ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Υβριστικά πανό κατά της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου έπειτα από την συμφωνία για ενοποίηση με τους Τουρκοκύπριους


Με ποινές κλεισίματος κάποιων πλευρών των γηπέδων τους τιμώρησε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου την Ανόρθωση και τον Απόλλωνα Λεμεσού για τα πανό των οπαδών τους.

Υβριστικά πανό κατά της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ανάρτησαν οπαδοί της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα Λεμεσού στα ματς με ΑΕΛ και ΕΝΠ, αντίστοιχα. Αυτά καταφέρονταν κατά της συμφωνίας με τους Τουρκοκύπριους, κάτι που δεν πέρασε έτσι από την ΚΟΠ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να κλείσουν στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι των δύο προαναφερθέντων ομάδων η Νότια Κερκίδα του «Αντώνης Παπαδόπουλος» και το κάτω διάζωμα της Δυτικής Κερκίδας του Τσιρείου.


Τι λέει η συμφωνία...
Κατ’ αρχήν διευθέτηση για θέματα ποδοσφαίρου στην Κύπρο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιτεύχθηκε την 5-11-2013,,στη Ζυρίχη, όπου υπογράφηκε έγγραφο από την Κυπριακή και την Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί, εφόσον εγκριθεί στις γενικές συνελεύσεις των δύο ομοσπονδιών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) θα είναι η Υπεύθυνη Αρχή για την οργάνωση, τη διαχείριση και τον έλεγχο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, αλλά και τις διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες εντός αυτής.

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι πρόεδροι της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, και της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ενώ τις δύο ομοσπονδίες εκπροσώπησαν, από πλευράς Κύπρου οι Κώστας Κουτσοκούμνης (επικεφαλής), ο α’ αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Κούμας, ο β’ αναπληρωτής πρόεδρος Ανδρέας Σάντης και ο β’ αντιπρόεδρος Νίκος Νικολάου και από τους Τουρκοκύπριους οι Χασάν Σέρτογλου (επικεφαλής), Ορκούν Καμάλι, Χασάν Μπαλμάν και Ζερόμ Σαμπάν.

H FIFA για τη συμφωνία για θέματα ποδοσφαίρου στην Κύπρο
Η συμφωνία προνοεί όπως η τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ενταχθεί στην ΚΟΠ σαν ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανονισμούς και το καταστατικό της ΚΟΠ. Επιπλέον, η κυπριακή Ομοσπονδία θα συνεχίσει να είναι μέλος της FIFA και της UEFA, και το αρμόδιο όργανο, υπεύθυνο για την οργάνωση, τον έλεγχο και τη διαχείριση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, καθώς επίσης το όργανο, το οποίο είναι υπεύθυνο για διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στην Κύπρο.
Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συμφωνήσει στη δημιουργία μιας Διαρκούς Οργανωτικής Επιτροπής (Steering Committee), η οποία θα εργαστεί για την εφαρμογή της Συμφωνίας. Η συμφωνία, η οποία στηρίζεται στα καταστατικά της FIFA και της UEFA, αφορά, αποκλειστικά, θέματα που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο και στοχεύει στην ενοποίηση και την πρόοδο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, μέσα σε πνεύμα εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και καλής θέλησης, μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών κοινοτήτων του νησιού.

«Σήμερα, είναι μια ιστορική μέρα για το ποδόσφαιρο, την Κύπρο, αλλά και για τον κυπριακό λαό γενικότερα. Μετά από σχεδόν 60 χρόνια διαχωρισμού, τώρα είναι δυνατό να ενώσουμε και πάλι το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟΠ. Την άποψη πως η ΚΟΠ και η Τ/Κ Ομοσπονδία, με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους, εξέφρασε ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, επισήμανε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι υπέροχο. Χαιρετίζω τις δύο πλευρές για την αποφασιστικότητα και το θάρρος τους να φτάσουν σε αυτό το σημείο που έχουν φτάσει. Ως πρόεδρος της UEFA, είμαι ευτυχής για αυτό που έχει γίνει σήμερα».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: