ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

U2:ΕΣΠΑΣΑΝ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ροκ υπερθέαμα με «διαστημόπλοια» και αγαπημένα τραγούδια

Πλήθος κόσμου με το μαγικό χαρτάκι στο χέρι άρχισε να συρρέει από νωρίς το απόγευμα  στο Ολυμπιακό Στάδιο για να εκφράσει τον θαυμασμό και την αγάπη του στο θρυλικό  συγκρότημα των U2 αλλά και ν΄ απολαύσει «ζωντανά» τον Μπόνο με την παρέα του.
Εσπασαν καρδιές! Την ώρα που με κομμένη την ανάσα οι φαν μετρούσαν τα λεπτά στη μεγάλη οθόνη ο Μπόνο και η παρέα έκαναν θριαμβευτικά την είσοδό τους στο στάδιο της Αθήνας. Απογειωτική στιγμή μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από εκδηλώσεις ενθουσιασμού και κάτω από τους ήχους του «Space oddity» οι U2 ξεσηκώνουν τους 80.000 θαυμαστές τους, για πρώτη φορά, στην πρώτη τους συναυλία στην Αθήνα.
Με ροκ υπερθέαμα, «διαστημόπλοια», τεχνολογία και θρυλικά τραγούδια, οι Ιρλανδοί γράφουν ιστορία στα συναυλιακά του τόπου. Στα χρόνια της κρίσης; Μα και η κρίση θέλει θέαμα. Και βασικά, ροκ.

«Αυτοί οι τελευταίοι καιροί είναι δύσκολοι αλλά δεν πρέπει να το βάλετε κάτω. Οι Έλληνες κάνουν σπουδαία την Ελλάδα, δεν μας ορίζουν οι οικονομικές αγορές», είπε ο Μπόνο και συνέχισε: «Έλληνες και Ιρλανδοί μοιάζουμε όχι μόνο γιατί είμαστε άφραγκοι αλλά είμαστε σπουδαίοι, είμαστε θεοί». Και αμέσως μετά παρουσίασε το γκρουπ: «Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ Έντζ, στα ντραμς ο ΑΠΟΛΛΩΝ, και ο Άνταμς είναι ο ΔΙΑΣ. Τι μένει για μένα; Εγώ είμαι ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Το «Return of the stingray guitar» στρώνει χαλί για να αρχίσει το πάρτι, καθώς ο Μπόνο στο κέντρο της σκηνής απλώνει το βλέμμα από τη μια ώς την άλλη άκρη του σταδίου και χαιρετάει την Αθήνα. Τον «σημαδεύουν» χιλιάδες φωτισμένες φωτογραφικές μηχανές.

«Ιt΄s a beautiful day» Είναι υπέροχη μέρα για όλους όσους βρίσκονται στο Μαρούσι, πολλοί από αυτούς από νωρίς το πρωί περιμένοντας να ανοίξουν το απόγευμα οι πύλες και να πιάσουν θέση μέσα στο «δαχτυλίδι» ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις από πολύ κοντά. Ολες οι ηλικίες (οι U2 έχουν φαν πιστούς από την αρχή, από το τέλος της δεκαετίας του ΄70 ακόμη), γονείς με παιδιά, παρέες μεγάλες, τα μέλη των φαν κλαμπ σε απαρτία και φαν που ταξίδεψαν από το εξωτερικό, από τους οποίους κάποιοι πέρασαν τη νύχτα έξω από το στάδιο.

Για όλους αυτούς οι U2 βάζουν σε κάθε συναυλία τον πήχυ ψηλά. Από ψηλά κατεβαίνει και η κυλινδρική οθόνη, ανοίγει και αποκαλύπτεται. Πάνω σε αυτή, τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, ιστορίες τραγουδιών, χρώματα και σχήματα- αλλά και μηνύματα στα ελληνικά. Από εκείνα που είχαν στείλει οι φαν σαν μικρά και μεγάλα ερωτήματα στο σάιτ των U2. Η interactive πλευρά της συναυλίας.

Ροκ, θέαμα και διαχρονικές επιτυχίες. Ο Μπόνο (του οποίου ο τραυματισμός δείχνει να είναι πια, παλιά, ξεχασμένη ιστορία) διανύει χιλιόμετρα πάνω στην κυκλική πασαρέλα, σκύβει και τραγουδάει δίπλα στον κόσμο, ανεβοκατεβαίνει τις δυο γέφυρες που κινούνται και εκμεταλλεύεται κάθε δυνατότητα που του δίνει το «διαστημόπλοιο» της σκηνής- το φαντεζί Τρανσφόρμερ σκηνικό της 360 περιοδείας- ώστε να μη χάνει καθόλου την επαφή με τον κόσμο: στη συγκινητική ώρα της μπαλάντας, αλλά και στο κλαμπ που «μεταμορφώνεται» στο στάδιο στο «Ι΄ll go crazy if Ι don΄t go crazy tonight»- στην ντανς και διόλου ευκαταφρόνητη όψη των U2. Και οι τέσσερις ήταν υπέροχοι. Μπορεί τα μάτια του κόσμου να είναι καρφωμένα στον Μπόνο, που δεν σταμάτησε το πηγαινέλα, αλλά ο Ετζ με το ακαταμάχητο στυλ του στην κιθάρα κλέβει για πολλούς την παράσταση. Και κάνει και αυτός τα δικά του χιλιόμετρα στους διαδρόμους της σκηνής. Ο Ανταμ Κλέιτον ήρεμη δύναμη, με το δικό του φαν κλαμπ και ο Λάρι Μιούλεν στα ντραμς φτιάνουν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, με vintage ροκ ντιζάιν. Η τεχνολογία, η εικόνα και η επικοινωνία με τους φαν δίνουν στους U2 το εισιτήριο για το μέλλον.

Να είναι οι U2 στην πόλη και εκείνοι να είναι ακόμη σπίτι τους; Εκατοντάδες hardcore φαν είχαν «στρατοπεδεύσει» έξω από το γήπεδο περιμένοντας να ανοίξει η αρένα και να μπουν μέσα. Ουρές στις θύρες και στα ταμεία για τα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής. Από τη στιγμή, βέβαια, που έμπαιναν μέσα και έπιαναν θέση μπροστά στο εξωγήινο σκηνικό, οι ώρες κυλούσαν. Με Αviv Geffen και τους ιρλανδούς ροκάδες Snow Ρatrol, πριν αυτοί παραδώσουν σκυτάλη στους πρωταγωνιστές και ανάψει το γλέντι. ΠΗΓΗ:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: