ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ:ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ...


Του Γιώργου Δελαστίκ

Ζοφερή, κάπως σαν Μεγάλη Παρασκευή, από πολιτική σκοπιά μοιάζει η σημερινή Κυριακή των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Τον στεναγμό ανακούφισης για την περάτωση της θητείας του Δημήτρη Χριστόφια φαίνεται πως θα διαδεχθεί η οιμωγή για την αντικατάστασή του από τον Νίκο Αναστασιάδη. 

Η προεδρική πενταετία του προερχόμενου από το αριστερό ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια υπήρξε η πλέον επιζήμια για τον λαό της Κύπρου κατά τον μισό και πλέον αιώνα που υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία. Αρνητική κορύφωσή της η οδήγηση του νησιού στα πρόθυρα ολέθριας υπαγωγής του υπό καθεστώς υποτέλειας μνημονίου κατά το πρότυπο της Ελλάδας. Ακόμη πιο σκοτεινοί οι οιωνοί για την προεδρία Αναστασιάδη. Διάχυτος ο φόβος για πλήρη εξανδραποδισμό των Κυπρίων. Αβεβαιότητα ακόμη και για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τέλος της θητείας του.

Υπέρ του σχεδίου Ανάν είχε ταχθεί αναφανδόν ο Ν. Αναστασιάδης. Πανηγυρίζουν προκαταβολικά στην Αγκυρα εν όψει της εκλογής του. Ο πιθανότατος νικητής των εκλογών δεν έχει επίσης καμιά αναστολή και σε ό,τι αφορά την αποδοχή των πιο σκληρών όρων του μνημονίου που θα απαιτήσουν οι Γερμανοί, ανεξαρτήτως συνεπειών.

Διάλυση της οικονομίας της Κύπρου θα επιφέρει ταχύτατα και αναπότρεπτα η υπαγωγή της σε μνημόνιο. Δεινά πολύ χειρότερα από αυτά που υφίστανται οι Ελληνες περιμένουν τους Κύπριους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει προς τι είδους κόλαση βαδίζουν και γι' αυτό η συντριπτική πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ του μνημονίου (!), με αποτέλεσμα κανένας υποψήφιος Πρόεδρος να μην έχει κάνει σημαία του την απόρριψη οποιουδήποτε μνημονιακού καθεστώτος. Γερμανοί, Αγγλοι, Αμερικανοί πάντως αυτή τη φορά στόχο έχουν να αποδομήσουν το άκρως κερδοφόρο για την Κύπρο τραπεζικό της σύστημα, το οποίο είναι η βάση της οικονομικής ευημερίας της.

Αρπαγή των... καταθέσεων (!) που υπάρχουν στις κυπριακές τράπεζες προωθούν οι Γερμανοί. Αυτή η ληστεία δηλαδή που έγινε στην Ελλάδα με όσους κατείχαν ομόλογα του Δημοσίου μέσω του «κουρέματος» και της «επαναγοράς», στην Κύπρο να γίνει μέσω της κατάσχεσης τμήματος των καταθέσεων. Γι' αυτό και ξαφνικά άρχισαν να κάνουν θόρυβο για τις καταθέσεις των Ρώσων ολιγαρχών στο νησί και να κατηγορούν την Κύπρο για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Οχι ότι αυτό δεν συμβαίνει, αλλά είναι πιο «καθαρά» τα ρωσικά κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην Ελβετία, την Αγγλία ή το Λουξεμβούργο;

Θα «φάνε» και το αέριο της Κύπρου οι Ευρωπαίοι για να την «σώσουν», όπως όλα δείχνουν. Το έβαλαν ήδη στο μάτι. Αυτό συνάγεται από επιστολές που έστειλε στις 11 και στις 14 Ιανουαρίου η τρόικα στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών. Μπλοκάρισε η τρόικα την ψήφιση νομοσχεδίου για τη δημιουργία κυπριακού ταμείου διαχείρισης εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Το ταμείο αυτό να φτιαχτεί αργότερα, υπό καθεστώς μνημονίου και σε συνεννόηση με τους δανειστές, απαίτησαν.

Αναθάρρησαν οι εχθροί της Κύπρου με την προοπτική εκλογής ως προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη. «Αυτός θα παραμέριζε τα εναπομείναντα εμπόδια στον δρόμο προς το μνημόνιο» έγραψε χαρακτηριστικά η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Συμφωνούν και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου: «Ο Ν. Αναστασιάδης έχει υποστηρίξει πολλά δημοσιονομικά και δομικά μέτρα που προτάθηκαν» έγραψαν.

Πιο επιθετικοί είναι άλλοι. Θέλουν να αξιοποιήσουν το επικείμενο μνημόνιο και τα δάνεια προς την Κύπρο για να την προσδέσουν στην Τουρκία! «Οι δανειστές της Κύπρου μπορεί να πιέσουν για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία - κάτι που οι Ελληνοκύπριοι θα δυσκολευτούν να καταπιούν» έγραψε χαιρέκακα το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ».

«Τώρα ή ποτέ!» είναι η ευκαιρία, έγραφαν ακόμη πιο επιθετικά οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου «πρέπει να δώσει στις Βρυξέλλες τη δυνατότητα να σπρώξουν τους Ελληνοκύπριους στη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους για να ενωθούν σε μια χαλαρή ομοσπονδία, του είδους που είχε προταθεί το 2004 από τον τότε γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν» τόνιζε η αμερικανική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: