ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ρίγη συγκίνησης στο τελευταίο αντίο στη Δόμνα Σαμίου! (ΦΩΤΟ)


Πλήθος καλλιτεχνών στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης είπαν το στερνό αντίο στην μεγάλη Ελληνίδα

Φίλοι, συνεργάτες και απλοί πολίτες, που γνώρισαν και αγάπησαν τη Δόμνα Σαμίου, αποχαιρέτησαν σήμερα στο Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης τη σημαντικότερη ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, που έφυγε από τη ζώη το βράδυ του Σαββάτου.
Τραγουδώντας το ηπειρώτικο «Τρυγώνα μου γραμμένη», το μικρασιάτικο «Αλατσατιανή» και το «Έχε γεια, παναγιά», οι μαθητές και οι συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου την οδήγησαν στην τελευταία της κατοικία σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης.
Στην κηδεία της παραβρέθηκαν πλήθος καλλιτεχνών και συνεργατών της και, μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρίζα Κώχ, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Λάκης Χαλκιάς, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Νότης Μαυρουδής, η Γλυκερία και οι στενοί της συνεργάτες Νίκος Οικονομίδης και Χρόνης Αηδονίδης.
«Είμαι διπλά στενοχωρημένος, διότι έχασα την αγαπημένη μου συγκάτοικο, συγκατοικούσαμε για 20 χρόνια σχεδόν στη Ν. Σμύρνη, στην ίδια πολυκατοικία, αλλά πέραν αυτού έχασε ο ελληνικός πολιτισμός μια σπουδαία πρέσβειρά του» είπε ο Μανώλης Μητσιάς.
«Σήμερα αποχαιρετάμε μία σπουδαία γυναίκα για τον τόπο μας για την παιδεία μας και την κουλτούρα μας, μία γυναίκα γεμάτη πάθος γιαυτό που έκανε. Αυτό που αφήνει πίσω της είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο, για το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο βοήθησε η ελληνική πολιτεία. Η ίδια περίμενε περισσότερα, αλλά είναι μια γυναίκα, η οποία διέπρεψε στο εξωτερικό μεγάλωσε γενιές μουσικών και προσωπικά θεωρώ ότι έχασα μια σπουδαία φίλη, μια σπουδαία συμπαραστάτη, μια σπουδαία δασκάλα» δήλωσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Ο συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου Χρόνης Αηδονίδης είπε: «Είναι μεγάλη απώλεια για την παράδοση. Η Δόμνα άφησε, ευτυχώς, ένα τεράστιο έργο ηχογραφημένο για τις επόμενες γενιές. Ήταν ακούραστη μέχρι και τις τελευταίες στιγμές. Το έργο της θα μείνει για να συνεχίσει την αλυσίδα της παράδοσης, που δεν πρέπει να κοπεί».
Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο τ. πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, το Λύκειο Ελληνίδων και το ΔΣ της ΕΡΤ, ενώ παρούσα ήταν η Έλενα Κουντουρά.        ΠΗΓΗ:www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: