κατεδικάσθη εις φυλάκισιν.
     2
)  Κατά μήνα "Οκτώβριον 1942 συνελήφθη ύπό των Γερμανών ό Δημ.Κουρουπός μέλος της "Οργανώσεως, ως ανήκων εϊς άντιγερμανικήν όργάνωσιν. Ούτος καταδικασθείς μετεφέρθη εις Γερμανίαν.
    3)
Τήν 24-4-43 συνελήφθη ύπό Ιταλών ό Καροϋσος Γεώργιος μέ την κατηγορίαν οτι ανήκει εις όργάνωοιν στρεφομένην εναντίον του κατακτητοΰ.
4)  Οι Γερμανοί τήν 25-3-43 επεχείρησαν νά συλλάβουν εΐς τάς οικίας των 6 αξιωματικούς της οργανώσεως. Ή απόπειρα των απέβη άκαρπος καϊ τοΰτο διότι απαντά τά στελέχη της όργανώακως λόγω της απηνούς διώξε­ ως των έκ μέρους των κατακτητών δέν διέμενον εϊς τάς οικίας των.
5)Τήν 3-8-43 συνελήφθη ύπό Ιταλών ό λοχαγός τοΰ πυρ/κοϋ Τούμπας. Οΰτος άπεφυλακίοθη τήν 8-4-44.
    6) Τον Νοέμβριων ] 943 συνελήφθη παρά τών Γερμανών παρά χό Κουκάκι ό οπλίτης ημών Παπαδόπουλος Θεμιστοκλής όστις έφερε μεθ' έαυτοϋ χειροβομβίδα Ούτος καταδικασθείς εις θάνατον έτυφεκίσθη την 10ην Ια­νουαρίου 1944.
7)Κατά μήνα Δεκεμβριον 1943 συνελήφθη ή αδελφή τοϋ ανωτέρω Δέ­σποινα Παπαδοπούλου, ώς ανήκουσα εις την αργάνωσιν. Αϋτη έφυλακίσθη επί μακρόν, άποφυλακιαθεΐσα μέ την εισοδον τών "Αγγλικών στρατευμάτων εις Αθήνας.
8)Τήν 2-1-44 συνελήφθησαν παρά Ιταλών στρατιωτών οι όπλΐται της οργανώσεως Τογκας Δημήτριος και Κυριάκου Νικόλαος, διότι κατά Δεκέμβριον τοΰ 1943 είχον αγοράσει εν κιβώτιον χειροβομβίδων δια λογαριασμόν της οργανώσεως.
Ούτοι έπροδόθησαν παρά του μεσιτεύσαντος διά την άγοράν, όστις άνηκε εις τό ΕΑΜ.
Ούτοι κατεδικάσθησαν εις θάνατον,πλην δοθείσης εις αυτούς χάριτος, παρέμεινον εις τάς φύλακας επί 15 μήνας.
9)Τήν 23-3-44 συνελήφθη παρά Γερμανών τών ΣΣ ό "Ανθυπολοχαγός πυροβολικού Κοβάτσος Κωνσταντίνος, κατηγορηθείς ότι άνηκε εις όργάνωοιν συνεργαζομένων μετά της "Αγγλικής μυστικής υπηρεσίας. Ούτος υπε­βλήθη είς φρικτά βασανιστήρια, άπεψυλακίσθη δε τόν Σεπτέμβριον 1944 μέ τάς αθρόας αποφυλακίσεις.
10)Τήν 10-4-44 συνελήφθη παρά της Γερμανικής μυστικής αστυνο­μίας ό "Ανθυπολοχαγός πυροβολικού "Αντωνακέας "Αριστομένης. Τοϋ άπεδόθη κατηγορία επί κατασκοπεία, όπως συνέβαινε συνήθως δι' άπαντα τα μέλη της οργανώσεως, και τοΰτο διότι οι Γερμανοί είχον τήν έντύπωσιν, ότι ή όργάνωσις έξηρτάτο έκ τοϋ Άγγλικοΰ στρατηγείου τής Μ. Ανατολής.
Ούτος κατεδικάσθη είς θάνατον, μετατραπείσης δέ είτα τής ποινής του είς 15ετή είρκτήν μετεφέρθη είς Γερμανίαν.
11)Τήν 13-5-44 συνελήφθη είς Ν. Κόσμον παρά τών Γερμανών ό 'Αργύριος Σαμπάνης μέ τήν κατηγορίαν οτι είς τό κατάστημα του συνεδρίαζον μέλη τής οργανώσεως.
       Ούτος άπεφυλακίσθΐ] μέ τήν άποχώρηοιν των Γερμανικών στρατευμάτων.
12)Τήν 13-5-44 συνελήφθη και έφυλακίσθη υπό τών Γερμανών ή αδελφή τοϋ ταγματάρχου πεζικού Μπουομπουρέλη Ιωάννου, διότι δεν άνευρέθη ό αδελφός της όστις άνήκεν εις τό έπιτελεϊον τής όργανώοεως «Χ». Αϋτη άπεφυλακίσθη τόν Σεπτέμβριον 1944 μέ τάς αθρόας αποφυ­λακίσεις.
13)Τήν 15-5-44 συνελήφθη και έφυλακίσθη ή σύζυγος τοϋ λοχαγοϋ πεζικού Τσίχλη Γεωργ. διότι δεν άνευρέθτ( ό σύζυγος της,  Οστις ήτο διοικητής τμήματος της οργανώσεως «Χ» και εΐχεν έπαψήν μετά της "Αγγλικής μυστικής υπηρεσίας. Αυτη άπεφυλακίσθη τον Σεπτέμβριον 1944 με τάς αθρόας αποφυλακίσεις.
14)Τον Αΰγουστον 1944 Γερμανοί τών Σ.Σ. περιεχ.ύκλωσαν την επί της όδοΰ Χάριτος 6 οίκίαν εις ην διέμενον 4 αξιωματικοί της οργανώσεως, χωρίς νά επιτύχουν την αύλληψίν των λόγω απουσίας των.
15)Τήν 9-9-1944 Γερμανοί τών Σ.Σ. περιεκύκλωσαν οίκίαν έπί τηςπλατείας Κολωνακίου εις ην διέμενεν ομάς 9 ανδρών της οργανώσεως. Τού­τους άφοϋ συνέλαβον ώδήγησαν εις Χαϊδάρι κατασχέσαντες 9 τυφέκια, 4χειρορομβίόες και 3 πιστολια ευρεθέντα εντός της οικίας. Εΐς τούτων ό Εύελπις Σπυράκης εΐχε συμπεριληφθη μεταξύ τών 70 οιτινες επρόκειτο νά τυφεκισθοϋν ύπό τών Γερμανών. Γενομένης όμως νέας καταμετρήσεως ευρέθη 71ος και ούτω διέφυγε την έκτέλεοιν.
16)Τόν Σεπτέμοριον 1944 συνελήφθη ύπό της Γερμανικής "Αστυνο­μίας εντός τοϋ εργοστασίου «ΒΙΟ» ό Καραμένης Δημ., μέλος της οργανώ­σεως, διά τήν Έθνικιστικήν του δράσιν.  Τούτου αγνοείται ή τύχη.
17)  Ό αρχηγός της οργανώσεως Άντ/χης Γρίβας Γ. υπέστη απηνή δίωξιν ύπό τών Γερμανών, άναφέρομεν μόνον ολίγα περιστατικά:
         α) Τήν 24.3.43 Οργανα της ΓΚΕΣΤΑΠΟ άπεπειράθησαν νά τον ουλλάβουν εις τό γραφεΐον του (οδός Πανεπιστημίου 18) εϊτα είς τήν οίκίαν του (Νηλέως 6) άνευ αποτελέσματος. Τήν άπόπειράν των ταύτην έπανέλαβον και τήν έπομένην εις τήν οίκίαν του και πάλιν άνευ άποτελέαματος.
         β) Ή άναζήτησίς του ήτο τόσον δραστήρια έκ μέρους τών Γερμανών ώστε αυτή δέν διέφυγε, φαίνεται, και τής προσοχής ημετέρων αστυνομικών. Τούτου ένεκα ανώτερος αστυνομικός ειδοποίησε τόν άρχηγόν τής οργα­νώσεως νά προφυλαχθή διότι οι Γερμανοί έδωσαν έντολήν είς τά όργανα του νά συλληφθή οπωσδήποτε.
         γ) "Ατομον όπερ ηθέλησε νά τήρηση τήν άνωνυμίαν έπληροφόρηοε άξιωματικόν τής οργανώσεως ότι κατ' ακριβείς πληροφορίας του οι Γερ­μανοί προσέφεραν σεβαστόν χρηματικόν ποσόν είς πράκτορας των διά κατάδοσιν ή σύλληψιν τοϋ "Αρχηγού τής οργανώσεως.
δ) Κατά μήνα Ίούλιον 1943 συνελήφθη ύπό τών Γερμανών ό λοχαγός τής οργανώσεως Βασιλαράκος μέ τήν κατηγορίαν οτι άνήκεν είς τήν όργάνωσιν και είργάζετο κατά τών Γερμανών. Οΰτος έπιέσθη νά αποκάλυψη ποΰ εύοίσκετο ό "Αρχηγός τής οργανώσεως. Έκ τών ερωτήσεων των διεπίστωσεν ότι ή κατά του Αρχηγού κατηγορία ήτο ότι ούτος εϋρίσκετο εν έπαφη μέ τους έν Καΐρο δι' ασυρμάτου κ.λ.π.


ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

Όπως έχει ήδη αναφερθεί μια ιδεολογική άβυσσος χώριζε την «Χ» και τις κομμουνιστικές οργανώσεις (ΕΑΜ, ΕΛΑΣ κτλ). Το ΕΑΜ εγκαινίασε της επαφές του με την «Χ» προσπαθώντας δήθεν να έρθει σε συνεννόηση για κοινή δράση, προτείνοντας την στρατιωτική αρχηγεία στον Γρίβα. Ήταν μια πάγια κομμουνιστική πρακτική να προτείνει σε μόνιμους αξιωματικούς αξιώματα, ώστε να τους προσεταιρίζεται, βελτιώνοντας έτσι το στρατιωτικό επίπεδο των οργανώσεων τους και αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τους εμβρυακούς εθνικιστικούς σχηματισμούς (π.χ. Μπαρτζώτας, Μπακιρτζής, Σαράφης κτλ).
Φυσικά ο Γρίβας αρνήθηκε και οι σχέσεις τον οργανώσεων μπήκαν σε μια περίοδο έντασης. Οι κομμουνιστές έδειξαν καθαρά τις διαθέσεις τους για την μονοπώληση του αντιστασιακού αγώνα, διαλύοντας την ΕΚΚΑ και δολοφονώντας τον συνταγματάρχη Ψαρό και τους άνδρες του, διαλύοντας την αντιστασιακή ομάδα των Κωστόπουλου και Σαράφη, εξαπολύοντας συνεχείς επιθέσεις στην Π.Α.Ο. στην Β. Ελλάδα και τελικά επιτιθέμενοι με μένος στον ΕΔΕΣ του Ζέρβα, την πιο αξιόλογη εθνικιστική οργάνωση τότε.
Ο ΕΛΑΣ δεχόμενος μια σημαντική υλικο-στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τους Βρετανούς και ακολουθώντας μια παρελκυστική τακτική, είτε με προπαγανδιστικά εθνικο-πατριωτικά συνθήματα που συγκινούσαν εύλογα όλους, είτε με την πειθώ, είτε με την βία, μέχρι το τέλος του 1943 είχε επικρατήσει πλήρως στην ύπαιθρο.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ….

Ήδη την άνοιξη του 1943 ξεκινούν οι πρώτες έντονες προστριβές μεταξύ ΕΑΜ και «Χ».  Το ΕΑΜ διέδιδε ότι η «Χ» συνεργαζόταν με τους Γερμανούς, ότι τα μέλη της είναι φασίστες Γκεσταπίτες κτλ. Το χάσμα βάθαινε και σύντομα άρχισαν οι εκατέρωθεν εκτελέσεις. Το ποιός άρχισε, το ποιός χτύπησε πρώτος είναι μάλλον δευτερεύον. Η ΟΠΛΑ εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Ιωάννη Καπράλο τον Οκτώβριο του 1943 και η «Χ» απάντησε με ολομέτωπη επίθεση σε αποθήκη πυρομαχικών της ΟΠΛΑ στον Βύρωνα.
Το ΕΑΜ απάντησε με δυο απόπειρες δολοφονίας κατά του Γρίβα ενώ συνολικά την εξεταζόμενη έγιναν σαράντα δολοφονίες αξιωματικών και οπλιτών της «Χ». Ο Γρίβας κρυβόταν πλέον σε ένα σπίτι στο Κολονάκι, στέλνοντας επείγουσες αναφορές στον Γ. Παπανδρέου όλες προειδοποιητικές για την επικείμενη αναμέτρηση.
Ο ιστορικός και στρατηγικός τόπος του Θησείου είχε καταστεί στην κυριολεξία η «φωλιά» των Χιτών. Η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν εθνικιστές ενώ εκεί διέμενε και ο ίδιος ο Γρίβας (Νηλέως 1). Ήδη τον Σεπτέμβριο του 1944 με την σταδιακή αποχώρηση των  Γερμανών, οι Χίτες είχαν καταλάβει στρατιωτικά την περιοχή, με ένα μεγάλο τμήμα του να στρατωνίζεται σε δημοτικό σχολείο της περιοχης. Ο ΕΛΑΣ με 2 επιθέσεις στην περιοχή, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο προσπάθησε να εξουδετερώσει την «Χ» χωρίς όμως αποτέλεσμα.  Ο ΕΛΑΣ  Θησείου συνεχώς ενισχυόταν προετοιμαζόμενος για την τελική αναμέτρηση….
Μέσα σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, εισήλθε στην Αθήνα η κυβέρνηση εθνικής ενότητος του Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος  ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως πήγε στο Θησείο και ζήτησε την άμεση αποστράτευση της «Χ» και την κατεδάφιση κάποιων ασήμαντων οχυρωματικών έργων που είχαν γίνει.  Βέβαια ο Θεμιστοκλής Τσάτσος, μέλος της κυβέρνησης και πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1974, επισκέφτηκε και αυτός το Θησείο, συνεχάρη τον Γρίβα και μίλησε και σε συγκέντρωση των Χιτών στην Πλατεία Θησείου. Η κεντρική πάντως επιλογή του Παπανδρέου ήταν η αποφυγή και της παραμικρής πρόκλησης στους κομμουνιστές. Ήθελε, και ήταν λογικό, μια αναίμακτη απελευθέρωση και μια τίμια συνεννόηση με την Αριστερά….
Αυτό όμως ήταν αδύνατον. Ο πειρασμός της ανάληψης της εξουσίας για τους κομμουνιστές ήταν μεγάλος. Τα μικρά στρατιωτικά τμήματα που διέθετε η κυβέρνηση (Άγγλοι, Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», Χωροφύλακες), φάνταζαν αδύναμα να αντιπαρατεθούν με την υπεροπλία του ΕΛΑΣ. Η ρήξη έλαβε χώρα όταν οι κομμουνιστές αρνήθηκαν να αποστρατευθούν και να παραδώσουν τα όπλα, υπαναχωρώντας από τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί. Στο συλλαλητήριο της Αριστεράς στις 3.12.1944, έπεσαν πυροβολισμοί στο άοπλο πλήθος από Κυβερνητικό κτίριο μετά από επίθεση σε αυτό από ένοπλους αριστερούς που βρίσκονταν στο πλήθος . Η μάχη για την Αθήνα ξεκινά…

ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΑΙ Η «Χ» – Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Το μεσημέρι της 3ης Δεκεμβρίου του 1944 στην περιοχή του Θησείου υπήρχαν μόνο 120 Χίτες με δέκα αξιωματικούς λόγω της διαταγής της κυβέρνησης για απομάκρυνση των Χιτών που στρατωνίζονταν σε παρακείμενο Δημοτικό Σχολείο. Μια δεύτερη ομάδα Χιτών υπεράσπιζαν 2 φυλάκια στην οδό Σόλωνος, ενώ Χίτες στελέχωσαν την μονάδα Εθνοφρουράς που σχημάτιζε πρόχειρα η κυβέρνηση.
Η κομμουνιστική πίεση στο Θησείο, ξεκίνησε με σποραδικούς πυροβολισμούς το μεσημέρι. Το απόγευμα έλαβε χώρα συντονισμένη κομμουνιστική επίθεση από τέσσερις κατευθύνσεις, με κυριότερη αυτή του Αστεροσκοπείου. Η επίθεση ήταν σφοδρή και έλαβαν μέρος συνολικά 3.000 κομμουνιστές. Οι Χίτες με επίκεντρο το σπίτι του Γρίβα, είχαν μετατρέψει το Θησείο σε φρούριο-ασπίδα της αμυντικής προσπάθειας των κυβερνητικών. Σε όλες τις κομμουνιστικές επιθέσεις των πρώτων ημερών παρά την συντριπτική αριθμητική και υλική υπεροχή των αντιπάλων τους, πολέμησαν γενναία, με αυτοθυσία μέχρι το θάνατο. Γνώριζαν άλλωστε ότι σε περίπτωση ήττας δεν θα υπήρχε έλεος για κανέναν.
Οι κομμουνιστές έκαναν επιθέσεις με μένος, κατά κύματα, αλλά ανοργάνωτα. Οι Χίτες αντίθετα ήξεραν και είχαν οργανώσει επιτυχημένα την τοποθεσία ενώ είχαν και το πλεονέκτημα ότι ήταν υπό κάλυψη. Αλλά δεν περιορίστηκαν μόνο σε άμυνα. Διεξήγαγαν 2 επικές αντεπιθέσεις καταλαμβάνοντας 2 εχθρικές θέσεις, ένα πολυβολείο των κομμουνιστών επί της οδού Γαλάτειας καθώς και τον λεγόμενο από τους κομμουνιστές τότε, «στοιχειωμένο πύργο».
Το δεύτερο τμήμα των Χιτών όπως είπαμε είχε επανδρώσει 2 κρίσιμα φυλάκια στην οδό Σόλωνος.  Εκεί αμύνθηκαν οι Χίτες ηρωικά κατά των επιθέσεων των κομμουνιστών για τέσσερις κρίσιμες ημέρες. Στις 8 Δεκεμβρίου οι υπερασπιστές των φυλακίων είχαν απώλειες το ήμισυ της δυνάμεως τους και πλήρη έλλειψη πυρομαχικών, ύδατος και τροφίμων. Αποφάσισαν να απαγκιστρωθούν την νύχτα υποχωρώντας «ταράτσα-ταράτσα», κάτι που τελικά επετεύχθη χωρίς απώλειες.
Πολύτιμη ήταν και η επέμβαση του 2ου Λόχου των ηρωικών Χιτών στην λυσσαλέα μάχη του Συντάγματος Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη. Εκεί οι Χίτες επάνδρωσαν θέσεις στην Λεωφόρο Συγγρού όπισθεν των επιτιθέμενων κομμουνιστών ανακουφίζοντας τους ηρωικούς Χωροφύλακες που ως τότε είχαν δεχτεί την μεγαλύτερη πίεση (πάνω από 10.000 ένοπλοι κομμουνιστές επιτέθηκαν συνολικά!!!).

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

Για δύο κρίσιμες μέρες οι Χίτες του Θησείου σταμάτησαν τους κομμουνιστές στον τομέα  του Θησείου. Χωρίς την απελπισμένη αυτή άμυνα οι κομμουνιστές θα βάδιζαν ως το Σύνταγμα και θα συνελάμβαναν τον Γ. Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση. Οι 2 αυτές ημέρες έδωσαν την ευκαιρία στον στρατηγό Σκόμπυ να οργανώσει τις δυνάμεις του και να ανταπεξέλθει στις κομμουνιστικές επιθέσεις. Την επόμενη ημέρα Βρετανικές δυνάμεις περισυλλέγουν τους λίγους ηρωικούς Χίτες που είχαν απομείνει χωρίς πυρομαχικά, αντικαθιστώντας τους. Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της αναμέτρησης στο Θησείο ήταν ότι η «Χ» είχε το ήμισυ της δυνάμεως της σε νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες των κομμουνιστές ανήλθαν σε 750 νεκρούς και τραυματίες.
Γενικά η συμβολή της «Χ» και των χωροφυλάκων του Συντάγματος Μακρυγιάννη στην ελληνική νίκη ήταν κρίσιμη, λόγω κυρίως του παθιασμένου μίσους των κομμουνιστών εναντίον τους που τύφλωνε την ηγεσία τους. Έτσι ο Σιάντος, ο Μπαρτζώτας και οι άλλοι ερυθροί ηγέτες αντί να παρακάμψουν εύκολα τους δύο θύλακες εθνικιστικής αντίστασης και να βαδίσουν ήσυχα ως το Σύνταγμα για να συλλάβουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, διέταζαν άσκοπες, πρόχειρες και ανοργάνωτες επιθέσεις αυτοκτονίας των οπαδών τους κατά οχυρωμένων σημείων. Διαβάζοντας τα κομμουνιστικά αρχεία της εποχής αντιλαμβάνεται τις εμμονές της ηγεσίας τους και την πλήρη απώλεια ελέγχου και αυτοκυριαρχίας τους.
Όλες οι κομμουνιστικές αναφορές για τα «δεκεμβριανά» κάνουν λόγο για χιλιάδες ένοπλους Χίτες που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια παντού, για φανταστικές κομμουνιστικές νίκες εις βάρος τους, για καταυλισμούς Χιτών στον Πειραιά, για θύλακες Χιτών σε αθηναϊκά ξενοδοχεία που εξολοθρεύτηκαν, Χίτες και στην Καισαριανή κτλ
Ο φόρος αίματος της «Χ» ήταν πολύ βαρύς. Δεκάδες νεκροί στο πεδίο της τιμής σφράγισαν με το αίμα τους την ελευθερία της Ελλάδος από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που ήδη είχε αγκαλιάσει τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Αυτός ο φόρος αίματος ήταν διπλός γιατί κατά την διάρκεια της κατοχής της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ, η τρομοκρατική κομμουνιστική οργάνωση ΟΠΛΑ εξετέλεσε δεκάδες μέλη της «Χ» ανάμεσα σε άλλους εθνικόφρονες πολίτες, σε ένα άνευ προηγουμένου όργιο αίματος και ερυθρής τρομοκρατίας.
Όταν οι παραζαλισμένοι Έλληνες αστοί στις κρίσιμες μέρες του Δεκέμβρη κλείδωναν τις πόρτες των σπιτιών τους και έσφιγγαν το μαξιλάρι στο κεφάλι τους, αυτοί οι λίγοι άνδρες με πίστη και ανδρεία όρθωσαν το ανάστημα τους κατά των παραστρατημένων από απατηλά συνθήματα, συμπατριωτών τους.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, υπό το πυροτέχνημα της δήθεν εθνικής συμφιλίωσης, όλα τα ΜΜΕ και οι πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος συστηματικά (και ορθώς κατά την γνώμη μου) εκθειάζει τους αντιστασιακούς αγώνες των Αριστερών, ενώ ως ένα σημείο νομιμοποιεί και την ανταρσία του 1946-1949. Για τις εθνικές δυνάμεις που πολέμησαν και αγωνίστηκαν ώστε σήμερα οι μάνες μας να μην κάνουν πεζοδρόμιο και να έχουμε αυτοκίνητα και όχι ποδήλατα, υπάρχει είτε αποσιώπηση είτε αναφορές γεμάτες ψέμα, χωλή και μίσος.
Αναρωτιέμαι αν οι κομμουνιστές συνελάμβαναν στις 3 Δεκεμβρίου του 1944 τον περίφημο «Γέρο της Δημοκρατίας» και τον διαπόμπευαν με κλοτσιές, σπρωξιές και φτυσίματα στους δρόμους των Αθηνών θα υπήρχε πρωθυπουργικός θώκος για να διεκδικήσει ο Αμερικανοτραφείς μυστακοφόρος εγγονός του? Η μάλλον θα υπήρχε γενικώς σήμερα ο εγγονός του?
Είμαι αναφανδόν υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και του καταλαγιασμού των παθών. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τιμώνται οι αγωνιστές και των δύο παρατάξεων (εθνικιστές-κομμουνιστές) (όπως π.χ. στην Ισπανία), και να πάψει αυτή η εκστρατεία ψεύδους και λάσπης κατά των εθνικιστών.

Εκθέσεις της Χ πρός το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής
   

    
 


Έκθεσις πεπραγμένων υπό μελών της οργανώσεως  Χ   εν συνεργασία μετά της Αγγλικής κατασκοπείας, κατά τον χρόνον της κατοχής υπό των Γεργανοϊταλών.-


ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η πρώτη επαφή μας εγένετο με την ομάδα του αειμνήστου Ιωάννου Τσιγάντε.- Ολόκληρος η ομάς κατ  αρχάς μετέβη εις το εμποροραφείον του Γεωργ. Ευσταθοπούλου, όπου κατεσκεύασαν ενδυμασίας, δεδομένου ότι πάντες αφίχθησαν ενταύθα μετεμφιεσμένοι εις χωρικούς. Έκτοτε εμποροραφείον αυτό, κείμενον άνωθεν του Ζαχαροπλαστείου  Αστόρια  ως και το δικηγορικόν γραφείον των Κων. και Μιχ. Ευσταθοπούλων, κείμενον επί της οδού Πατησίων αρ. 9 ετέθησαν εις την διάθεσιν της ομάδος ταύτης της Αγγλικής κατασκοπείας, και απετέλεσαν τα κέντρα  ένθα συνηντώτο, αντήλλασον τας σκέψεις των και έγγραφον διάφορα εμπιστευτικά έγγραφα.
 
- Συν τω χρόνω εμυήθησαν και τα μέλη της οργανώσεως  Χ  Γεώργιος Τσίχλης λοχαγός Κ.Γαρέζος και Ν.Τζαβέλας, και άπαντες από κοινού συνεκενρώναμεν πληροφορίας γενικά, επί των εν γένει κινήσεων των κατακτητών άς διαβιβάζατε μέσω του φίλου μας και μέλους της Αγγλικής κατασκοπείας Μήτσου Γυφτοπούλου. Μετά την προδοσίαν και δολοφονίαν του αρχηγού της αποστολής Ιωάννου Τσιγάντε, ολόκληρος η ομάς διελύθη και μέρος αυτής διέφυγεν εις Αίγυπτον, εν τω μεταξύ δι ενταύθα η Ιταλική αστυνομία προέβη εις σύλληψιν πολλών συνεργασθέντων μετά της ομάδος ταύτης και άλλοι ετυφεκίσθησαν άλλοι δε εκακοποιήθησαν θανασίμως, ημείς δε εκρυπτόμεθα συνεχως και με την δωροδοκίαν ενός εκ των συλληφθέντων, όστις απειλούσε να μας καταδώση κατωρθώσαμεν να διαφύγωμεν την σύλληψιν.
 
Μετά ολίγον χρονικόν διάστημα μέσω του λοχαγού Γ.Τσίχλη η ομάς μας ήλθεν εις επαφήν με ετέραν ενταύθα δρώσαν ομάδα της Αγγλικής κατασκοπείας, έχουσα ως σύνδεσμον της μεθ  ημών τον επίσης εγγεγραμμένον εις την οργάνωσιν   Χ  λοχαγόν Δουκάκην, εις τον οποίον παρεδίδαμεν διαφόρους πληροφορίας επί των κινήσεων των εχθρικών στρατευμάτων, διά των σταθμών Πελοποννήσου και Λαρίσσης, του Δαφνίου και Αμπελοκήπων, όπου εκρατούσαν λεπτομερείς σημειώσεις τα μέλη μας, αίτινα ειργάζοντο εις τας εκεί υπηρεσίας.
- Αι υπηρεσίαι μας παρεσχέθησαν εις την ομάδα ταύτην, ης αγνοούσαμε τον αρχηγόν, μέχρι του Νοεβρίου 1943, ότε επανήλθεν πάλιν ενταύθα ο εκ των μελών της ομάδος Ι.Τσιγάντε, Μήτσος Γυφτόπουλος της αποστολής πλέον του Άγγλου Φρετζέρ. Ούτος προέβη αμέσως εις συγκρότησιν μεγάλης ομάδος αποτελουμένης αποκλειστικώς υπό μελών της οργανώσεως Χ αριθμούντων πλέον των 50 ατόμων, εν οις κυριώτερα στελέχη ήσαν
1) Μιχαήλ Ευσταθόπουλος,
2) Κων/νος Ευσταθόπουλος Δικηγόροι
3) Γεώρ. Ευσταθόπουλος,
4)Γεώργιος Τσίχλης λοχαγός
5) Κίμων Γαρέζος υπαλ. ΣΕΚ.
6) Ν.Τζαβέλας υπάλληλος ΣΠΑΠ
7) Λεωνίδας Τσιρώνης δασικός
8)Δαφνίου Ιωάν.Τσαβλής Υπολ/γός
9) Γ.Δημητρόπουλος υπολ/γός
10) Θ.Μουρίκης υπολ/γός
11) Γ. Γιαλέλης υπ/κός αεροπορίας
12) Πιτσίκας υπολ/γός
13) Λιοναράκης ανθ/γός
14) Χαραλαμπίδης ανθ/γός
15) Παπουτσής υπαξ.
16) Νικολακόπουλος αεροπορίας υπαξ.
17) Παντελ. Πολύζος ταγ/ρχης και
Αριστ.Ράφας φωτογράφος.
- Κατηρτίσθη ολόκληρον επιτελείον με αρχηγόν μας πλέον τον Μήτσον Γυφτόπουλον, όστις εκυκλοφορούσεν με 10 περίπου πλαστάς ταυτότητας, εφοδιάσθημεν πάντες με πλαστάς αστυνομικάς ταυτότητας, και εις έκαστον ανετίθετο η εκτέλεσις ωρισμένης εργασίας, παραλαμβάνων και τα απαιτούμενα βοηθητικά πρόσωπα, άτινα εξεύρισκεν μόνος. Κατά την ενταύθα παραμονήν του άνω αρχηγού μας μέχρι και του Μαϊου 1944 εξαπεστήλαμεν εις το Συμμαχικόν αρχηγείον Μέσης Ανατολής (5) ταχυδρομεία διά βενζηνοπλοίων και υποβρυχίων με τας κάτωθι εργασίας:
1) Έκθεσις της εν Αθήναις επικρατούσης καταστάσεως από απόψεως οργανώσεων
2) Έκθεσιν πράκτορος της Γερμανικής κατασκοπείας (του Σπυρ.Στ.Στυλιανού).
3) Δελτίον κινήσεως σταθμών Ρουφ- Πελοποννήσου (10-11-44 μέχρι 13 Δεκεμβρίου 1944)
4) Δελτίον κινήσεως σταθμού Λαρίσσης Αθηνών από 28-10-43 μέχρι 30-10-43
5) Δελτίον καταστροφών του αεροδρομίου Χασανίου κατά βομβαρδισμόν 13 Δεκεμβρίου 1943
6) Γενικαί πληροφορίαι κινήσεως Γερμανών
7) Κίνησις λιμένος Πειραιώς κατά μήνας Οκτωβρίον Νοέμβριον και Δεκέμβριον 1943
8)Γενικαί δυνάμεις Γερμανών εν Ισθμώ Κορίνθου, μετά σχετικού σχεδιαγράμματος
9) Στρατιωτική κατάστασις Αττικής
10) Κατάστασις ομάδων Ασφαλείας
11) Έντυπον περί εκτελέσεως του λοχαγού Πέτρωφ
12) Σχεδιάγραμμα της υπό κατασκευήν οδού Λουτρακίου Πλατάνου προς Μέγαρα
13) περί υποθέσεως αποστολής Κουκή - Καλογερή
14) περί ψευδοργανώσεως Ι.Σ.Σ.
15) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών εις Αιτωλίαν και Ακαρνανίαν
16) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών Νομού Βοιωτίας
17) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών της Νήσου Κεφαλληνίας αυτό ήτο το πρώτον ταχυδρομείον.
Το δεύτερον ταχυδρομείον περιελάμβανεν τα κάτωθι:
1) Δελτίον κινήσεως Σταθμού Λαρίσσης Αθηνών
2) Έκθεσιν εξετάσεως Σπυρ.Σ.Στυλιανού πράκτορος των Γερμανών και προοριζομένου ν’ αποσταλή εις Κάϊρον
3) Δελτίον καταστροφών του αεροδρομίου Χασανίου κατά τον βομβαρδισμόν της 13 Δεκεμβρίου 1943
4) Δελτίον κινήσεως Γερμανών των σταθμών Ρουφ - Πελοποννήσου
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι επί των Γερμανών
6) Πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 21-12-43
7) Γενικαί πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 27-12-43
8)Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ Δαφνίου υπό ημερομηνίαν 31-12-43
9) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 1-1-44
10) Συνθήματα Γερμανικής προπαγάνδας υπό ημερομ. 1-1-44
11) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομηνίας 2-1-44
12) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 2-1-44 και 5-3-44
13) Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ Δαφνίου ημερ. 5-1-44
14) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομ. 8-1-44
15) Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ 10-1-44
16) Σχεδιάγραμμα Νέου Φαλήρου και παλαιού Φαλήρου με λεπτομερή έκθεσιν υπό ημερ. 1-1-44
17) Σχεδιάγραμμα Πειραιώς με πλήρες μνημόνιον συνταχθέν την 1-1-44 .
18)Σχεδιάγραμμα Ελευσίνος με πλήρες μνημόνιον συνταχθέν την 1-1-44
19) Απόκομμα εκ χάρτου Αθηνών υπό κλίμακα 1 προς 10.000 συνταχθέν την 1.1.44 με πλήρες μνημόνιον
20) Δύο πρωτότυπα Γερμανικών εγγράφων μεταφρασμένων εις την Ελληνικήν
21) Δελτίον σταθμού Λαρίσσης.
Του τρίτου ταχυδρομείου το περιεχόμενον απετελείτο εκ των κάτωθι :
1) Γενικαί πληροφορίαι υπό ημερ. 17-12-43
2) Συνθήματα Γερμανικής προπαγάνδας
3) εβδομαδιαίον δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ
4) Έκθεσις επακτίου Αμύνης Νέου και Παλαιού Φαλήρου 1-1-44
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
6) Δελτίον κινήσεως του σταθμού Ρουφ
7) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
8)Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ
9) Δελτίον κινήσεως σταθμού Λαρίσσης
10) Δελτίον σταθμού Δαφνίου
11) Γενικαί πληροφορίαι
12) Ειδική πληροφορία υπό ημερομ.15-1-44
13) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομ. 18-1-44
14) Δελτία σταθμού Ρουφ 20-1-44
15) Μία φωτοτυπία Γερμανικού σχεδιαγράμματος του λιμένος Πειραιώς.
Του 4ου Ταχυδρομείου το περιεχόμενον απετελείτο από τα κάτωθι έγγραφα:
1) Σχεδιάγραμμα από 23-1-44 μετά μνημονίου της περιοχής Δαφνίου
2) Σχεδιάγραμμα από 25-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Κάτω Πατησίων
3) Σχεδιάγραμμα από 27-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχήςτου Μενιδίου
4) Σχεδιάγραμμα από 17-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Χασανίου
5) Σχεδιάγραμμα από 25-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Σκαραμαγκά
6) Σχεδιάγραμμα από 27-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Κηφησίας
7) Σχεδιάγραμμα από 17-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Αμαρουσίου
8)Σχεδιάγραμμα από 20-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Ελευσίνος
9) Σχεδιάγραμμα από 26-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Καλλιθέας
10) Σχεδιάγραμμα από 29-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής λιμένος Πειραιώς . Δέον να σημειωθή ότι τα σχεδιαγράμματα εγένετο υπό ειδικών αξιωματικών μετά ακριβείας και υπό στρατιωτικήν κλίμακα, ώστε ευχερώς να εξευρίσκονται οι στοχοι υπό της Συμμαχικής αεροπορίας
11) Πληροφορίαι υπό ημερομηνίαν 12-3-44 και 14-1-44
12) Ειδική πληροφορία υπό ημερομηνίαν 25-1-44
13) Γενικαί πληροφορίαι
14) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
15) Αντίγραφον εγγράφου υπηρεσίας Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης εμφαίνων βραδυπορίας από 25-1-44
16) Έκθεσις αφορώσα τους στρατιωτικούς στόχους Ελευσίνος υπό ημερομηνίαν 23.1.44
17) Πληροφορίαι υπό ημερομ. 22.1.44
18)Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών εν Καλλιθέα
19) Δελτίον πληροφοριών διαφόρων λιμένων
20) Δελτία κινήσεως σταθμών Ρουφ, Λαρίσσης και Δαφνίου
21) Μετάφρασις φωτογραφηθέντων Γερμανικών εγγράφων
22) Μία φωτοτυπία σχεδιαγράμματος οριζοντιογραφίας διαφόρων Γερμανικών στοχων
23) Μία φωτογραφία Γερμανικού εγγράφου δι’ ου υποβάλλετο σχεδιάγραμμα εις Προϊσταμένην Αρχήν.
Του πέμπτου ταχυδρομείου το περιεχόμενον απετελείτο εκ των κάτωθι εγγράφων
1) Δελτίον κινήσεως σταθμού Δαφνίου, Λαρίσσης και Ρουφ μέχρι Απριλίου 1944
2) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών Αμαρουσίου, Πειραιώς Αθηνών
3) Στρατιωτικαί Γερμανικαί υπηρεσίαι εν Αθήναις
4) Μετάφρασις εκ της Γερμανικής εγγράφου αφορώντος σύνθεσιν αμαξοστοιχιών από 21.2.44
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
6) Λεπτομερής περιγραφή αποθηκών βενζίνης Σέλλ από 22.3.44
7) Νέοι σιδ. σταθμοί τεθέντες εν λειτουργία υπό Γερμανικών αρχών.
)Μετάφρασις Γερμανικού εγγράφου υψίστης σπουδαιότητος
9) Φωτοτυπία Γερμανικού εγγράφου
10) Εγγραφον υπηρεσίας συντηρήσεως γραμμών σιδ. Θεσσαλονίκης
11) Έκθεσις ανατινάξεως γραμμής
12) Έγγραφον υπηρεσίας συντηρήσεως γραμμών ΣΕΚ
13) Έγγραφον Υπουργ. Συγκοινωνίας
14) Έκθεσις προόδου εργασιών ΣΕΚ
15) Διάφοροι γενικαί πληροφορίαι. Δέον να σημειωθή ότι τα διάφορα Γερμανικά έγγραφα εφωτογραφούντο εις το διαμέρισμα μιας γυναικός ελευθέρων ηθών, ήτις ευρίσκετο εις ερωτικάς σχέσεις μεθ ενός Γερμανού ταχυδρόμου, και υπό ολοκλήρου συνεργείου, μετεβαίνομεν κατόπιν τηλεφωνικής ειδοποιήσεως ταύτης εις την οικίαν της, καθ  ην στιγμήν αυτή μετά του Γερμανού εξήρχοντο και η σάκκα του παρέμενεν εις την οικίαν της ην δι  αντικλείθρων ανοίγαμεν, Άπασα η κολοσιαία γραφική υπηρεσία εγένετο εις το δικηγορικόν γραφείον Κ. και Μ. Ευσταθοπούλων διά της γραφομηχανής των και προσωπικώς υπό του ενός τούτων με κίνδυνον της ζωής όλων.
Διά τας υπηρεσίας μας ταύτας ουδεμίας ετύχομεν αμοιβής αλλά τουναντίον εδαπανήσαμεν και αρκετά ποσά δι έξοδα μετακινήσεως λόγω του ότι ο ανωτέρω αρχηγός μας δεν ελάμβανεν χρήματα, και ένεκεν τούτου τελικώς ηναγκάσθη ν απόχωρήση.-
Δι όλας τας ανωτέρω ενεργείας μας ελάβομεν προηγουμένως την έγκρισιν του αρχηγού μας της οργανώσεως  Χ  κατόπιν επανελημένων επαφών μετά του άνω Μ.Γυφτοπούλου.
Άπαντα τα αποσταλλέντα έγγραφα προς την Μέσην Ανατολήν έφερον υπογραφήν  Μήτσος διατηρείται δε πλήρες αρχείον εις τους δικηγόρους Ευσταθοπούλου όλων των εγγράφων λεπτομερώς. - Μετά την αναχώρησιν του Μ.Γυφτοπούλου, παρέσχομεν πληροφορίας εις τον υπό των Ελασιτών φονευθέντα Ιωάν. Αναγνωστόπουλον, συγχρόνως δ ένα γκρούπ ησχολείτο με την έκδοσιν καθημερινού δελτίου ειδήσεων υπό τον τίτλον  Συμμαχικαί ειδήσεις

Αθήνησι τη 28 Μαρτίου 1945

Ο Διατηρών το αρχείον 



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. «Ο Γρίβας και η «Χ». Το χαμένο αρχείο» Σπύρος Παπαγεωργίου, εκδόσεις «Νέα Θέσις»
2. «Οργάνωσις «Χ», τρία χρόνια, τρεις αιώνες», Όμηρος Παπαδόπουλος. Εκδόσεις «Νέα Θέσις»
3. «Το έπος του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη», Ν. Σαμουήλ, εκδόσεις «Ελεύθερη Σκέψις».

I.B.Δ.
http://clubs.pathfinder.gr/Iapetos_/678568
                                    ΠΗΓΗ:aioniaellinikipisti.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: