Ήταν 10 Αυγούστου 1996, όταν η πορεία μελών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών πατούσε κυπριακό έδαφος έπειτα από μια πορεία ειρήνης που ξεκίνησε από την πύλη του Βραδεμβούργου με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη ώστε να πέσει και το τελευταίο τείχος του αίσχους στην Ευρώπη.
Με κεντρικό σύνθημα “Απελευθέρωση, η μόνη λύση” δεκάδες Κύπριοι αλλά και 200
περίπου μοτοσυκλετιστές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένωσαν τις φωνές τους, θέλοντας να περάσουν στα Κατεχόμενα.
περίπου μοτοσυκλετιστές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένωσαν τις φωνές τους, θέλοντας να περάσουν στα Κατεχόμενα.
Πολιτικοί παράγοντες προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία των μοτοσικλετιστών, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συνάντησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών και συμφώνησε μαζί του να μην προχωρήσει η πορεία μέσα στη νεκρή ζώνη για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Το πάθος για λευτεριά όμως, δεν ανακόπτονταν.
Οι μοτοσυκλετιστές διαφώνησαν με την απόφαση και στις 11 Αυγούστου μεμονωμένα προχώρησαν προς την Πράσινη Γραμμή. Οι πρώτες συγκρούσεις έγιναν στο ΣΟΠΑΖ της Λευκωσίας με τους διαδηλωτές να περνούν στη νεκρή ζώνη. Στο οδόφραγμα της Δερύνειας όμως έμελλε να δοθεί πραγματική μάχη και να χυθεί ελληνικό αίμα. Τουρκοκύπριοι και εισβολείς, επιτέθηκαν με ρόπαλα στην πορεία των Ελλήνων αγωνιστών με αποτέλεσμα οι συμπλοκές να γενικευθούν.
Ο 24χρονος τότε Τάσσος Ισαάκ από το Παραλίμνι, βλέποντας έναν Έλληνα να δέχεται ανηλεή χτυπήματα από ομάδα Τούρκων έσπευσε να τον υπερασπιστεί, γεγονός που εξόργισε τους αφιονισμένους παρακρατικούς, που τον έριξαν στο έδαφος και τον χτυπούσαν μανιωδώς μέχρι να σιγουρευτούν πως είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.Τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που ήταν σε μικρή απόσταση παρακολουθούσαν τα επεισόδια δίχως αντίδραση, ενώ ηθικός αυτουργός της δολοφονίας έχει αναγνωριστεί ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αρσλάν. Ο Ισσάκ ήταν πατέρας ενός κοριτσιού, που αργότερα πήρε το όνομα του με ανάδοχο την Ελληνική Πολιτεία.
Σήμερα, 17 χρόνια μετά, οι ευθύνες για τη δολοφονία δεν έχουν αποδοθεί, παρά το γεγονός πως στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για την δολοφονία του Τάσσου Ισαάκ αλλά και του Σολωμού Σολωμού, καθώς έκρινε πως παραβίασε το άρθρο 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς δεν έγινε έρευνα, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο των δύο ηρώων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου