ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ: Άγγελος Πρωτοστάτης


Τα μεσάνυχτα της σημερινής μέρας (13 Μαρτίου ) του 1957 ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης,οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα.

1. Α Γ Γ Ε Λ Ο Σ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣ απ΄ τους προγόνους μας επέμφθη να πει στην ελευθερία το χαίρε. Ήταν 18χρονος, χιλιάδων ετών. Τ' όνομα αυτού, Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Του Μιλτιάδη και της Αφροδίτης.

2. Πρόλαβε να πει στη λευτεριά το χαίρε με όποιον τρόπο μπορούσε. Με τις αντιβρετανικές διαδηλώσεις του από το 1953. Με τους στίχους των αθάνατων ποιημάτων του.

4. Με το ντουφέκι του, αντάρτης της ΕΟΚΑ, από τα μισά της Στ΄ Γυμνασίου. Με το μέτωπο ψηλά στα μούτρα του Εγγλέζου δικαστή.

5. Με τη ζωή του: Ανεβαίνοντας μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13ης Μαρτίου 1957 στην Αγχόνη του Άγγλου δυνάστη.

7. Ε Υ Α Γ Ο Ρ Α Σ επέμφθη να πει στην ελευθερία το χαίρε. Επέμφθη απ' όλους τους προηγούμενους ελληνικούς αιώνες. Για να το πει ψυχή τε και σώματι.

8. Παίρνοντας μιαν ανηφοριά, παίρνοντας μονοπάτια για να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Ακόμα και εκεί: Στη φρικτή Κρεμάλα. Για ν' ακούγεται σε όλους τους επόμενους ελληνικούς αιώνες. Και: όποιος έχει αυτιά ας ακούει...

9. Προμελετημένα: «Για σένα, Κύπρο αθάνατη, πατρίδα σκλαβωμένη, θα δώσω απ' το αίμα μου κάθε σταλαγματιά. Για να σε δω ελεύθερη και χιλιοδοξασμένη δε θα διστάσω, Κύπρο μου, να πέσω στη φωτιά».

10. Με πρόθεση: «Μπορεί σε κάποια μάχη, γραμμένο η μοίρα να ΄χει να μη γυρίσουμε. Μα πάμε με καμάρι και λέμε όποιον πάρει και θα νικήσουμε».

11. Με πλήρη συνείδηση: Τέσσερεις ώρες πριν τον κρεμάσουν. Εβρισκόμενος στο κελλί του μελλοθανάτου η ώρα 7.30 το απόγευμα της 13ης Μαρτίου 1957, όπου έγραψε το τελευταίο προς την αδελφή του γράμμα:

12. Για το «πεντασύλλαβο όνομα που να θυμίζει εκείνην, για την οποία ήρθα ως εδώ. Εκείνην για την οποία έγραψε ο ποιητής Σολωμός το πιο όμορφο τραγούδι του. ΕΚΕΙΝΗΝ, την οποίαν κάθε άνθρωπος επιθυμεί πιο πολύ απ' όλα. Κατάλαβες, αδελφή μου;»

13. Π Ε Μ Π Τ Η 14 Μαρτίου 1957, πριν από το χάραμα του φου, τον θάψανε οι δήμιοι μυστικά. Στον ίδιο τάφο που 10 μέρες πριν, χώσανε το πυρπολημένο σώμα του Γρηγόρη Αυξεντίου.

14. Στα Φυλακισμένα Μνήματα των 13 αρχαγγέλων της λευτεριάς: «Των αθανάτων το κρασί το βρετε σεις και πίνετε. Ζωή για σας ο θάνατος, κι αθάνατοι θα μείνετε».


)

Δεν υπάρχουν σχόλια: