ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η χαζομάρα της επιμηκυνσης.


 "Το τελευταίο λοιπόν ανέκδοτο που παίζει η κυβέρνηση του «μεγάλου στοχαστή» είναι η «φιλική αναδιάρθρωση». Δηλαδή μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση χρόνου πληρωμής.
 Μεγαλύτερη χαζομάρα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!"

Σε όλους τους τόνους, προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να μας πείσουν ότι το μνημόνιο είναι «ευλογία» και οι στόχοι θα επιτευχθούν.
 Ομιλίες με πολιτικές αναλύσεις, αφορισμούς, στόχους, προσδοκίες.
 Προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά ξεχνάνε πάντα κάτι σημαντικό.
 Ξεχνάνε τους αριθμούς. Καμία ομιλία, καμία τοποθέτηση κανενός κυβερνητικού στελέχους δεν συνοδεύεται από μια απλή έστω ανάγνωση αριθμών. Κανένα παπαγαλάκι στα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ δεν μπαίνει στον κόπο να αναφέρει πώς και πότε θα επιτευχθούν οι πολυδιαφημισμένοι στόχοι.
 Προχθές στον ΣΚΑΙ ο «συμπαθέστατος» Μπάμπης μαζί με την ΣΙΑ - την Κοτσιώνη -  έδωσαν κανονική παράσταση. Με το video wall να παίζει ανάλυση κατατοπιστικότατη.  Τι σημαίνει αναδιάρθρωση, hair cut, εχθρική και φιλική αναδιάρθρωση, στάση πληρωμών. Τα λογικά διαγράμματα έτρεχαν στον τοίχο και με την λογική IF..THENELSE.. μας οδηγούσαν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η «φιλική αναδιάρθρωση» είναι το καλύτερο σενάριο.
 Καταπληκτική δουλειά. Το μόνο που έλειπε ήταν ως συνήθως αριθμοί!!. Και χωρίς αριθμούς μπορείς να κατευθύνεις τα συμπεράσματα εκεί που θέλεις.!
  Το τελευταίο λοιπόν ανέκδοτο που παίζει η κυβέρνηση του «μεγάλου στοχαστή» είναι η «φιλική αναδιάρθρωση». Δηλαδή μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση χρόνου πληρωμής.
 Μεγαλύτερη χαζομάρα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Αν πάτε αύριο σε μια τράπεζα και ζητήσετε ένα δάνειο 340 ευρώ με επιτόκιο 5%, που θα το πληρώσετε σε 15 χρόνια, ο υπάλληλος θα σας πει ότι σε 15 χρόνια θα πρέπει να πληρώσετε ακριβώς τα διπλά. Δηλαδή 680!.
 Κάντε τα τώρα δις.
  Χρωστάμε 340 δις με 5% επιτόκιο που θα ζητήσουμε και επιμήκυνση για 15 χρόνια, απλά σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνουμε για 15 χρόνια 22δις για τους τόκους κάθε χρόνο και σε 15 χρόνια θα χρωστάμε πάλι 340 + τα δάνεια που θα πάρουμε στο ενδιάμεσο για να πληρώνουμε τα 22δις που μας προκύπτουν ετησίως. Σε 15 χρόνια δηλαδή θα έχουμε πληρώσει 340 και θα χρωστάμε χοντρά χοντρά 450!.
  Μεγαλύτερη επιμήκυνση δεν συζητείται γιατί απλά με 5% επιτόκιο η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής.




Εξέλιξη χρέους (με ανατοκισμό), επιτοκίου 5% ετησίως

Αρχικό Χρέος
15 έτη
30 έτη
45 έτη
60 έτη





340 δις €
680 δις €
1,36 τρις €
2,72 τρις €
5,44 τρις €
Πηγή: B. Senf
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

 Χαζομάρες λοιπόν. Η όποια απόφαση έχει πλέον ληφθεί.  Το ξέρουν, απλά δεν θέλουν να την ανακοινώσουν χωρίς να έχουν πρώτα διασφαλίσει την λεγόμενη αγορά.
 Η οποία όχι μόνο δεν θα έχει στο τέλος ζημιά, αντίθετα θα κερδίσει κιόλας. – Η ζημιά στις ελληνικές τράπεζες από ένα «κούρεμα» 50% θα είναι 25 δις, όταν στα τελευταία 2 χρόνια έχουν εισπράξει από το κράτος 108 δις!- . Χαμένοι θα βγούν πάλι οι αδύνατοι.
 Αυτό που πέτυχε λοιπόν η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι απίστευτο.
 Πήρε μια οικονομία με προβλήματα μεν, -όχι όμως χειρότερα από την πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης- με επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές τον Νοέμβριο του 2009 1,34% - από τα χαμηλότερα στον κόσμο – και μέσα σε ελάχιστο διάστημα τα εξακόντισε στο 22%!.
 Αυτοκτονικός ιδεασμός!
 Η απλά, ήρθαν στην εξουσία ΧΩΡΙΣ πρόγραμμα, συνεχίζουν να κυβερνούν στην κυριολεξία στα κουτουρού, δεν έχουν ιδέα τι ξημερώνει και τι πρέπει να κάνουν.
 Μια lifestyle παρέα που ασχολήθηκε με την πολιτική είτε για γκομενιλίκι είτε από οικογενειακή παράδοση.
 Αυτά πληρώνουμε.. και θα τα πληρώσουμε ακριβά.                                           ΠΗΓΗ:kepparou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: