ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το αμαρτωλό swap Σημίτη και Goldman Sachs που θα πληρώνουμε μέχρι το 2037


Του Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλου

Το swap της Goldman Sachs, που έλαβε η χώρα επί κυβέρνησης Σημίτη το 2001 με στόχο να κρύψει χρέος 2,8 δισ. ευρώ, θα κοστίσει στην Ελλάδα τελικά 16 δισ. ευρώ. Επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν τότε ο Λουκάς Παπαδήμος, που τηρώντας στάση Ποντίου Πιλάτου αδιαφόρησε για το swap, όπως αδιαφορούσε και για την εμφάνιση ως "ισχυρής" της παραπαίουσας οικονομίας.

Η πράξη αποτυπώνει την αδιαφορία των δημόσιων λειτουργών και των θεσμικών οργάνων της χώρας, που αλληλοκαλυπτόμενοι την οδήγησαν στη χρεοκοπία από την οδό της ισχυρής οικονομίας.

Στα μέσα της εβδομάδας το πρακτορείο Bloomberg έφερε ξανά το θέμα στην επιφάνεια, ένα θέμα-κόλαφο για την ελληνική πολιτική σκηνή, που φωτογραφίζει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τη διαχείριση της χώρας από ανθρώπους που κόπτονταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό που εντυπωσιάζει, εκτός από την αδιαφορία των πολιτικών, είναι και η κυνικότητα του τότε επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Χριστόφορου Σαρδελή, που έκανε το swap και είπε στο Bloomberg ότι "η συμφωνία με την Goldman Sachs είναι μια πολύ σέξυ ιστορία μεταξύ δύο αμαρτωλών…"

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι αντελήφθη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ότι ήταν πιο σύνθετη από ό,τι είχε εκτιμηθεί… Αυτό σε απλά Ελληνικά, όπως εξηγεί ο ίδιος, σημαίνει ότι "η Goldman Sachs χρέωσε με αναλογικά υψηλότερη προμήθεια τη συναλλαγή απ' ό,τι στις συμφωνίες με πιο τυπικό μέγεθος και διάρθρωση". Η Goldman Sachs, σε ένα και μόνο βράδυ από εκείνο το swap, κέρδισε 400.000.000 ευρώ, ντροπιάζοντας μια χώρα της Ευρώπης, της οποίας εκμεταλλεύθηκε την ανάγκη.
Οι τόκοι

Το τελικό κόστος του περιβόητου swap της Goldman Sachs θα φθάσει τα 16 δισ. ευρώ για την Ελλάδα καθώς θα πληρώνουμε τόκους μέχρι το 2037. Το περίεργο και αξιοσημείωτο είναι ότι, για πολλά χρόνια μετά το 2001 (που έγινε το swap), η αμερικανική τράπεζα είχε προνομιακή πρόσβαση έως το 2010 σε γραφεία υπουργών του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε και παλιότερα στα ίδια γραφεία υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

Το αστείο είναι ότι σήμερα πολλοί από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κάνουν ότι ποτέ δεν άκουσαν για την Goldman Sachs, ο αντιπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα άνοιγε με το "έτσι θέλω" τα υπουργικά γραφεία, διακόπτοντας συσκέψεις ή ο,τιδήποτε άλλο.

Οι Έλληνες υπουργοί χαμογελούσαν αμήχανα και συνεργάζονταν με τον τραπεζίτη επικυρίαρχο, που έκανε το κουμάντο. Ο αέρας της Goldman Sachs κόπηκε το 2010, όταν η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς άρχισε να ερευνά το θέμα, μια εξέλιξη που τότε τρόμαξε αρκετούς από τους "κυρίους με τα λευκά κολάρα" στην Ελλάδα.

Πολλοί θα ήθελαν να ξεχαστεί εκείνο το swap που μετέτρεψε την Ελλάδα σε αφρικανική χώρα, το οποίο ήταν και προάγγελος της απώλειας εθνικής κυριαρχίας, που έφερε τη χώρα στο Μνημόνιο.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία                                                                                                           ΠΗΓΗ:kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: