ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

"Τα χαστούκια του Κασιδιάρη και η μεροληπτική δικαιοσύνη."

                                                          Βλέπω  με λύπη ...μου την ελληνι...κή δικαιοσύνη (συγκεκριμένα την Εισαγγελία Αθηνών) να ενεργεί κάνοντας «κακή ερμηνεία», με προφανή αμηχανία που καταλήγει σε αδικαιολόγητη μεροληψία και ανισότητα σε βάρος του Κασιδιάρη. Και εξηγούμαι:

Το αδίκημα που διέπραξε ο Κασιδιάρης, χαστουκίζοντας την Κανέλλη, μπορεί να χαρακτηριστεί νομικά ως εξής:

1. Είτε «απλή σωματική βλάβη» (άρθρο 308 ΠΚ: εντελώς ελαφρά ή ελαφρά ή απλή σωματική βλάβη), που χρειάζεται «έγκληση» (=μήνυση από τον παθόντα), δηλαδή χρειάζεται να υποβάλει μήνυση η Κανέλλη (πράγμα που αρνήθηκε δημόσια) (315 παρ. 1 εδ. α ΠΚ.), προκειμένου να μπορεί να διωχθεί ποινικά ο Κασιδιάρης και, συνεπώς, να μπορεί να ισχύσει νόμιμα η διαδικασία του αυτόφωρου,

2. Είτε «επικίνδυνη» ή «βαριά» ή «απρόκλητη» σωματική βλάβη (αντίστοιχα άρθρα 309, 310 και 308Α ΠΚ), οπότε το έγκλημα διώκεται αυτεπάγγελτα (= δεν χρειάζεται να υποβάλει μήνυση η Κανέλλη), οπότε και ισχύει, ακόμα και χωρίς έγκληση, η διαδικασία του αυτόφωρου .


Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός ότι η Κανέλλη αρνήθηκε δημόσια να υποβάλει μήνυση κατά του Κασιδιάρη, υποδηλώνει αφενός τη μικρή σοβαρότητα του τραυματισμού και αφετέρου την επιθυμία της να μη διωχθεί ποινικά ο Κασιδιάρης, για ενδόμυχους ή άλλους λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει καλύτερα.


Τα «σφάλματα» της Εισαγγελίας.

Η Εισαγγελία Αθηνών, κατά το χειρισμό της παραπάνω υπόθεσης διέπραξε ορισμένα «λάθη». Αρχικά, η Εισαγγελία Αθηνών, χαρακτήρισε την πράξη του Κασιδιάρη «επικίνδυνη σωματική βλάβη», δηλαδή πράξη που μπορεί να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη (!!!). Έτσι, η Εισαγγελία εξασφάλιζε, αφενός τη δυνατότητα της αυτεπάγγελτης δίωξης του αδικήματος και αφετέρου τη δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας του αυτόφωρου, αφού το αδίκημα αυτό δεν χρειάζεται έγκληση, που μέχρι τότε, άλλωστε, δεν είχε υποβληθεί, ούτε διαφαινόταν ανάλογη πρόθεση της Κανέλλη.

Βλέποντας, όμως, στη συνέχεια η Εισαγγελία ότι η Κανέλλη εξακολούθησε να περιφέρεται στα τηλεοπτικά κανάλια και να δίνει αφειδώς συνεντεύξεις, χωρίς να έχει ακόμη επισκεφθεί κάποιο νοσοκομείο ή ιατροδικαστή και χωρίς να φαίνεται ότι τα χαστούκια του Κασιδιάρη της προκάλεσαν κάποια, ακόμη και ελαφρά, σωματική βλάβη, αναρωτήθηκε μήπως είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «επικίνδυνη ή βαριά σωματική βλάβη», αφού ο χαρακτηρισμός αυτός δεν μπορεί λογικά να απαντήσει στην ερώτηση, πώς είναι δυνατό ένας άνθρωπος που κινδυνεύει η ζωή του όχι μόνο να εξακολουθεί να περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι δίνοντας συνεντεύξεις, χωρίς ούτε κάν να εξαναγκάστηκε ή να καταδέχθηκε να επισκεφθεί τον ιατροδικαστή ή ένα νοσοκομείο. Έτσι, για να αποφύγει την οφθαλμοφανή γκάφα της, η Εισαγγελία Αθηνών αποφάσισε να χαρακτηρίσει την πράξη «απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση», αδίκημα που πάλι διώκεται αυτεπάγγελτα και πάλι ισχύει η διαδικασία του αυτόφωρου, χωρίς να χρειάζεται μήνυση από την Κανέλλη, που ήδη είχε δηλώσει ότι δεν θα κάνει. Όμως, εδώ γεννάται το ερώτημα: Ήταν όντως απρόκλητη η πράξη του Κασιδιάρη; Ο τελευταίος δεν ενήργησε κάτω από προφανή εκνευρισμό του, ύστερα από το περιφρονητικό χτύπημα της Κανέλλη στο πρόσωπό του με τα χαρτιά της και τις διαρκείς ύβρεις της εναντίον του («φασισταριά» κλπ.), πράγμα που, προφανώς συνιστά πρόκληση;


Συμπέρασμα. Η δικαιοσύνη, όταν δεν είναι αντικειμενική και αμερόληπτη, από καταφύγιο των αδικημένων γίνεται τροφός του μίσους και της εκδίκησης, που ωθεί τους ανθρώπους στο έγκλημα. Δυστυχώς!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: