ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.Κατ’ αρχήν συμφωνία για το ποδόσφαιρο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.


PODOSFAIRO-KYPROS01-05NOVEMBER2013
Toυ Αριστείδη Βικέτου

Σε  κατ΄αρχήν  διευθέτηση για θέματα ποδοσφαίρου στην Κύπρο μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων επιτεύχθηκε σήμερα στην Ζυρίχη , όπου υπογράφηκε έγγραφο από την Κυπριακή και την Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου . Η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί, εφόσον εγκριθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των δύο ομοσπονδιών.

Σύμφωνα με το έγγραφο η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) θα είναι η Υπεύθυνη Αρχή για την οργάνωση, τη διαχείριση και τον έλεγχο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, αλλά και τις διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες εντός αυτής.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ ο αντίστοιχος της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Τις δύο ομοσπονδίες εκπροσώπησαν οι Κώστας Κουτσοκούμνης(επικεφαλής) 1ος Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Γιώργος Κούμας, ο 2ος Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Ανδρέας Σάντης και ο 2ος Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Νικολάου από πλευράς Κύπρου. Ενώ από τους τουρκοκύπριους οι Χασάν Σέρτογλου(επικεφαλής), Ορκούν Καμάλι, Χασάν Μπαλμάν και Ζερόμ Σαμπάν.

Η συμφωνία προνοεί όπως η Τ/Κ Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ενταχθεί στην ΚΟΠ σαν Ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανονισμούς και το καταστατικό της ΚΟΠ. Επιπλέον, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) θα συνεχίσει να είναι μέλος της FIFA και της UEFA και το αρμόδιο όργανο, υπεύθυνο για την οργάνωση, τον έλεγχο και τη διαχείριση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, καθώς επίσης το Όργανο, το οποίο είναι υπεύθυνο για διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στην Κύπρο.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συμφωνήσει στη δημιουργία μιας Διαρκούς Οργανωτικής Επιτροπής (Steering Committee) η οποία θα δουλέψει για την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Η συμφωνία, η οποία στηρίζεται στα Καταστατικά της FIFA και της UEFA, αφορά αποκλειστικά και μόνον θέματα που έχουν να κάνουνε με  το ποδόσφαιρο και στοχεύει στην  ενοποίηση και τη διευκόλυνση της προόδου του ποδοσφαίρου στην Κύπρο μέσα σε πνεύμα εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και καλής θέλησης μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών κοινοτήτων του νησιού.

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ δήλωσε:«Σήμερα, είναι μια ιστορική μέρα για το ποδόσφαιρο την Κύπρο αλλά και για τον Κυπριακό λαό γενικότερα.

Μετά από σχεδόν 60 χρόνια διαχωρισμού, τώρα είναι δυνατό να ενώσουμε και πάλι το ποδόσφαιρο».

Την άποψη πως η ΚΟΠ και τη Τ/Κ Ομοσπονδία, με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλο τον κόσμο, για το πως το ποδοσφαιρο μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους,  εξέφρασε ο Πρόεδρος της FIFA κ.  Σεπ Μπλάτερ:

Ο Πρόεδρος της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί προέβει στο ακόλουθο σχόλιο:”Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι υπέροχο. Χαιρετίζω το θάρρος και την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για την αποφασιστικότητα και το θάρρος τους να φτάσουν σε αυτό το σημείο που έχουν φτάσει. Ως Πρόεδρος της UEFA, είμαι ευτυχής για αυτό που έχει γίνει σήμερα’.

Ανακοίνωση  της Προεδρίας της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει βαθειά ικανοποίηση για την υπογραφή, σήμερα, στη Ζυρίχη, συμφωνίας μεταξύ της ΚΟΠ και της  Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, για προσωρινή διευθέτηση σχετικά με το ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Η συμφωνία επετεύχθη με την ενεργό εμπλοκή της FIFA και της UEFA.
Η συμφωνία, η οποία προνοεί ένταξη της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στην ΚΟΠ, που αποτελεί την υπεύθυνη Aρχή για τη διοργάνωση, διαχείριση και έλεγχο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, έχει την πλήρη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τη θεωρεί ως θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ευχή, η εφαρμογή της συμφωνίας, μετά την έγκρισή της από τις Γενικές Συνελεύσεις της ΚΟΠ και της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, να οδηγήσει βαθμιαία στην ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: