Εμίν αγά Μπιζάνι 1913 αριστερά με τη σπάθα ο λοχαγός Ι.Μεταξάς.. |
Ετσι η φρουρά του Μεταξά μέσα στην νύχτα πηγαίνει κατευθείαν στο σπίτι του Δημητράτου, και του χτυπάνε την πόρτα.. ο Δημητράτος ανοίγει και και βλέπει πολλούς αστυνομικούς.. τρομοκρατήθηκε , νόμισε πως θα τον πήγαιναν στο κρατητήριο ή στην εξορία όπως γινότανε στο παρελθόν απο τα προηγούμενα ''δημοκρατικά'' καθεστώτα, ο Δήμητρατος πήγε αγχωμένος να πάρει μια μικρή βαλίτσα με μερικά ρούχα, ο αξιωματικός του Μεταξά του λέει ''κανε γρήγορα και ελα όπως είσαι..'' Τον παίρνουν λοιπόν άρον άρον τον βάζουν σε ενα αμάξι και με αστυνομική συνοδεία, και κατευθύνονται με ταχύτητα μέσα στην νύχτα, στον Μεταξά... ο Μεταξάς ανυπόμονος να τον γνωρίσει αφου ειχε ακούσει πολλά απο αυτά που έλεγε για το το εργατικό δίκαιο.. τον περίμενε όρθιος και χαμογελαστός, μόλις τον φέρνει ο αξιωματικός της φρουράς μπροστά του, τον ρωτάει αμέσως.. ''είσαι ο αρχικουμουνιστής ο αριστείδης ο Δημητράτος;..'' για να βεβαιωθεί μήπως ήταν κάποιος άλλος Δημητράτος αφού όλοι οι συγγενείς του ήταν κομμουνιστές, και ο Δημητράτος του λέει ''ναι εγώ είμαι..'' και ο Μεταξάς του απαντάει ''ε λοιπόν από αυτή την στιγμή σε χρήζω υπουργό μου, αναλαμβάνεις το υπουργείο εργασίας , ευθύς αμέσως''.. και συνεχίζει ο Μεταξάς ''..αν είναι αλήθεια όλα αυτά που έχω ακούσει οτι λες και πραγματικά αγαπάς τον εργατοϋπαλληλικό λαό και θέλεις το καλό του, κάνε το καλύτερο που πιστεύεις εσυ για την καλύτερη και αξιοπρεπή βελτίωση του λαού, και εγώ θα προσυπογράφω για σένα..'' Ο κομμουνιστής Δημητράτος δέχτηκε την τιμητική θέση όπου και για αυτά αγωνιζόταν χρόνια.. ετσι και έγινε υπουργός εργασίας της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, και της 4ης Αυγούστου..
Κατάφερε να καθιερώσει με την στήριξη του Μεταξά το γνωστό σε όλους μας οχτάωρο και το ημερομίσθιο, τις καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες των εργαζομένων, τις ιατρικές και φαρμακευτικές περιθάλψεις των αρρώστων, τις συντάξεις, αδείας και δώρα, και μια καλή υγιεινή περίθαλψη της οικογένειας.
Τότε είδαν και κατάλαβαν μετά από χρόνια εργατικών αγώνων ακόμα και αιματηρών.. οι εργαζόμενοι της Ελλάδος πως πρέπει να ζει ένας ελεύθερος εργαζόμενος Έλληνας..
από τότε και μετά άρχισε η κίνηση και στο εμπόριο, το χρήμα της εποχής άνηκε επάξια πλέον και στον ελληνικό εργαζόμενο λαό, αγόραζαν πολύ πιο άνετα.. αφού υπήρχε ευχέρεια και το μεροκάματο ήταν καλό... τότε οι εργάτες λοιπόν έγιναν ''ανθρωποι'' και ισότιμοι όλων , αγόραζαν καινούργια ρούχα..παπούτσια, και πολλά αλλά κοινωνικά αγαθά που μέχρι πρότινος απ τα προηγούμενα ''δημοκρατικα'' καθεστώτα ήταν είδη πολυτελείας γι αυτους..
Την σήμερον όταν σκεφτόμαστε τον φασισμό της τότε εποχής αυτής , συνειρμικά.. και δικαιολογημένα , σκεφτόμαστε τον πόλεμο, την καταστροφή, και το ολοκαύτωμα..
Ετσι λοιπόν πριν ξεσπάσει ο Πόλεμος προς την ελλάδα, η εποχή Μεταξά χαρακτηριζόταν απο πολλούς ως μια νεα εποχή ευημερίας, μετά απο αυτές των μεγάλων οικονομικών κραχ, ετσι εκείνο που απασχολούσε τον Μεταξά και όλη την τότε δικτατορική κυβέρνηση της 4ης Αυγούστου ήταν η καταπολέμηση της ανεργίας στην Χώρα, ως κύριος μοχλός ανάπτυξης..
Οι τότε κοινωνικές ασφαλίσεις αναδεικνυόταν ως απάντηση σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, και την ανασφάλεια των λαϊκών στρωμάτων και εργατών.. αυτή ήταν και η αρχή της κοινωνικής πολιτικής του Μεταξά, αλλά και η συνέχεια και του σημερινού ΙΚΑ..που σήμερα έχουν διαλύσει η ''δημοκράτες'' πολιτικοί μας ..
Ετσι ο Μεταξάς κέρδισε το λαϊκό και εθνικό στοίχημα της εποχής για την εργατική τάξη, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.. και αυτό θέλουμε να πιστεύουμε είναι προς μεγάλη ιστορική τιμή του , μαζί και με τον υπουργό εργασίας της 4ης Αυγούστου, και κομμουνιστή αριστοτέλη Δημητράτο, όπου με την έντονη ενασχόληση του για την λαϊκή τάξη της χώρας , φάνηκε και με το παραπάνω η διάφορα στα εργασιακά θέματα, από τα προηγούμενα.. αλλά ακόμα και σημερινά φαύλα ''δημοκρατικά'' καθεστώτα..
Στην συνέχεια ενισχύθηκε περισσότερο ο κρατικός έλεγχος στην αγορά εργασίας, ετσι μειωθηκαν η ανεργία αλλά και οι πάρα πολλές απεργίες εργατών.. πολλά επαγγέλματα τότε κηρύχθηκαν κλειστά και κατοχυρωμένα...κατι που σήμερα παει να γίνει το άκρως αντίθετο προς όφελος ξένων πρακτικών.. Δεν επιτρεπόταν δηλαδή η πρόσβαση ξένων ακόμα και χαμηλότερων αμοιβών απο διάφορα συμφέροντα, η εργατική τάξη επικρατούσε..
επίσης με τις απαιτούμενες άδειες απασχόλησης υπήρχε και ο πολιτικός έλεγχος, που σήμερα εχει χαθεί προς όφελος ξένων πολυεθνικών .. Απαγορευόταν στις επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό με το έτσι θέλω.. υπήρχαν σχετικές αποζημιώσεις οταν κάποιος εργαζόμενος απολυόταν.. κάτι που σήμερα καταργείτε απο το μνημόνιο .. και ταυτοχρόνως εφαρμοζόταν η εκ περιτροπής εργασία ώστε να μη σηκώνουν μερικοί μόνο τις συνέπειες της δυσπραγίας...
Καθιερώθηκε όμως και ένα ελάχιστο μεροκάματο ανεξαρτήτως ημερών απασχόλησης..
Οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας οργανώθηκαν και συστηματοποιήθηκαν , συμπληρώθηκε η εφαρμογή του οκταώρου όπως προ είπαμε , και εφαρμόστηκε τυπικότερα η εργατική νομοθεσία...
βέβαια οι εργοδότες δεν συμφωνούσαν και έβρισκαν δαπανηρή την πολιτική αυτή του Μεταξά και πολύ πολέμησαν αυτές της εργασιακές μεταρρύθμισης που επέβαλε ο κουμουνιστής υπουργός του..!!. Το καθεστώς όμως τους πρόσφερε ολα αυτα ως αντάλλαγμα στην κατάργηση των απεργιών και τον κρατικό έλεγχο του συνδικαλισμού...
Αυτά γινότανε λίγο πολύ τότε με τη δικτατορία Μεταξά και 4ης Αυγούστου.. όπου σήμερα όλα ξεχνιούνται και δυσφημίζονται σκόπιμα και έντεχνα απο τους τελικά ..Ευρωπαίους συμμάχους μας,μαζι με πολλούς βοηθούς και εργατοπατέρες..
'Ετσι σήμερα θέλουν να καταντήσουν την χώρα μια απλή εδαφική εργατική ζώνη..τριτοκοσμικού τύπου, με ξένα αφεντικά.. και όλα αυτά τα παραπάνω κερδισμένα ιστορικά δικαιώματα να ξεχνιούνται και να τα λιδορισουμε ως κακές εποχές.. έτσι λοιπόν βλέπετε οτι
ο Μεταξάς παρότι δικτάτωρ, σήμερα ίσως να αντιλαμβάνονται μερικοί ..γιατί τον χαρακτηρίζουν σήμερα εναν ''κακό'' ηγέτη.. έτσι και σήμερα, όποιος δουλεύει υπέρ του λαού του, τον χρεώνουν εθνικιστή και όλες τις γνωστές σημερινές ευρωπαικιστικες υπερβολικες ταμπέλες..
που στην πραγματικότητα ολα αυτά υπονομεύουν την εργατική τάξη και την χρόνια ιστορική της πορεία..και όπου καθημερινά αποδεικνύετε όλα αυτά τα γεγονότοτα .. ΠΗΓΗ:metsovitis.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου