ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

88 ΧΡΟΝΙΑ ΘΡΥΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Απολαύστε το καταπληκτικό 17λεπτο βίντεο-αφιέρωμα που ετοίμασε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, το οποίο έπαιξε κατά την διάρκεια της φιέστας στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για την κατάκτηση των 40 Πρωταθλημάτων. Πάρε θέση και απόλαυσε το θρυλικό και συγκινητικό ταξίδι των τεσσάρων αστεριών μέσα στα 88 χρόνια ζωής του πειραϊκού συλλόγου, τα οποία πλέον θα κοσμούν την περήφανη ερυθρόλευκη φανέλα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΣΤΕΡΙ


Τα πρώτα 10 Πρωταθλήματα: 1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938, 1947, 1948, 1951, 1954

1954. Η Ελλάδα βγαίνει από τις φλόγες του Β’ Παγκοσμίου και του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Ήδη, το καμάρι του Πειραιά, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, έχει γίνει καμάρι όλης της Ελλάδας. Το 1925 ιδρύεται η ομάδα που έγινε σύμβολο των ανθρώπων της εργατιάς, των ναυτικών, των Ελλήνων του μόχθου και της καθαρότητας. Το 1931 ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ φτάνει στην κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλήματος και η πορεία στη δόξα έχει ξεκινήσει. Το «Ποδηλατοδρόμιο» αρχίζει να γεμίζει με ιαχές και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ των Ανδριανόπουλων γίνεται αντικείμενο λατρείας.

Ακόμα και πριν το πρώτο πρωτάθλημα του 1931, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ συγκλονίζει τα πλήθη. Η ομάδα με τα ερυθρόλευκα, τα χρώματα του πάθους και της καθαρότητας έχει από το 1925 μέχρι το 1930 42 νίκες σε 62 παιχνίδια. Η φήμη της απλώνεται ραγδαία και δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός «Ερυθρόλευκη Θύελλα» που την συνοδεύει. Μέχρι τη φωτιά του «μεγάλου πολέμου» ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κατακτά έξι Πρωταθλήματα! 1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938! Από αυτά τα Πρωταθλήματα τα ΤΡΙΑ τα κατακτά ΑΗΤΤΗΤΟΣ! Η συνέχεια το 1947, το 1948, το 1951 και το 1954, με τα τρία τελευταία Πρωταθλήματα να είναι και πάλι ΑΗΤΤΗΤΟΣ! Το 1954, είναι η χρονιά του πρώτου αστεριού! Μια χρονιά ορόσημο. Είναι χρονιά που αρχίζει το σερί των ΕΞΙ Πρωταθλημάτων που έδωσε στην ομάδα το προσωνύμιο: ΘΡΥΛΟΣ!Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ πλέον είναι ΙΔΕΑ και ΛΑΤΡΕΙΑ και σε αυτό παίζει ρόλο και η εξάπλωση του ραδιοφωνικού σήματος από το 1950 και μετά που δίνει στην ομάδα με τα Ερυθρόλευκα μια μυθική διάσταση…

Οι Ανδριανόπουλοι, ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο Ντίνος, ο Βασίλης, ο Λεωνίδας, ο Κλειδουχάκης, ο Λεκκός, ο Πεζώνης, ο Γραμματικόπουλος, ο Βάζος, ο Χέλμης, ο Αναματερός, ο μέγας Μουράτης, ο Ηλίας Ρωσσίδης, ο Κοτρίδης, ο Δαρίβας, ο Δρόσος, ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο Υφαντής, ο Μπέμπης… Και πόσοι ακόμα…Προσκλητήριο γιγάντων. Προσκλητήριο ηρώων που έβαλαν τις βάσεις της πιο δοξασμένης ποδοσφαιρικής ιστορίας στην Ελλάδα…Η ποιότητα των μεγάλων ποδοσφαιριστών και η Πειραιώτικη μαγκιά δίνουν το χαρακτήρα της ομάδας. Δύναμη και επιθετικότητα. Πάθος και τέχνη. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.



ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΣΤΕΡΙ


Τα Πρωταθλήματα: 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1966, 1967, 1973, 1974, 1975

1975. Πρώτοι μήνες της μεταπολίτευσης και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ του Γουλανδρή συμπληρώνει την κατάκτηση είκοσι Πρωταθλημάτων! Χρονιά που η Ελλάδα προσπαθεί να επανιδρύσει τη Δημοκρατία και να βγει ένα Ευρωπαϊκό μονοπάτι συνύπαρξης με την ανεπτυγμένη Δύση! Με αφετηρία το 1954, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ σαρώνει τους τίτλους μέχρι το 1959 και πλέον αποκτά και ιερό προσωνύμιο: ΘΡΥΛΟΣ! Μετά από αυτό τον τίτλο ο Ολυμπιακός… ξαναφτάνει σε τίτλο το 1966. Εν τω μεταξύ όμως συνεχίζει να γράφει Ιστορία. Το 1961 έμεινε στην ιστορία για το χιλιοτραγουδισμένο παιχνίδι με τη Σάντος, για το βράδυ που ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ πάτησε την ομάδα του Πελέ! Και το 1963 η ομάδα κατακτά το Βαλκανικό Κύπελλο νικώντας τη Λέφσκι Σόφιας. Μετά τη Θρυλική ομάδα των έξι σερί Πρωταθλημάτων έρχεται η ώρα της ανανέωσης. Ο Σιμονόφσκι φτιάχνει την ομάδα των «Μπέμπηδων» που θα μείνει επίσης στην Ιστορία! Το 1966 «του Μπούκοβι η ομαδάρα», συγκλονίζει τον κόσμο του Ολυμπιακού! Το μαρτυρούν οι 15.000 άνθρωποι που κοιμήθηκαν δίπλα στο ποτάμι στα Τρίκαλα για να δουν την άλλη μέρα τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Το μαρτυρά και ο τρόμος των ανθρώπων του καθεστώτος, πολιτικού και ποδοσφαιρικού, που έδιωξαν τον Μπούκοβι μετά τον τίτλο του 1967!

Την περίοδο της επταετίας, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δέχεται ανηλεή πόλεμο σε όλα τα επίπεδα. Ο Νίκος Γουλανδρής, Πρόεδρος της ομάδας αναλαμβάνει το 1972 και το 1973 ο τίτλος έρχεται πάλι στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ενώ ακολουθούν δυο ακόμα (1974-1975) με το πρώτο μάλιστα να καταγράφει τον Ολυμπιακό με ενεργητικό 102 γκολ και παθητικό μόλις 14! Μουστακλής, Ψύχος, Ποσειδών,Γκαβέζος, Στεφανάκος, Πολυχρονίου, Κώστας και Αριστείδης Παπάζογλου, Σουρούνης, οι «μπέμπηδες»Τζανετουλάκος, Πλέσσας, Μιλήσης, ο Σάββας Παπάζογλου, ο Σημαντήρης, ο Παυλίδης, ο Βασιλείου, ο Μποτίνος, ο Γιούτσος, ο Φρονιμίδης! Είναι αμέτρητοι οι Θρύλοι που σημάδεψαν αυτά τα χρόνια! Αγανιάν, Στολίγκας, Σιώκος, Αγγελής, Συνετόπουλος, Δεληκάρης, Καραβίτης, Υβ Τριαντάφυλλος, Λοσάντα, Κελεσίδης, Γκλέζος, Βιέρα, Αργυρουδης, Περσίδης, Δαβουρλής…Ο Ζαντέρογλου, ο συγκλονιστικός Γκαιτατζής και ο ατσάλινος και άφταστος «Φόντακας», ο μοναδικός Σιδέρης! Η λίστα των μύθων ατέλειωτη και πώς να τους χωρέσεις. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ των είκοσι πρωταθλημάτων, είναι πλέον το 1975, ο γίγαντας του ποδοσφαίρου!



ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

 

Πρωταθλήματα: 1980 1981 1982 1983 1987 1997 1998 1999 2000 2001

Η Ελλάδα αλλάζει αιώνα περιμένοντας του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι η απόλυτη ποδοσφαιρική αυτοκρατορία και αυτό υπογραμμίζεται από τον τίτλο νούμερο 30 που τον κατακτά το 2001, οπότε και ράβει στη φανέλα του το 3ο αστέρι! Την περίοδο 1979-1980, πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ του Σταύρου Νταϊφά το κατακτά στο συγκλονιστικό μπαράζ με τον Άρη! Η επόμενη χρονιά φέρνει το νταμπλ, αλλά συνάμα αυτή η χρονιά, το 1981 φέρνει για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ τον πιο μεγάλο πόνο. Η 8η Φλεβάρη 1981 φέρνει στην Ιστορία της ομάδας και στις ψυχές μας για πάντα, την τραγωδία της «Θύρας 7». 21 καθίσματα αδειανά, 21 ήρωες για πάντα, να τραγουδούν στις εξέδρες του ουρανού για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ τους. Το 1982, η ομάδα του Αναστόπουλου τσακίζει τον ΠΑΟ στο ιστορικό μπαράζ του Βόλου και κατακτά ένα ακόμα πρωτάθλημα! Με Γενικό Αρχηγό τον πατέρα του σημερινού Προέδρου του Ολυμπιακού μας, τον αείμνηστο Μιλτιάδη Μαρινάκη! Το 1987, μετά από μια περίοδο ανομβρίας, ο βασιλιάς κατακτά και πάλι το Πρωτάθλημα! Το 1988 είναι η χρονιά που βάζει τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ σε μια περίοδο που μοιάζει μακρινή στις μέρες μας. Αλλά δεν είναι. Η λαίλαπα Κοσκωτά και τα «πέτρινα χρόνια». Χρόνια που ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ παρότι έχει παίκτες όπως ο Λάγιος Ντέταρι, η πιο ακριβή μεταγραφή στην Ευρώπη εκείνη την εποχή, δεν κατάφερνε να φτάσει σε τίτλο πρωταθλήματος! Ακόμα και τις χρονιές που ο ΘΡΥΛΟΣ είχε υπερομάδα, όπως τη χρονιά με προπονητή τον Μπλαχίν και τα υπερχητητικά «μινγκ» Προτάσοφ, Λιτόφτσενκο, Σάβιτσεφ, οι τρικλοποδιές ήταν τόσες που δεν επέτρεπαν στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ να διεκδικήσει τίτλο.

Το 1993 ο Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και η ομάδα ξαναβρίσκει οργάνωση, δύναμη και υγεία! Ξαναγίνεται ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της…Το 1997 φτάνει στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και διαγράφει την συγκλονιστική πορεία των 7 συνεχόμενων Πρωταθλημάτων ανανεώνοντας εμφατικά το προσωνύμιο ΘΡΥΛΟΣ! Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στα χρόνια που ακολουθούν αποκτά ταυτότητα ευρωπαϊκή και γίνεται μόνιμος καλεσμένος στη μεγάλη γιορτή του Champions League! Tα χρόνια μέχρι το 2001, έχουν σημαδευτεί από υπέρλαμπρα αστέρια: Νοβοσέλατς, Βαμβακούλας, Σαργκάνης, Γαλάκος, Κουσουλάκης,Φούνες, Ντέταρι, Μίχος, Παπαδόπουλος, ο μέγας σκόρερ Αναστόπουλος, ο «Ράμπο» Μητρόπουλος, ο Λεμονής, ο Ορφανός, ο Εσταβίγιο, ο άνθρωπος «ντρίμπλα» Μίλος Σέστιτς, ο Ξανθόπουλος, ο Περσίας, ο Λάγιος Ντέταρι, ο Τσαλουχίδης, ο ανεπανάληπτος Όλεγκ Προτάσοφ, ο Λιτόφτσενκο, ο Σάβιτσεφ, ο Τσιαντάκης, ο Εστάι, ο Κρίστενσεν, ο ΑΡΧΗΓΟΣ Κούλης Καραταίδης, ο Ίλια Ίβιτς, ο ένας και μοναδικός ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ και βέβαια τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που έγραψαν τον ΘΡΥΛΟ των 7 Πρωταθλημάτων: ο αρχηγός των αρχηγών Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο Γιαννακόπουλος, ο Ελευθερόπουλος, ο Γεωργάτος, ο Αλεξανδρής, οΑνατολάκης, ο Μαυρογενίδης, ο Γκόγκιτς, ο Νινιάδης, ο Αμανατίδης και ο ΜΑΓΟΣ της ψυχής μας, ο μοναδικός Τζιοβάνι!



ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΣΤΕΡΙ


Πρωταθλήματα: 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013

Η πιο μεγάλη οικονομική κρίση στην Ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης έχει επίκεντρο την Ελλάδα. Το 2013, χρονιά που ο ΘΡΥΛΟΣ των γηπέδων φτάνει στο 4ο αστέρι και το 40ό του Πρωτάθλημα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ το χαμόγελο που μοιράζει απλόχερα ο σύλλογος στους φιλάθλους του! Η απόλυτη εποχή των Θριάμβων είναι εδώ για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και το μέλλον διαγράφεται ακόμα πιο σπουδαίο! Είναι πλέον ΜΟΝΙΜΟΣ καλεσμένος στο Champions League. Τη χρονιά που αρχίζει ο δρόμος για το τέταρτο αστέρι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ πετυχαίνει εκκωφαντική νίκη με 6-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν ενώ σε αυτή δεκαετία μεγάλες ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Λίβερπουλ, η Ντόρτμουντ, η Άρσεναλ και όχι μόνο, γονατίζουν μπροστά στον αυτοκράτορα!

Το 2004 είναι για όλους τους Έλληνες χρονιά σταυροδρόμι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά για τον κόσμο του Ολυμπιακού συμβαίνει κάτι ακόμα πιο σημαντικό! Ξαναμπαίνει στη ζωή τους το Καραΐσκάκη, που πλέον είναι ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό γήπεδο! Μια έδρα που αποτελεί μέχρι και σήμερα το ΚΑΣΤΡΟ της ομάδας και στοιχείο υπεροχής της…10 Πρωταθλήματα μέσα σε 12 χρόνια, εκ των οποίων τα 5 συνεχόμενα και 5 Νταμπλ! Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Απόλυτη ΔΟΞΑ! Μεγάλοι προπονητές όπως ο Μπάγεβιτς και σπουδαίοι τεχνικοί από την μεγάλη Ισπανική σχολή, όπως ο Βαλβέρδε αλλά και ο Μίτσελ που συνδυάζει το πρώτο του πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό με το 4ο αστέρι, κάθισαν στον πάγκο της ομάδας! Ένας γαλαξίας αστέρων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, φόρεσε την Ερυθρόλευκη: Ζε Ελίας, Καστίγιο,Μπελούτσι, Ραούλ Μπράβο, ο Ζεβλάκοφ, ο ΆλμπερτΡιέρα, Γκαλέτι, Ντάρκο, Μέλμπεργκ, Κοβάσεβιτς! Ο Παγκόσμιος Κριστιάν Καρεμπέ, ο Γιάγια Τουρέ και ο Κέβιν Μιραλάς που τώρα λάμπουν στην Πρέμιερ Λιγκ, ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ Αριέλ Ιμπαγάσα, ο μπόμπερ Πάντελιτς, και το μεγαλύτερο όνομα που έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, ο Ριβάλντο! Κάτοχος της χρυσής μπάλας και Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τη Βραζιλία! Και τα «δικά μας» παιδιά! Οι σπουδαίοι Έλληνες! O Πρωταθλητής Ευρώπης Αντώνης Νικοπολίδης, ο Τοροσίδης, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και η νέα γενιά που τώρα φτάνει στην απόλυτη δόξα με την κατάκτηση του 40ου Πρωταθλήματος!

Το 2010 η απόλυτα πετυχημένη προεδρία του Σωκράτη Κόκκαλη κλείνει τον κύκλο της και η Προεδρία περνάει στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη. Οπαδός του Ολυμπιακού από παιδί και Πειραιώτης, ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού έχει τη χαρά να κατακτά ΤΡΙΑ Πρωταθλήματα σε ΤΡΙΑ μόλις χρόνια παρουσίας στην ομάδα! Και ακόμα είναι στην αρχή…Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, απόλυτα υγιής οικονομικά, παρά το προβληματικό περιβάλλον επενδύει στο μέλλον με μια Ακαδημία υπόδειγμα που διακρίνεται διεθνώς. Στέκεται δίπλα στον δοκιμαζόμενο Έλληνα με καθημερινή κοινωνική προσφορά, που γίνεται πιο συστηματική με την ίδρυση του OLYMPIACOS FOUNDATION και με σημαντικά γεγονότα όπως ο «Αγώνας κατά της φτώχειας» με την παρουσία Ζιντάν και Ρονάλτο!

Το τέταρτο αστέρι λάμπει πλέον πάνω από τον Πειραϊκό ουρανό. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ συνεχίζει στο δρόμο της δόξας και των επιτυχιών… Μια ομάδα, μια ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, μια ΓΡΟΘΙΑ. Η πορεία για το 5ο αστέρι, μόλις άρχισε…



★ ★ 88 χρόνια Θρύλος ★ ★ από Pireotis7    ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: