ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΑΝΤΙΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΡΟΖΕ ΓΚΑΡΩΝΤΥ (Roger Garaudy)

Γεννήθηκε το 1913. Στα 14 του ασπάστηκε τον προτεσταντισμό. Σπούδασε φιλοσοφία και δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Κλερμόν. Μπήκε στην αντίσταση κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και αιχμαλωτίστηκε στην Αλγερία. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με το αντιστασιακό μετάλλιο, διετέλεσε βουλευτής, αντιπρόεδρος της βουλής και γερουσιαστής.
Τον Μάιο του 1954 ο Ροζέ Γκαρωντύ κερδίζει στη Μόσχα τον τίτλο του διδάκτορα των φιλοσοφικών επιστημών με τη διατριβή του «Το πρόβλημα της ελευθερίας και της αναγκαιότητας στο φως του μαρξισμού».
Το 1956 με την αποσταλινοποίηση έρχεται σε σύγκρουση με τον Λουί Αλτουσέρ υποστηρίζοντας την επαναφορά του πρώιμου Μαρξιστικού ουμανισμού.
Το 1970 διαχώρισε τη θεση του από το κομμουνιστικό κόμμα καταδικάζοντας τις σταλινικές του πρακτικές και διαχωρίζοντας τις θέσεις του για τη στάση του ΚΚΓ στα γεγονότα της Τσεχοσλοβακίας. Το 1982 ασπάστηκε τις θέσεις του Ισλάμ πήρε το όνομα Ragaa και έκτοτε ανάπτυξε πολλές αντι- ισραηλινές θέσεις.
Όταν εξέδωσε το βιβλίο του «Οι θεμελιώδεις μύθοι της ισραηλινής πολιτικής» («Les mythes fondateurs de la politique israelienne», εκδ. La Vieille Taupe, 1996) προξενήθηκε ένας πανικός στον ευρωπαικό τύπο αφού αμφισβήτησε το Ολοκάυτωμα
Καταγγέλθηκε από δυο αντιρατσιστικές οργανώσεις και διώχθηκε σύμφωνα με το γαλλικό νόμο που απαγορεύει την αμφισβήτηση της γενοκτονίας εις βάρος των εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας κατά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Για την επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη υποστήριξε ότι επρόκειτο για προβοκάτσια των ΗΠΑ. Οι μουσουλμάνοι τον ανέδειξαν σε ηγέτη – φιλόσοφο.
Συνολικά έγραψε πάνω από 50 βιβλία πολλά απο αυτά στο πεδίο της πολιτικής φιλοσοφίας.

has died on Wednesday, June 13, at the age of 98 at his home in Chennevieres-sur-Marne, near Paris.

An ex-member of the communist party, the controversial philosopher converted to Islam in the 1980s.
Roger Garaudy’s 1996 book The Founding Myths of Israeli Politics denied that the killing of Jews by the constituted genocide.

Roger Garaudy (Ragaa Garaudy) was given a suspended jail sentence for in 1998.
French philosopher Roger Garaudy has died on Wednesday June 13 at the age of 98 at his home in Chennevieres sur Marne near Paris photo
French philosopher Roger Garaudy has died on Wednesday, June 13, at the age of 98 at his home in Chennevieres-sur-Marne, near Paris
During the war Roger Garaudy joined the and later wrote more than 50 books – mainly on political philosophy and .
He was expelled from the in 1970 after criticising the Soviet invasion of Czechoslovakia.
Born into a Catholic family, Roger Garaudy initially converted to Protestantism before rejoining the Catholic Church and eventually embracing Islam.
Roger Garaudy will be cremated on Monday, June 18, at Champigny-sur-Marne crematorium at 03:00 p.m.

Δεν υπάρχουν σχόλια: