ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η νέα δανειακή αυξάνει κατά 40 δισ. το χρέος!

14.02.2012
Το νέο Μνημόνιο ξεκινάει εκτινάσσοντας το δημόσιο χρέος από τα 368 δισ. ευρώ στα 408,7 δισ. ευρώ, καθώς η χώρα αναλαμβάνει με το καλημέρα και οφειλές ύψους 40,7 δισ. ευρώ που αφορούν την «τακτοποίηση» του PSI. Με το Μνημόνιο αναδιαρθρώνεται τελικά χρέος 200 δισ. ευρώ αντί των 206 δισ. ευρώ που έλεγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ όλες οι αποπληρωμές από το 2013 (που ξεκινούν) μέχρι το 2042 θα γίνονται υποχρεωτικά σε ευρώ. Οχημα του νέου Μνημονίου είναι το αγγλικό δίκαιο, όπως περιγράφεται με λακωνικό τρόπο.

Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το νέο Μνημόνιο «υπαρξιακό», ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής (πρώην ΠΑΣΟΚ) Β. Παπαχρήστος, μιλώντας στην οικονομική επιτροπή το περασμένο Σάββατο, έκανε λόγο για ένα «τούβλο 700 σελίδων» που κανείς δεν προλαβαίνει να διαβάσει.

Ο ίδιος έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση, σημειώνοντας ότι το νέο Μνημόνιο θέτει υψιπετείς στόχους, που είναι αδύνατον να επιτευχθούν, αλλά δίνουν τη δυνατότητα στην τρόικα να μας εγκαλεί ανά πάσα στιγμή.

Το νέο Μνημόνιο δίνει και το χρονολόγιο των κινήσεων που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα και οι οποίες, όπως είπαν όλοι οι υποστηρικτές του στη Βουλή (πρώιμοι και όψιμοι), είναι η επιλογή ανάμεσα σε δύσκολες και περισσότερο δύσκολες αποφάσεις.

Στις 15 Φεβρουαρίου, το Eurogroup θα εγκρίνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης και το PSI. Το ΔΝΤ θα παρουσιάσει την έκθεση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Οι όροι ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ιδιώτες θα υποστούν απώλειες 70% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,5%, ενώ θα υπάρξει και ρήτρα σύνδεσης με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.


Μέχρι το τέλος Μαρτίου

- Εντός των ημερών κλείνει και τυπικά το πρώτο μέρος του PSI. Αυτό προβλέπει να διατεθεί στη χώρα μας ένα συνολικό ποσό 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί μέρος της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας.
- Η Ελλάδα θα δανειστεί από τους εταίρους άλλα 35 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την ενδεχόμενη επαναγορά τίτλων που έχουν παρασχεθεί ως ενέχυρο στο ευρωσύστημα.
- Υπάρχει επίσης και ένα άλλο δάνειο που θα συνάψει η Ελλάδα, ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να πληρωθούν τόκοι πριν από την ανταλλαγή.
- Αλλα 30-39 δισ. ευρώ θα διατεθούν μέχρι τέλος Μαρτίου στις ελληνικές τράπεζες για την επανακεφαλαιοποίησή τους.
- Θα δημοσιοποιηθεί μελέτη σχετικά με τις επιλογές και το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας.
- Θα προχωρήσει μια εις βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δευτεροβάθμιων επικουρικών δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων.
- Θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα περικοπές διαρθρωτικών δαπανών 325.000.000 ευρώ, σε συνεννόηση με την τρόικα.


Μέχρι το τέλος Ιουνίου

- Να γίνει η φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα πρέπει να υπάρξει το χρονοδιάγραμμα των ενδιάμεσων σταδίων.
- Να γίνει η μείωση 10% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2012.
- Μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα υποβληθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2012 αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση όλων των υπό αποκρατικοποίηση στοιχείων.
Θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα 490.000.000 ευρώ μείωσης της δαπάνης στους εξής τομείς: φαρμακευτικά, υπερωρίες νοσοκομειακών ιατρών, στρατιωτικό υλικό, ελάττωση του αριθμού των αντιδημάρχων και προσωπικού των ΟΤΑ, λειτουργίες κεντρικής κυβέρνησης, αλλαγές σε συνταξιοδοτικά ταμεία.


Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

- Νέες αναπροσαρμογές (!) στις συντάξεις, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%.


Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου

- Να έχει βελτιωθεί η είσπραξη των φόρων.
- Να έχει συγκρατηθεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Να έχει αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος



Θρίλερ πιέσεων, με το Eurogroup να λέει ότι μπορεί να μη δώσει έγκριση

Τι κι αν η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε το νέο Μνημόνιο; Οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζουν να απαιτούν πριν από το αυριανό Eurogroup τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Πρόκειται για το... χιλιοπαιγμένο σίριαλ των υπογραφών-δεσμεύσεων, που συνεχώς θέτουν ως προαπαιτούμενο οι Ευρωπαίοι εταίροι για να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση του δανείου προς τη χώρα. Την αναγκαιότητα των υπογραφών από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, επανέλαβε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς για το θέμα, ο Παντελής Καψής επισήμανε ότι «τους έχουν ζητηθεί οι γραπτές δεσμεύσεις. Θα υπάρξει μια επιστολή, φαντάζομαι».

Εκτός από τις γραπτές εγγυήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να έχει μαζί του την απάντηση στην εκκρεμότητα για περαιτέρω περικοπές ύψους 300.000.000 ευρώ στις κρατικές δαπάνες, αλλά και τη λύση στον γρίφο των επικουρικών συντάξεων. Στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να εγκριθούν τόσο το δεύτερο πακέτο διάσωσης όσο και η διαδικασία «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, το γνωστό σε όλους PSI. Ταυτόχρονα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρόκειται να παρουσιάσει την απαραίτητη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, με βάση την οποία οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν οριστικά για το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο διάσωσης.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να ανακοινωθούν οι όροι ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και θα ξεκινήσει έτσι και επίσημα η εφαρμογή του PSI.


Βασίλης Αγγελόπουλος                                                                                                                        ΠΗΓΗ:www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: