ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια! - ΞΥΠΝΑ ΗΛΙΘΙΕ ΕΛΛΗΝΑ Ορίστε ο νέος φόρος ακινήτων

Θα πληρώσουν το βάρος τους σε χρυσάφι όσοι έκαναν το λάθος να αγοράσουν ένα σπιτάκι κι έχουν χωράφι στο χωριό!
Τέλος το χαράτσι της ΔΕΗ, τέλος το ΕΤΑΚ, χαμηλώνει το αφορολόγητο όριο, θα εντάσσονται ΚΑΙ τα αγροτεμάχια. Ο νέος φόρος για τα ακίνητα που έρχεται να τα ενσωματώσει όλα σε ένα είναι ακόμη πιο βαρύς και δυσβάσταχτος....
Εξαιρετικά επαχθές θα είναι το νέο ενιαίο τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα από την 1-1-2013, στη θέση του υφιστάμενου ΕΕΤΗΔΕ (εισπράττεται μέσω ΔΕΗ) και του ΦΑΠ, καθώς για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζονται όχι μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα κτήρια, αλλά το σύνολο των ακινήτων, ακόμα και τα αγροτεμάχια, ενώ θα έχει και χαμηλό αφορολόγητο όριο.

Προκειμένου να εφαρμοστεί και να αποδώσει το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνει τις διαδικασίες για τη λειτουργία του Περιουσιολογίου, ενώ παράλληλα ετοιμάζει την επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη χώρα. Τουλάχιστον υπάρχει η διαβεβαίωση από το ΥΠΟΙΚ ότι δεν θα αυξηθούν άμεσα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς πείστηκε η τρόικα να υπαναχωρήσει από το σχετικό όρο του μνημονίου.

Περιουσιολόγιο

Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου, θα καταχωρηθεί σε κάθε φορολογούμενο η ακίνητη περιουσία και με βάση την αντικειμενική της αξία θα υπολογίζεται ο φόρος, ενώ θα παρακολουθούνται και οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ, που σήμερα επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, από ένα νέο ενιαίο φόρο, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση, πλην όμως η αλλαγή του φόρου δεν σημαίνει και ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Ο νέος φόρος θα ενσωματώσει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που επιβάλλεται μόνο στα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται, καθώς και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβαρύνει κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως.

Ομως το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα επιβάλλεται επίσης και σε ακίνητα που σήμερα απαλλάσσονται, όπως είναι οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης. Θα εξαιρούνται μόνο οι αγροτικές εκτάσεις οι οποίες ανήκουν και καλλιεργούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η όποια αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων, θα προστίθεται στην αντικειμενική αξία των άλλων ακινήτων που τυχόν έχει ο φορολογούμενος και θα φορολογείται για το σύνολο της περιουσίας.

Επίσης το αφορολόγητο από το νέο φόρο θα είναι χαμηλό και θα οριστεί στις 100.000 ευρώ και η επιβάρυνση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία της περιουσίας, που θα εκτιμά η εφορία.

Προσδοκία 3 δισ. ευρώ

Τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο φόρο υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ, καθώς στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να «πιάσει»:

- τις εισπράξεις από τις ΕΕΤΗΔΕ, που φτάνουν σε 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο.

- Τις εισπράξεις από τον ΦΑΠ που υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, ώστε να υπάρξει ισοδύναμο αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με εξαίρεση μόνο τις κατοικίες ανέργων και οικονομικών αδυνάτων (εφόσον μπορούν να το αποδείξουν), με συντελεστές που κυμαίνονται από 3 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο νέος φόρος θα εξαιρέσει τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες, αλλά θα επιβαρύνει σημαντικά τις μικρομεσαίες και ειδικά όσους εκτός από ένα σπίτι έχουν και αγροτεμάχια και τα οποία δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα.

Για τα νομικά πρόσωπα, ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνεται χωρίς αφορολόγητο όριο και με συντελεστές υψηλότερους από αυτούς που θα ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα. Εξαιρέσεις θα προβλέπονται ελάχιστες και θα αφορούν κυρίως τα κτίσματα των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικών προσώπων, καθώς και τα ακίνητα με γεωργική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση.                                                                                                                                                       ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: