ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ούτε μια τέχνη δεν θα ξέρεις μαλάκα νεοέλληνα.Διαλύουν ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ τα τεχνικά λύκεια: Οι 2.500 θέσεις 46 ειδικοτήτων που καταργούνται

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα κινητικότητας της κυβέρνησης πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας η οποία έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αναζητούνται οι δεξαμενές από τις οποίες θα προέλθουν αρχικά οι 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τέλος Ιουλίου και οι  υπόλοιποι 8.300 μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Από τα υπουργεία και τους υπολοίπους δημόσιους οργανισμούς ζητούνται οργανογράμματα και αναλυτικά στοιχεία για τους υπαλλήλους τους προκειμένου να ανευρεθεί το πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές για την κινητικότητα, όπως αποκαλύπτει non paper του υπουργείου Παιδείας θα αποτελέσουν οι εκπαιδευτικοί. Όπως προκύπτει από το συγκεκριμένο έγγραφο οι εκπαιδευτικοί που δύνανται να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τους 2.000 σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες.

Στο non paper σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν συνολικά έως σήμερα, με συνέπεια την κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της τεχνικής εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 2.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις.

«Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα Επαγγελματικά & Τεχνικά Λύκεια και Σχολές δεν επιτελούν σήμερα το ρόλο τους αντιμετωπίζοντας σειρά στρεβλώσεων και πελατειακών σχέσεων», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας για να δικαιολογήσει την απόφαση του αυτή και προσθέτει: «Γι αυτό σχεδιάζουμε ένα Τεχνικό Λύκειο που θα μεταδίδει τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, παράλληλα με την καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας, και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, χωρίς στρεβλώσεις και επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης ή μη τυπικής κατάρτισης».

Ποιες ειδικότητες καταργούνται

Σύμφωνα με το non paper του υπουργείου Παιδείας, βάσει μελετών και σύγκρισης του εκπαιδευτικού συστήματος με αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν υπάρχει σκοπιμότητα να υφίστανται οι εξής ειδικότητες:

Βοηθοί Φαρμακείων,
Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών,
Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων,
Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών,
Βοηθοί Νοσηλευτών,
Βοηθοί Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων
Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων
Γραφικών Τεχνών,
Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος,
Αισθητικής Τέχνης,
Κομμωτικής Τέχνης
Αργυροχρυσοχοΐας
Από τις ειδικότητες που καταργούνται περίπου 2.000 καθηγητές θα τεθούν  σε διαθεσιμότητα και περίπου 500 να μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις. Οσοι δεν τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και συνεπώς θα απολυθούν το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι θα φροντίσει να απασχολούνται κατά προτεραιότητα, όλων των υπολοίπων, ως ωρομίσθιοι σε μαθήματα των ειδικοτήτων τους.

Ποιοι εξαιρούνται

Εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν οργανική θέση σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής.
Εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν και δεύτερη ειδικότητα γιατί αυτή τους αποδίδει οργανική θέση εκ της δεύτερης ειδικότητας
Εκπαιδευτικοί των σχετικών ειδικοτήτων που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με Αναπηρίες, οι οποίοι και θα υποχρεωθούν σε μετάταξη σε διοικητικές θέσεις στις εγγύτερες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της περιοχής που σήμερα υπηρετούν.
Πλήθος εκπαιδευτικών ανά κατηγορία/κλάδο/ειδικότητα που χάνουν την οργανική τους θέση:





Διαβάστε όλο το non paper του υπουργείου Παιδείας πατώντας ΕΔΩ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: