ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

11 ΙΟΥΝΙΟΥ 1835 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Α. ΜΙΑΟΥΛΗΣ

 
Ανδρέας Μιαούλης (20 Μαΐου 1769 - 11 Ιουνίου 1835), πλοίαρχος και αγωνιστής του 1821

Ο Ανδρέας Μιαούλης ή Βωκός λέγεται πως γεννήθηκε στην Ύδρα στις 20 Μαΐου 1769 (υπάρχει και η εκδοχή να γεννήθηκε στα Φύλλα της Εύβοιας από όπου μετοίκησε η οικογένεια του στην Ύδρα) και πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1835. Ετάφη στον Πειραιά, στη δεξιά ακτή του λιμανιού, που ονομάστηκε Ακτή Μιαούλη και αργότερα μεταφέρθηκε σε τάφο που βρίσκεται στην είσοδο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Μεγάλη ήταν η συνεισφορά του στον Αγώνα, αρχικά με τη διάθεση των πλοίων του και αργότερα με τη συμμετοχή του ως ναύαρχος του υδραίικου στόλου (1822). Τον Οκτώβριο του 1823 ο Μιαούλης νικά τους Τούρκους στο Αρτεμίσιο και του Ωρεούς ως επικεφαλής του ελληνικού στόλου. Επίσης είχε σημαντική συμμετοχή στην ανακατάληψη των Ψαρών στις 3 Ιουλίου του 1824.

Όταν έγινε Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Καποδίστριας , ανέθεσε  στον  Ανδρέα Μιαούλη την αρχηγία του Στόλου του Αιγαίου. Ωστόσο η συνεργασία τους ,  δε θα κρατήσει πολύ. Ο Μιαούλης ηγήθηκε του αντικαποδιστριακού αγώνα με κορύφωμα την ανατίναξη της φρεγάτας  «Ελλάς» και της κορβέτας «Ύδρα» στον Πόρο  στις 2 Αυγούστου του 1831.

Μετά την εκλογή του Όθωνα, ο Μιαούλης με τον Κίτσο Τζαβέλα και τον Δημήτριο Πλαπούτα ορίστηκαν μέλη της επιτροπής, που πήγαν στο Μόναχο για να προσφέρουν  το στέμμα στον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας. Επί Όθωνος ο Μιαούλης ανέλαβε αρχηγός του Ναυτικού Διευθυντηρίου με τον βαθμό του ναυάρχου, ενώ το 1834 διορίστηκε Σύμβουλος Επικρατείας και γενικός επιθεωρητής του Στόλου.                                                                      ΠΗΓΗ:www.hydra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: