ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΣΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Μόνο όσα εξοχικά λειτουργούν πλέον ως πρώτη κατοικία θα εξαιρεθούν από τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ως και 25%, που φέρνει η κατάργηση των λεγόμενων σταυροειδών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, από 1ης Ιουλίου 2014 η ΔΕΗ πρέπει να εφαρμόσει νέα δομή στα τιμολόγιά της με κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων. Σταυροειδής επιδότηση θεωρείται η διατήρηση χαμηλών τιμολογίων για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και για αγρότες έναντι επιβάρυνσης για τις εμπορικές καταναλώσεις (μικρά και μεσαία καταστήματα).

Επειδή στην κατηγορία 0-800 κιλοβατώρες δεν ανήκουν μόνο εξοχικά (που επειδή είναι κλειστά για μεγάλο διάστημα έχουν χαμηλή κατανάλωση) αλλά και πολλά φτωχά νοικοκυριά, στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν αποφασίσει ότι θα εξαιρεθεί από τις αυξήσεις η πρώτη κατοικία. Οπως υποστήριξε προ ημερών ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου σε συνέδριο για την ενέργεια, θα αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών ώστε να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι συνδέσεις της ΔΕΗ που αφορούν την πρώτη κατοικία.

Συνολικά περίπου 2.500.000 συνδέσεις της ΔΕΗ έχουν σήμερα κατανάλωση που δεν ξεπερνά τις 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Στο υπουργείο θεωρούν ότι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι η πλέον αξιόπιστη λύση ώστε να εντοπιστούν όσες χαμηλές καταναλώσεις αφορούν πράγματι την πρώτη κατοικία. Οσοι δεν εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία θα κληθούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα με βάση υψηλότερο κλιμάκιο και επιβάρυνση που θα φτάνει το 25%.
   
Οσο για τα τιμολόγια των αγροτών, οι οποίοι επιβαρύνονται με τις κατά 40% χαμηλότερες χρεώσεις που ισχύουν σήμερα για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ο κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αποσπάσει παράταση από την τρόικα ως το τέλος του 2015 προκειμένου να εγκατασταθούν πρώτα οι έξυπνοι μετρητές. Η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων θα ωφελήσει, πάντως, χιλιάδες μικρά και μεσαία καταστήματα τα οποία σήμερα πληρώνουν ακριβότερα τιμολόγια και στην ουσία πληρώνουν το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων για τις χαμηλές καταναλώσεις και τους αγρότες. Εκτιμάται ότι οι εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέσης τάσης θα έχουν όφελος περί το 5% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: