ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Αφού απέτυχαν παταγωδώς στα κρατικά έσοδα τώρα ψάχνουν νέα δανεικά!


Image
Τρόπους να φέρουν χρήματα στα άδεια κρατικά ταμεία αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η κακή πορεία είσπραξης των φόρων και το «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί τρόπους για περισσότερα δανεικά, την ώρα ακριβώς όμως που η Τρόικα κλείνει (ή τουλάχιστον απειλεί να κλείσει) τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης λόγω της πολιτικής αβεβαιότητος.
Τα ταμειακά διαθέσιμα «φτάνουν - δε φτάνουν» έως τέλη Ιουνίου (εάν συνεχιστεί η μείωση κατά 25% στις εισπράξεις φόρων) και στην κυβέρνηση σκέφτονται να αρχίσει το δημόσιο να δανείζεται ακόμα περισσότερο από έντοκα γραμμάτια τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας. Ωστόσο, άλλα  προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙ , με το οποίο το δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να μειώνει (και όχι να «αυξάνει») κατά 2 δισ. ανά τρίμηνο, τα κεφάλαια που δανείζεται μέσω εντόκων γραμματίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση της Τρόικα για να μην «πέσει» στο β΄ τρίμηνο κάτω από τα σχεδόν 12 δισ. ευρώ που αντλεί ως τώρα από δημοπρασίες εντόκων γραμματίων το δημόσιο. Υπολογίζει έτσι να εξοικονομήσει άμεσα ρευστότητα 2 δισ. ευρώ που την έχει απόλυτη ανάγκη, παρότι επιβαρύνεται πέρα από τις προβλέψεις το χρέος.
Ωστόσο δεν θεωρείται αυτονόητο ότι μπορεί αυτή η πρακτική να συνεχίζεται και στα επόμενα τρίμηνα, όσο χαμηλά και αν έχουν πέσει  τα έσοδα του κράτους. Με το σύστημα αυτό μπορεί να εξοικονομηθούν θεωρητικά έως και 12 δισ. ευρώ  από δανεικά ( 2 δισ. στο δεύτερο τρίμηνο, 4 στο τρίτο και  6 στο τέταρτο) αλλά έτσι θα μπουν «καπέλο» στο χρέος και δεν θα θεωρείται βιώσιμο πια το ελληνικό χρέος.
Η Τρόικα ίσως θα μπορούσε να ανεχθεί όμως μια «αβαρία» μέχρι 2 ή 3 δισ. ευρώ, που θα έδινε σημαντική ανάσα στην σημερινή ή και στην επόμενη κυβέρνηση.                                                              ΠΗΓΗ:www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: